Tanınmış markalar olarak satışları yapılan Antep Baklavaları’nda minimum fıstıklı baklava satış fiyatları 75 liradan 85 liraya yükseltildi.  Gaziantep Ticaret Odası Unlu Mamüller- Baklava-Un- Bulgur- Bakliyat İmalatı Komitesi baklavaya gelen bu zamların sebeplerini gazetemize yazılı olarak değerlendirdi.

ANTEP BAKLAVASINDA FİYATLAR ARTTI

Antep Baklavasına yapılan zam oranları hakkında açıklama yapan Komite, “Baklava fiyatları geçtiğimiz yıl 75 TL iken bu yıl 85 TL’dir. Antepfıstığı ise geçtiğimiz yıl 110 TL‘den alıcı bulurken bu rakam bu yıl 220 TL’ye ulaşmıştır. Baklava sektörü fıstık fiyatlarındaki yüzde 100’lük artışı, fıstık fiyatlarının hasat zamanında düşeceği bilinciyle fiyatlara yansıtmamıştır” ifadelerinde bulundu.

BAKLAVALIK YAĞA YÜZDE 50 ZAM GELDİ

Baklava fiyatlarının artışında etkile olan diğer etkenleri de değerlendiren komite, “Baklavanın en önemli malzemesi sadeyağdır. 1 kg baklavada 200 gr antepfıstığı kullanılırken, 400 gr sadeyağ kullanılmaktadır. Sadeyağın kg fiyatı geçtiğimiz yıl 42 TL iken bu yıl 60 TL civarındadır. Sektör temsilcileri, sadeyağ fiyatındaki yaklaşık yüzde 50’lik artışı da yaklaşık yüzde 13 oranında yansıtmak zorunda kalmıştır. Zira sektör emek yoğun bir sektör olup, işçilik maliyetleri de önemli bir gider kalemidir” açıklamalarına yer verdi.

20 LİRAYA ANTEP BAKLAVASI KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM

Piyasalarda 20 TL gibi fiyatlarla satılan baklavalara yönelik yapılan açıklamada, “Piyasada kilogramı 20 TL üzerinden satılan baklavalara Antep Baklavası denilmesi son derecede yanlıştır. Zira Antep Baklavası tescillenmiş ve coğrafi işareti alınmış, şartları belirlenmiş bir üründür. Söz konusu baklavada, sadeyağ yerine margarin kullanılmakla birlikte, baklavalık fıstık kullanılmamaktadır. Bu maliyetleri önemli derecede etkilemekte olup, ürünler tamamen makine üretimi olduğu için işçilik gideri de ortadan kalkmaktadır. Bunlar da fiyatların bu denli düşük olmasını sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

BAKLAVA ÜRETİM TESİSLERİ DENETİM ALTINDA

Unlu Mamüller- Baklava-Un- Bulgur- Bakliyat İmalatı Komitesi yaptığı açıklamada baklava imalatlarında gerekli denetimlerin yapıldığını vurgulayarak şu bilgi paylaşımında bulunuldu, “Hijyen konusunda gerekli denetimler ilgili kurumlarca yapılmakta olup, söz konusu baklavaların Antep Baklavası şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak gerekir”.

AHMET ATMACA