Ökkeşiye Türbesi 40 milyonluk restorasyon bütçesi ile Gaziantep’e kültür ve inanç turizminde kademe atlatacak. Yapılacak restorasyonlarla birçok alanda hizmet verecek olan Ökkeşiye Türbesi Güneydoğu illerinin de gözbebeği konumunda. Kültür ve inanç turizmi kapsamında yapılan dev bütçeli çalışmaları Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, gazetemize değerlendirdi.

“KÜLTÜREL TURİZMİN GÖZ BEBEĞİ”

Güneydoğu Bölgesi’ndeki en önemli tarihi eserlerdin birisi olan Ökkeşiye Türbesi ve mesire alanının genişletildiğini belirten Güven, “Bölgemizdeki en önemli tarihi eserlerimizden birisi olan Ökkeşiye Türbesi, cami ve çevre düzenlemesinin ihalesini gerçekleştirdik. Yer teslimini tamamladık. Şu anda çalışmalar başladı. Daha önce orada 360 metrekarelik çok küçük bir türbe alanımız vardı. 360 metrede bir türbe ve şadırvan vardı. Cami bizim mülkiyetimiz dışındaydı” diye konuştu.

“ÖKKEŞİYE TÜRBESİ RESTORASYONU 2018 ‘İN SONUNDA BİTECEK”

Ökkeşiye Türbesi için ihalenin tamamlandığını ve 2018 yılı sonuna kadar türbe restorasyonunun biteceğini söyleyen Güven, “Orası tescilli bir eserdir. Hafta sonları baktığımızda günlük 2 bin araç gidiyor türbe alanına. Araçların doğru düzgün bir park alanı yoktu. İnsanların ibadet edeceği bir yer yoktu. Caminin durumu çok kötüydü. Çevre düzenlemesi değişik dönemlerde belediyeler, özel idareler belli bir takım işler yapmışlar ama kalıcı işler yapamamışlar. Kurban kesim hanesinin mutlaka olması gerekiyor, araç otoparkının mutlak olması gerekiyor. Çöp tahliye depolama yerlerinin olması gerekiyor. Sağlıklı bir ibadet alanı, abdest alma alanı, piknik alanı yoktu. İhaleyi tamamladık. 2018 yılının sonuna kadar bu restorasyon çalışmamız bitmiş olacak” açıklamalarında bulundu.

“GÜNLÜK YAKLAŞIK 10 BİN İNSANIMIZ BURAYI ZİYARET EDİYOR“

Ökkeşiye Türbe alanı restorasyonu için Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 40 milyon bütçe ayırdığını ve bu bütçe ile birçok hizmeti bünyesinde barındıran kültür ve inanç turizm alanı oluşturulacağını aktaran Güven, “Günlük yaklaşık 10 bin insanımız burayı ziyaret ediyor. İnanç turizmi açısından çok önemli bir yer. Hem manevi olarak hem de maddi olarak bölgesel bir kalkınmadır. Böylelikle bölgemizin tanınırlığı çok daha iyi artacaktır. Ökkeşiye Türbesi için 40 milyonluk bütçe ayrıldık. Bu kadar büyü bütçeli olmasının sebebi orası normal türbe alanlarından faklı bir alan olacak. Mesire alanını da içinde barındırdığı için artı hizmetlere gerek var. Bu kapsamda bütçe, türbe, cami, çocuk ve yaşlıların ulaşımı için asansör, kamelya, otopark, alışveriş yerleri gibi alanlara harcandı. Ökkeşiye projemiz Gaziantep’in ileriki elli yılına cevap verecek şekilde hazırlandı” dedi. (AHMET ATMACA)