Acarsan Audi markanın sektörde segmentinin öncülerinden olan modelleri ile pazardaki payın önemli bir kısmına sahip.Yenilenen A5 ,Q2, gibi modellerin önemli bir satış hacmi ile devam ettiğini vurgulayan Acarsan Audi Otomotiv Satış ve Pazarlama Müdürü Akın Özçelebi ile 2017 yılı satışlarını ve yeni yıl hedeflerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdik.

-Yakın zamanda yenilenen A5 ve yeni bir model olan Q2 ‘nin Müşteri yorumları, geçtiğimiz yılki satışları ve kengi segmentlerinde  Pazar payından bahsedermisniniz ?

2017 Yılı içerisinde Audi markası için; yakalamış oldukları satış performansları, almış oldukları  olumlu yorumlar ,  sağlamış oldukları müşteri memnuniyeti ve talebi açısından Audi A5 ve Audi Q2 modellerimiz rol modellerimiz olmuştur. Her iki üründe Audi   Markası’nın Türkiye de ve dünyada satışlarını arttırmada çok etkili olmuştur. Her iki modelimiz içinde müşteri memnuniyeti ve tatmini en üst seviyede gerçekleşti ve gerçekleşiyor. A5 modelimiz kendi segmentini yaratan bir ürünümüz. Ve müşteri açısından baktığımızda sadece kendi segmentinden değil üst segment ve alt segmentlerden de müşteri çekebilen bir özelliğe sahip bir otomobildir. Müşterilerimize fiyat/fayda ; fiyat/kalite oranlarını en üst seviyede yaşatan bir otomobildir.Q2,model olarak eşsiz ve rakipsiz bir ürün. Audi markası içerisinde Q segmentine farklı bir bakış açısı katan bir otomobil.2017 yılı içerisinde Q2 ürünümüz için yaşadığımız tek sıkıntı adetsel anlamda müşteri taleplerini karşılamakta yaşamış olduğumuz sıkıntıdır.2018 Yılı planlamasında almış olduğumuz aksiyonlar ile tüm müşterilerimizin taleplerini karşılayacağız. Audi A5 satışlarımız içerisinde %20;Audi Q2 satışlarımız içerisinde %8 lik bir satış hacmine sahiptir.

-2017 yılında Acarsan Audi Otomotiv’in en çok sattığı modeller hangileri oldu?

2017 Yılında Audi Acarsan olarak 653 adetlik bir satış performansı gerçekleştirerek yine lüks segmentasyonda bölgemizde Pazar lideri olma başarımızı sürdürdük. Satışlarımız içerisinde Audi A4 modelimiz  149 adetlik satışı ile en çok satılan ürünümüz oldu. Bu ürünümüzü sırası ile Audi A3 Sedan, Audi A3 Sportback ve Audi A5 izledi.

-2017 yılında Acarsan Audi Otomotiv’in satış hedefleri ve sonucu nasıl oldu ?

2017 Yılında tüm, satış, pazarlama ve kalite hedeflerimizi  yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal dalgalanmalara rağmen yerine getirdik.2018 Yılında da hedeflerimizi %16 oranında arttırarak revize ettik.2018 yılında da tüm hedeflerimizi yerine getirebileceğimize inanıyorum. Sonuçta iyi ekip ve yönetim kriz günlerinde işletmeler için performanslarıyla fark yaratırlar. Ben, bu vesile ile ekibime çok teşekkür ederim.2017 yılı içerisinde her  türlü zorluğa göğüs gererek fedakarlıklar yaparak hedeflerimizi yerine getirmemizi sağladılar.

-2017 yılında ÖTV ve kur artışları ile yaşanan olumsuzluklar otomotiv sektörünü nasıl etkiledi?

ÖTV deki artış ve kurdaki yukarı yönlü dalgalanma tabii ki otomotiv sektörünü ve bizi olumsuz yönde etkiledi. Fakat etkisi geçmiş yıllarda olduğu gibi kısa süreli oldu. Biz,Acarsan Audi olarak dinamik yapıya sahip bir ekibiz. Her türlü olumlu olumsuz gelişmelere karşı anında stratejilerimizi ve pozisyonumuzu değiştirebiliyoruz. Ve uygulayabiliyoruz.2017 yılı başında pazarın daralacağını öngörerek hedeflerimizi, satış politikalarımızı ve pazarlama stratejilerimizi revize ederek yol aldık. Otomotiv sektöründe de yaşanan veya yaşanabilecek olumsuzluklara karşın önlemler alındı. Markalar, artan ÖTV oranları ve yükselen döviz karşısında yapmış oldukları kampanyalar ile başarılı satışlar gerçekleştirdirler.2017 Yılı başında %10 luk daralma beklenirken sene sonun da %3’lük bir daralma ile yılı kapatmak otomotiv sektörünün ne kadar dinamik ,güçlü ve dirençli bir yapıya sahip bir sektör olduğunun göstergesidir. Türkiye’de başarılı olmanın bir yolu da krizlerle yaşamaya alışmaktan; krizlerle mücadele etmenin yollarını bilmekten geçiyor. Biz, Otomotiv sektör yöneticileri bunu bilincinde olmaya devam ettiğimiz sürece her krizden minimum  zarar görerek belki hiç zarar görmeden çıkar ve sektörü hak ettiği daha iyi yerlere getiririz.

- Acarsan Audi Otomotiv olarak müşteri memnuniyetini nasıl ölçüyorsunuz?

Birçok markada otomobiller satıldıktan sonra müşteri memnuniyeti ölçülür. Ancak biz otomobili satmadan önce müşteri memnuniyeti sürecine başlıyoruz. Satın alma aşamasında müşteriyi memnun etme bir artı olarak kendisini gösteriyor. Müşterinin memnun edilmesi durumunda satış yüzde 90 hallediliyor zaten. Acarsan Audi olarak müşteri memnuniyeti bizim için herkesten bir adam daha öndedir. Memnuniyeti sağlamak için öncelikle personel eğitimine çok önem veriyoruz. Personel kendisini ne kadar geliştirirse müşterinin de o kadar ihtiyaçlarını karşılayabilir. Müşterinin mümkün mertebe tüm taleplerine etik olacak şekilde cevap vermeye çalışıyoruz.

-Otomobil satışının ardından yaşanan olası bir sorun için müşteriye nasıl bir imkan sunuyorsunuz?

Müşteri ürün alımından sonra diyelim ki sorun yaşadı. Öncelikle sorunun kaynağını tespit ediyoruz. Sorunu kendi içimizde çözebilir miyiz onu araştırıyoruz. Satış sonrası müşteri memnuniyeti kapsamında Doğuş Otomotiv’in desteğini alarak müşterimizi en az şekilde mağdur edecek şekilde sorunu çözüyoruz. Sorun çözme oranımız yüzde 99 oranında diyebiliriz.