Yeşil Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 7 ayrı programı ile özel eğitim ihtiyacı duyan bireylerin umudu olmaya devam ediyor. Özel eğitim ihtiyacı duyan bireyler için en önemli görevin ailelere ve eğitimcilere düştüğünü söyleyen Yeşil Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurucusu Yenir Doğruer, “Erken tanılama, erken teşhis, doğru ve yoğunlaştırılmış eğitim ile özel eğitim ihtiyacı duyan çocuklarımızı topluma kazandırabiliriz” dedi.

EĞİTİM EN BAŞARILI OLDUĞUMUZ ALAN

Eğitimcilikte köklü bir geçmişe sahip olduklarını belirterek Özel Yeşil Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kuruluş sürecinden bahseden Doğruer, “Özel eğitime adım atma sebebimiz anne ve baba mesleğinin öğretmenlik olmasından kaynaklanıyor. Eğitim bizim öncelikli işimiz diye gördük aile olarak. Özel eğitim adından da anlatıldığı gibi her şeyiyle özel bir yapı. Özel eğitimde Türkiye emekleme aşamasında ve yavaş yavaş ayağa kalkıyor. Bugün Gaziantep’te 69 kurumda 10 bin 750 özel gereksinimli birey eğitim hizmetinden yararlanıyor ve tüm bu öğrencilerin desteğini devletimiz sağlıyor” ifadelerine yer verdi.  

ERKEN TANILAMA, DOĞRU VE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ EĞİTİM HAYAT KURTARIYOR

Erken tanılama ile doğru ve yoğunlaştırılmış eğitimin önemine değinerek ailelere tavsiyelerde bulunan Doğruer, “Bu tür eğitimlere gereksinim duyan çocukların aileleri öncelikle çocuklarında böyle bir eksikliğin olmadığını düşünerek uzunca bir zaman ret süreci yaşıyorlar. Bu aşamadan sonra kabullenme aşaması, bu aşamadan sonra ne yapabilirim derdine düşülüyor. Bu noktada özel rehabilitasyon merkezleri akıllara geliyor. Bizim için en önemli konu erken tanılama, erken ve doğru eğitim ve yoğunlaştırılmış eğitimdir. Bu alanda en başarılı olunan yaş aralığı 0-6 yaş aralığıdır. Bir anne babanın çocuğunun ağzından anne ya da baba kelimesini duyması, ya da anne babasına bir adım atabilmesinin değeri ancak özel bir çocuğunuz olduğu zaman anlayabiliyorsunuz” diye konuştu.  

YEDİ PROGRAMLI EĞİTİM HİZMETİ SUNUYORUZ

Özel Yeşil Çınar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yedi ayrı alanda eğitimler verildiğine dikkat çeken Doğruer, “Çocuğunuzda eğer yaşıtlarına göre anlamlı bir fark varsa ya bir özel eğitim merkezine ya da çocuk ergen psikiyatrisine mutlak suretle gitmek gerekiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından denetlenen ve 7 programlı bir özel eğitim kurumuyuz. Otizmli öğrencilerimize, özgün öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerimize, bedensel, zihinsel engelli öğrencilerimize, dil ve konuşma güçlüğü çeken öğrencilerimize hizmet veriyoruz. Şu anda 28 personelimizle 230 özel öğrencimize hizmet üretiyoruz” açıklamalarında bulundu.

EN BÜYÜK GÖREV AİLELERE DÜŞÜYOR

Özel eğitim gereksinimli bireylerin başarıya ulaşması için ailelerin en büyük destekçi olması gerektiğine vurgu yapan Doğruer, “Mutlak suretle bu özel bireylerin daha başarılı olması için ailelerin direkt eğitimin içinde yer alması gerekiyor. Biz engelli kelimesinden kaçınıyoruz bunun yerine özel gereksinimli bireyler ifadesini tercih ediyoruz. Bu noktada ailelere çok büyük iş düşüyor. Devletimiz aylık 8 seanslık bir eğitimin bedelini ödüyor. Bu seans süresi oldukça az bir süredir. Sadece biz burada kapı aralıyoruz. Ailelerimiz bu aralanan kapının ardından öğrencilerini evde desteklerse öğretmenimizin yanında yer alırsa çocuklarımız daha çabuk tutunuyor hayata” ifadelerine yer verdi.

TOPLUM OLARAK DUYARLI OLMAK ZORUNDAYIZ

Özel eğitim gereksinimli bireyler için toplumda duyarlılık çağrısında bulunan Doğruer, “Aileleri bilinçlendirmemiz gerekiyor, aileleri bilinçlendirmemiz gerekiyor. Özel bireylere farkında lığın arttırılması gerekiyor. Onların da bu toplumun bir parçası olduğu unutulmamalı. Tüm kurumlar ve aileler el ele vermesi gerekiyor. Erken tanılama, erken teşhis, doğru ve yoğunlaştırılmış eğitim ile çocuklarımızın topluma kazandırılacağı kesindir” dedi. (AHMET ATMACA)