Son iki gün içinde ani yükselme ile 135 lirayı gören gram altın esnafa işsizlik olarak yansıdı. İki gündür siftah yapmadan işyerlerini kapatan sarraflar fiyatlara engel olunması yönünde çağrıda bulundu. Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç ve sarraf esnafları yaşanan kriz sürecini Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

ÖZDİNÇ: “FİYATLAR İŞSİZLİK ORANIMIZI YÜKSELTTİ”

Altın fiyatlarında yaşanan ani yükselmelerin Türkiye ile alakalı bir durum olmadığını ve altın fiyatlarının tüm dünyada zirve yaptığını söyleyen Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, “Altında yaşanan aşırı yükselme Türkiye ile alakalı bir durum değil. Altının ons oranı Avrupa’da yükselişe geçti. Altında yaşanan bu yükselme sarrafları çok olumsuz etkiledi. Sarrafın işsizlik oranı bu yükselmelerle birlikte tırmanışa geçti. Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalarda kuyumcular her daim zarara uğrar. Bu günler de kuyumcuların zararı uğradığı en önemli günlerden birisi. Normalde de işlerimiz iyi değildi. İşlerin iyi olmamasında devletin ya da hükümetin bir etkisi yoktur sorun tamamen Avrupa kökenli. Hükümetimiz bu afakî yükselişe illaki bir dur diyecektir. Şu anda vatandaş da sarraflar da tedirginlik içinde” dedi.

Konu ile ilgili gazetemizin görüşültüğü esnaflar düşüncelerini paylaştılar;

TÜRKBEYLER:  SATIŞLAR DURDU

Altın fiyatlarında özellikle son iki gün içinde yaşanan ani yükselmeler ile esnafın satışlarının durduğunu kaydeden Sarraf Mithat Türkbeyler, “Altın fiyatlarına gelen zamlar satışlarımızı yok denilecek kadar düşürdü. Özellikle son iki gündür hiçbir sarraf satış yapamıyor. Vatandaş altın almaya tedirgin oldu. Bizler de satmaya tedirginiz. Altın son iki günde tarihindeki en büyük artışları yaşadı. Altında bu dalgalı yükselmeler özellikle yılbaşından beri devam ediyor. Altının bu denli yükselmesinde dolar kurunun aşırı yükselmesi etkili oldu. Şu anda geçtiğimiz günlerin en fazla altın fiyatlarını gördük. Bugün itibari ile çeyrek altın 230 TL, yarım altın 460 TL, tam altın ise 910 TL’den satılıyor” ifadelerine yer verdi.

YILMAZ:  ALTIN İSTİKRARI YAKALAYAMADI

Altın fiyatlarında istikrar yakalanamadığı için vatandaşın altına yatırım yapmaktan vazgeçtiğini dile getiren Sarraf Ali Yılmaz, altın kurunda yaşanan yükselmelerin satışlara etkisini şu cümlelerle ifade etti, “Altın fiyatlarında bir istikrar yakalanamadığı için esnaf olarak da biz bunun ceremesini çekiyoruz. Vatandaş ne altın alabiliyor ne de elindeki altını satabiliyor. Çoğu esnaf özellikle iki gündür siftah dahi yapamadı.  Altın fiyatları yükseldiği süre boyunca sarraflar iş yapamaz. Avrupa’da yaşanan durumdan dolayı dolar yükseldi doların yükselmesi ile de altın aldı başını gitti. Altın fiyatlarının yükselmesini hiçbir sarraf istemez çünkü fiyatlar arttığında biz günü dahi kurtaramıyoruz”.

BİLBAN:  SARRAFLAR İŞ YAPAMIYOR

Hükümet yetkililerinin altın fiyatlarına önlem alması yönünde çağrıda bulunan Sarraf Ramazan Bilban, “Altının ons oranları yükseldi. Bu yükselmeye bağlı olarak altın fiyatları da tavan yaptı. Şu anda çeyrek altın 230 TL, yarım altın 460 TL, tam altın ise 910 TL’den satılıyor. Gram altın fiyatı ise 133 TL. Hükümet yetkilileri duruma önlem almaz ise ardı önü alınamayacak yükselmeler kapıda. Gaziantep’te en işlek satış noktalarından birisi sarraflardır ancak iki gündür sarraflar günü minimum satışla kapatıyor” açıklamalarına yer verdi.

GÖKDEMİR: “ANA SEBEP DOLARIN YÜKSELMESİ”

Altın fiyatlarının dolar bazlı yükselmelere bağlı olarak ortaya çıktığını ve özellikle 15 Temmuz’dan sonra altın kurunun dikiş tutturamadığını açıklayan Sarraf Kürşat Gökdemir, “Satışlarımız çok zayıfladı. Ons oranları yükselince altın iki gün içinde zirveyi gördü. Altın fiyatlarının bu denli yükselmesinde ana faktör dolardaki hızlı fiyat artışıdır. Altın dikiş tutturamadı. Sürekli dalgalanmalar yaşanıyor. Altında yaşanan bu dalgalanmalar da çoğu sarrafın da vatandaşın da zarar etmesine yol açtı. Altın tarihinde en yüksek değerleri gördü. Ama esnaf olarak bizler fiyatların düşürülmesi taraftarıyız. Esnaf yarınını görmeden satış yapmaya çalışıyor” açıklamalarında bulundu.

AHMET ATMACA