Cumhuriyet altınında fiyatların bin 20 TL’yi gördüğünü söyleyen Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, “ABD dünyada altın fiyatlarını da vurdu” dedi.

FİYATLARIN YÜKSELMESİNDE REFERANDUMUN ETKİSİ YOK

Altın fiyatlarında yaşanan ani yükselmenin referandum süreci ile bir bağlantısının olmadığını ve bir iki günlük süre içinde altın fiyatlarının tekrardan düşeceğini kaydeden Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, “Amerika’nın Suriye’yi vurması ile altın fiyatlarında anormal bir yükseliş oldu. Altın uluslararası bu tür durumlarda her daim ani yükselmeler göstermektedir. Bu yükselişin uzun süreli olmayacağını düşünüyorum. Tahminlerimize göre altın fiyatları tekrardan bir iki gün içinde düşüş gösterecektir. Altının yükselme sebebi kesinlikle Türkiye kaynaklı değildir. Bu olaylar dinerse altının gram fiyatı yine bir iki güne 147 TL seviyelerine düşecektir” açıklamalarında bulundu.

SAVAŞ ORTAMI DEVAM EDERSE ALTINI KİMSE TUTAMAZ

Ülkeler arasında yaşanan gerginlik ortamı devam etmesi durumunda altın fiyatlarında çok büyük artışlar yaşanabileceğine dikkat çeken Özdinç, “Ülkeler arasındaki bu gerilim eğer istemediğimiz şekilde devam ederse altın da bu olaylara bağlı olarak daha da yükselir. Bunu Türkiye olarak kesinlikle istemiyoruz. Ülkelerin ekonomik dengeleri de düşünülerekten yaşanan gerginlik ortamına son verilmesi gerekiyor” dedi.

KİMYASAL SİLAHLAR ALTIN FİYATLARINI DA VURDU

Amerika’nın Suriye’yi kimyasal silahlarla vurmasının altın fiyatlarında hızlı bir yükselişi beraberinde getirdiğini aktaran Özdinç, “Amerika’nın Suriye’yi kimyasal silahlarla vurmasından hemen önce 980 TL olan tüm altın bugün bin 20 TL oldu. Bu sadece bir altın fiyatında yaşanan yükselme. Bunu yatırım boyutunda düşündüğümüz zaman devasal rakamlar ortaya çıkmaktadır. Suni 145 civarı olan gram altın 150 TL oldu. Çeyrek altın 255 TL, yarım altın 508 TL, tam altın da bin 15 TL’den işlem görüyor” ifadelerine yer verdi.

KUYUMCULUK SEKTÖRÜ KAN KAYBEDİYOR

Altında yaşanan ani yükselişin sektörü zora soktuğunu ve vatandaşları da kazanmak için uzun vadeli altın yatırımına davet eden Özdinç, “Her zaman söylediğimiz gibi altın çok büyük bir yatırım aracıdır. Dikkat edersek ufak bir sıkıntıda dolar ve Euro da hiçbir yükselme olmamasına rağmen altın anında yükselebiliyor. Vatandaşlarımızı da her zaman uyarıyorum altına kısa vadeli değil uzun vadeli yatırım yapın ki kazanasınız. İçinde bulunduğumuz süreç esnafımıza kesinlikle olumsuz yansıdı. İnsanların alım gücü düştükçe sarrafların işi düşmektedir. Çünkü yatırım insanların temel ihtiyaçlarının giderilmesinden sonra aklına geliyor. Kuyumculuk sektörü her geçen gün kan kaybediyor. Bunun sebebi de altının sürekli yükselmesinden kaynaklanıyor” açıklamalarına yer verdi. (AHMET ATMACA)