Zorunlu trafik sigortalarının ve poliçelerin kesildiği acenteler 2016 yılını yine zararla kapattı. Yaşanan son döviz dalgalanmaları ile önemli bir artış gösteren zorunlu trafik sigorta fiyatları hem acenteleri hem de vatandaşı derinden etkiledi. 2017 yılının ilk ayında Gaziantep’te sigortasız araç oranlarının yüzde kırkı aştığını belirten acente sahipleri Cem Arslan ve Niyazi Albayram sektörel değerlendirmeleri Gaziantep Denge Gazetesi’ne yaptı.

PİYASALARDAKİ BELİRSİZLİK ACENTELERİ DE VURDU

Piyasalardaki belirsizlikten dolayı vatandaşların araç sigortalarını dahi yapmaktan kaçındıklarını vurgulayan Acente sahibi Cem Arslan, “Acenteler olarak 2016 yılını çok büyük sorunlarla geçirdik. Yıl sonları normal şartlarda trafik sigortalarında patlama yaşandığı dönemdi. Gaziantep’te baktığımızda araçların yaklaşık yüze kırkı sigortasız ve kaçak durumda trafikte seyir halindeler. Bunun sebebi sigorta fiyatlarında yaşanan hızlı yükselmeler. Vatandaşlar güvence yerine cebini düşünüyor. İnsanlar piyasanın belirsizliğinden dolayı araç sigortalarını dahi yapmıyor” dedi.

GAZİANTEP’TE SİGORTASIZ ARAÇ ORANI YÜZDE 40

Gaziantep’te zorunlu trafik sigortası olmayan araç sayısını her geçen gün yükseldiğini ve bu oranın 2017 yılının ilk ayında yüzde kırkı bulduğunu belirten Arslan, “Geçtiğimiz yıllarda trafik sigortası olmayan araç oranı Gaziantep’te yüzde on civarlarındaydı. 2016 yılında yüzde 30’a ulaştı. İçinde bulunduğumuz ay itibari ile sigortasız araç sayısı yüzde kırkı aşmış durumda” ifadelerine yer verdi.

SİGORTA FİYATLARININ DÜŞMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Piyasalarda sigorta fiyatlarının düşmesi yönünde yanıltıcı bir umut olduğunu ancak sigorta fiyatlarında düşme söz konusunun olmayacağını söyleyen Arslan şu açıklamalarda bulundu, “Piyasalarda sigortaların düşmesi yönünde bir umut vardı ancak bu umudun gerçekleşmesine imkan kalmadı. Özellikle döviz kurunda yaşanan yükselme ile birlikte bu umut tamamen yok oldu. Sigorta primlerinin düşmemesinde hasar pirim oranlarının yüksek olması önemli bir etken. Havuzda para birikmediği süre boyunca fiyatlar yükselmeye devam edecektir. Bin lira poliçe yapıyoruz her aracın üç bin lira hasarı oluşuyor. Bu oranı Türkiye genelinde düşündüğümüzde inanılmaz oranlarda kayıplar ortaya çıkıyor”.

SİGORTASI MOTOSİKLETTEN DAHA YÜKSEK

Motosikletler için verilen sigorta fiyatlarının araç fiyatından yüksek çıktığına ve vatandaşların da kaçak olarak motosiklet kullanmaya yöneldiğini dile getiren Arslan, “Gaziantep’te özellikle motosikletlerin tamamına yakını sigortasız. Çünkü motosiklet fiyatına sigorta fiyatları kesiliyor. Trafik şube sigortasız motosikletleri kent genelinde toplasa da vatandaş için bir anlam ifade etmiyor. Kimse kendi aracından pahalı olan sigorta fiyatlarını kabul etmiyor. Sigorta fiyatlarında yapılan fiyat artışlarında ÖTV oranlarının yükselmesi de etkili oluyor” dedi.

FİYATLARIN DÜŞMESİ SİGORTA VE POLİÇELERİN BİRLEŞMESİNE BAĞLI

Zorunlu trafik sigortası ile kaskoların birleştirilmesi ve fiyatların aşağı seviyelere çekilmesinin sağlanması durumunda acentelerin rahat bir nefes alacağını aktaran Arslan, “Kimse gönüllü olarak bu fiyatlara araçlarına sigorta yaptırmak istemiyor. Acenteler olarak bizim önerimiz kasko ve trafik sigortalarının birleştirilmesi yönünde.  Avrupa bu sistem ile çalışıyor ve sigortalı araç sayısı yüzde 98. Bizde ise sigortalı araç oranı yüzde 60. İki poliçenin birleştirilmesi ve fiyatların da düşürülmesi ile sigorta sorunu önemli oranda çözülebilecektir. Bu yüzden şu anda kasko fiyatları çok düşük sigorta fiyatları çok yüksek. İkisinin birleştirilip fiyatların daha makul orana çekilmesi gerekiyor.  Bugün şahinler doğanların fiyatları 3 bin lira ya da 4 bin lira. Bu araçların sigorta fiyatları ise bin 500 lira. Vatandaş kabul etmiyor” açıklamalarına yer verdi.

ALBAYRAM: ACENTELER ZORLU BİR YIL GEÇİRDİ

Acentelerin sigorta açısından zorlu bir yıl geçirdiğini ve bu durumun da kendisini sigortasız araç sayısında hissettirdiğini kaydeden acente sahibi Niyazi Albayram, “Acenteler açısından da müşteriler tarafından da zorlu bir yıl geçirdik. Çok dalgalı bir pirim tarifeleri oldu. Sigorta primleri sürekli yükseldi. Hükümet sigorta fiyatlarını düşürmek için girişimde bulundu ancak sigorta şirketleri zararlarını açıkladı ve hükümetin girişimi askıda kaldı. Değer kaybı teminatı da fiyatların artışında önemli bir faktör oldu. 2008 yılında sigortalı araçların trafikteki durumu yüzde 90’lara yaklaşmıştı. Ama bu fiyat artışları ile bugün bu rakamları görmek imkansız oldu” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP’İN YOĞUN TRAFİĞİ FİYATLARA DA YANSIDI

Gaziantep’teki trafik sigorta fiyatlarının yüksek çıkmasında şehir trafik yoğunluğunun etkili olduğunu belirten Albayram, “ Gaziantep trafik yoğunluğu en yüksek olan illerin başında geliyor. İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra trafik yoğunluğunda Gaziantep’i görüyoruz. Trafik yoğunluğunun bu kadar fazla olması trafik sigortalarına yansıyor. Gaziantep’in trafik sigorta primi Adana’dan Bursa’dan daha yüksek çıkıyor. Gaziantep merkezinde 2016 yılında 500 bine yakın trafiğe kayıtlı araç olduğunu gördük. Bunun yanı sıra da 450 bin ehliyetli sürücü olduğu tespit edildi” ifadelerine yer verdi.

DÖVİZ SİGORTA FİYATLARINA DA YANSIDI

Dövizde yaşanan yüksek dalgalanmaların sigorta fiyatlarına da yansıdığını söyleyen Albayram, “Dövizde yaşanan yükselmeler sigorta fiyatlarına da direk olarak yansıdı. Nedeni de sigorta şirketleri hasar gören araçların hasar tedarikini yapıyor. Artık trafik sigortalarında fiyatların düşmesi beklenemez. Geçen yıl 367 liraya kesilen araç poliçesi bu yıl 600 lira. Neredeyse her yıl yüzde yüz artan fiyat tarifeleri var” dedi. AHMET ATMACA