Bu yılın ocak ayı itibari ile akaryakıta bir yıl içinde yüzde 50 zam geldi. Gaziantep’te bir günde toplam 400 ton akaryakıt satışı yapıldığını ve istasyonlarda yüzde 20’lik satış kaybı yaşandığını Gaziantep Akaryakıt Bayileri Dernek Başkan Vekili Necmi Alpay Denge Gazetesi’ne değerlendirdi. Alpay, Gaziantep’teki bazı istasyonların dökme gazı, otogaz olarak sattığı yönünde de uyarılarda bulundu.

FİYATLARI ÜRETİM KISITLAMALARI VE DÖVİZ YÜKSELTTİ

Petrol fiyatlarına gelen yüksek zamların üretim firmalarından hızlı yükselen dövizden kaynaklandığını belirten Alpay, “Akaryakıt ve LPG’nin fiyat konusunda iki değişkeni vardır bunlardan birisi döviz bir diğeri de petrolün dünya borsalarındaki fiyatları. Son beş aydır çok kötü süreçten geçiyoruz. Son bir aylık süreçte petrol yüzde on zam aldı. Aynı durum LPG’ye de yansıdı. Petrol üreten firmaların kısıntıya gitmesi de fiyatların yükselmesinde ana faktördür. Geçen yıl kırk dolar seviyelerinde seyreden dolar fiyatları bugün elli dolar seviyelerinde” dedi.

AKARYAKIT FİYATLARI YÜZDE 50 ARTTI

2016 Ocak ayı ile 2017 Ocak ayı arasında akaryakıta yüzde 50 oranında zam geldiğini söyleyerek rekor artışın bu yıl gerçekleştiğine dikkat çeken Alpay, “Şu anda mazot 4.76 seviyelerinde, benzin 5.40 seviyelerinde, otogaz da 2.9 seviyelerinde. Vatandaş son bir yıl içinde yakıta gelen yüzde 50’lik zammı tabi ki de hoş karşılamadı. 2016 Ocak ayı ile 2017 yılı Ocak ayı arasında akaryakıtta yüzde 50 oranında bir fiyat artışı oldu. Bu fiyatlarda ÖTV artışları da etkili oldu. Son 15 yılın rekor artışı bu yıl gerçekleşti. Bu zamana kadar en yüksek artış 2011 yılındayken bu yıl rekor artış gerçekleşti ve seviye yüzde 50’ye ulaştı” ifadelerinde bulundu.

SON ZAMLAR ESNAFIN DA VATANDAŞIN DA TEPKİSİNİ ALDI

Akaryakıta gelen son zamlardan sonra vatandaşların ve özellikle taşıma işi yapan sektörlerin tepki gösterdiğini söyleyerek firmaların araç kapasitesinde düşmeye gittiğini söyleyen Alpay, “Çok sayıda araç işletmesi olan firmalar araçlarının bir kısmını azalttılar mecburen. Vatandaşın cebinden ayırdığı yakıt fiyatı zaten belli.Vatandaş cebinden ayırdığı miktar kadar araca biniyor. İstasyonlarda da yüzde 20 oranında satış düşüklüğü yaşanıyor. Akaryakıta gelen zamlar toplu taşımaya yansımadı. Aynı sorunu nakliyeciler de de görmek mümkün. Petrol fiyatlarını verdiği hizmete yansıtamayan sektörler önemli bir sıkıntı yaşıyor” dedi.

DÖKME GAZI OTOGAZ DİYE SATANLAR VAR

Gaziantep’te akaryakıt istasyonlarında haksız rekabetlerin yaşandığını ve özellikle otogaz konusunda dökme gazın otogaz olarak satıldığını dile getiren Alpay, “GABDER olarak istasyonların yerleri ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Şehir içinde bakıyoruz otogaz da haksız rekabetler var. Dökme gazı pompada otogaz diye satan firmalar ortaya çıktı. Pompada gaz fiyatı 2.9 seviyesinde iken başka bir yerde 2. 50’ye gaz görüyoruz. Vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerekiyor” açıklamalarına yer verdi.

AHMET ATMACA