Coronavirüs’ten kaynaklı ölüm sayısının Türkiye’de 21’e ulaşması ile birlikte bakanlık uzun süredir merak edilen sokağa çıkma yasağına sınırlama getirerek uygulamaya koydu. Bu kapsamda 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile kronik hastalığı olan vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı.

GÜL: 65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALARIN SOKAĞA ÇIKMASI YASAK

İç İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağını Gaziantep’te İl Valisi Davut Gül duyurdu. Vali Gül, sosyal medya hesaplarından yaptığı yazılı açıklamada, “65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hemşerilerimiz için sokağa çıkma yasağı getirildi. İhtiyaç durumunda ALO 155-156 numaraları arandığında arkadaşlarımız kendilerine yardımcı olacaktır. Yasağı ihlal durumunda 3 bin 150 TL para cezası, TCK 195’e göre suç duyurusunda bulunacaktır.

BAKANLIK GENELGE YAYINLADI

Covid-19 yayılımını azaltmak ve risk grubu yüksek olan kişileri korumak adına alınan kararlara bir yenisi daha eklendi. Bir süredir sokağa çıkma yasağı getirilip getirilmeyeceği sorusu sosyal medyada sıklıkla dile getirilirken yetkili kurumlar genel bir yasağın şu an için geçerli olmadığını ifade etmişti. Can kaybının artması ve vaka sayısında yaşanan hızlı artış sonrasında İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı ve bu kapsamda risk grubu yüksek kişiler için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KİMLERİ KAPSIYOR

21 Mart 2020 Cumartesi gününü 22 Mart 2020 Pazar gününe bağlayan gece saat 00.00’dan itibaren 65 yaş üstü olan kişiler ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU OLUŞTURULUYOR

İhtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali, kaymakamların başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuluyor.

DIŞARI ÇIKMA YASAĞI OLAN VE İHTİYAÇLARI OLAN VATANDAŞ 112-155-156 HATLARINDAN DESTEK İSTEYEBİLECEK

İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik vatandaşlarımızın sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlarımız 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebileceklerdir.

GAZİANTEP’TE SOSYAL YARDIMLAŞMA BİRİMLERİ PAKET HİZMETİNE BAŞLADI

Gaziantep’te sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve kronik hastalar için önemli bir sosyal duyarlılık başlatıldı. Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan sosyal yardımlaşma birimleri ihtiyaç listeleri oluşturarak  paketleri belirlenen hanelere elden teslim ediyor. Gaziantep’te gerçekleştirilen bu duyarlılık ise vatandaşlardan büyük takdir topladı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ KAPSAM DIŞI BIRAKILDIĞI MESLEKLERİ VALİLİK AÇIKLADI

Gaziantep Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada sokağa çıkma yasağının kapsam dışı kaldığı kişi ve görevlilerin durumunu belirten açıklamada şu ifadelere yer verildi, “İçişleri Bakanlığı’nın 21.03.2020 tarih ve 5762 sayılı Genelgesi ile ikametlerinden ayrılmalarına yasaklama/kısıtlama getirilen 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız arasında yer almakla birlikte yürüttükleri kamu görevinin niteliği, mevcut durumdaki aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında (kanser hastaları ve organ nakli olanlar hariç olmak üzere) hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları, eczacılar, belediye başkanları, kurum il müdürleri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri, vb kamu görevlileri ile kamu hizmeti yürütenlere valilik/kaymakamlıklar tarafından yasaklama/kısıtlama kararı kapsamı dışında bırakılabilmektedirler.

(AHMET ATMACA)