Antepfıstığı üretiminde bu yıl tarihi bir rekor kırılacağını söyleyen Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Kenan Seçkin, “Üretimdeki bu önemli yükseliş çiftçilerimizi sevindirirken yeni Pazar sahaları bulunmalı ve ürün kalitesi için kontrollü dikimlerin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl Antepfıstığı rekoltesi yurt genelinde 200 bin tonu görecektir” dedi.

GAZİANTEP EN YÜKSEK REKOLTE RAKAMLARINI GÖRECEK

Antepfıstığı için bu yıl var yılı olduğunu söyleyerek üretim rekoltesinin bu yıl yeni bir rekor kıracağını söyleyen Seçkin, “Antepfıstığı bu yıl var yılı yaşıyor ve fıstık üretimimiz sürekli artış gösteriyor. Şu an ki gözlemlerimize göre bu yıl Antepfıstığının en yüksek verimli olduğu yılı yaşayacağız. Kısmen Halfeti taraflarında da çok olsa da Gaziantep bu yıl tarihindeki en yüksek fıstık rekoltesine ulaşacaktır. Şu anda Antepfıstığı gerçekten iklim şartlarına da bağlı olarak ağaçta tutumunu çok iyi götürdü. Bu üretim son zamanlarda hızla artış gösterince yeni bahçe tesislerini ortaya çıkartmaktadır” açıklamalarında bulundu.

ÜRÜN KALİTESİNİN KORUNMASI GEREKİYOR

Antepfıstığının üretim sahasının yurt genelinde hızla yayılmasına bağlı olarak ürün kalitesinin korunarak çiftçi mağduriyetlerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Seçkin, “Bugün Halfeti, Diyarbakır, Batman,  Siirt Gaziantep ile fıstık üretiminde yarışır durumda. Türkiye genelinde aslında revaçta olan bir fıstık dikimi var. Ancak bu dikimin mutlak suretle kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Batı’da ve Doğu’da birçok ilimizde iklim şartları toprak şartları araştırılmadan fıstık tarlalarının oluşturulduğunu görüyoruz. Antepfıstığı uzun emekler sonucunda yetişen ve meyve veren bir ağaç türüdür. Bu araştırmayı yapmadan yatırım yapan ve yıllarca emek veren çiftçilerimiz sonunda emeklerinin boşa gittiğini ağacın meyve vermediğini görmektedirler. Antepfıstığı hububat gibi bir yılda oluşan bir bitki değil. Yıllarca verilen emeklerin ve yatırımların aslında boşa gittiği de gözleniyor. Bunun yanında hem ürün kalitesi düşüş gösteriyor hem de yıllarca çiftçilerin verdiği emekler boşuna gidiyor. Kaliteden ziyade de verim bizler için çok önemli” diye konuştu.

ANTEPFISTIĞI İÇİN YENİ PAZAR SAHALARINA İHTİYAÇ VAR

Üretim sahası hızla artan Antepfıstığının yeni Pazar sahalarına ihtiyaç duyduğunu ve bu anlamda Tarım Bakanlığının da önemli çalışmalarda bulunduğunu belirten Seçkin, “Dikilen ürünler on beş yirmi yıl sonra verime geldiğinde Pazar sıkıntısı yaşayacağız. Tarım Bakanlığı şu anda Antepfıstığı için yeni Pazar sahaları oluşturmak için çalışıyor. Örneğin Çin’e girmek için çok büyük mücadeleler veriliyor. Bundan yedi sekiz yıl önce üretimin çok fazla olduğu bir yıl Antepfıstığı kabak çekirdeği fiyatına gitti. Üretimin de planlanması önem arz ediyor. Bir yandan üretirken diğer yandan da mutlak suretle yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Çünkü katma değeri çok yüksek olan bir ürün. İhracatta ülke ekonomisine en çok geliri getiren ürünlerimizin başında yer alıyor. Bu kadar ekiliş alanı artan Antepfıstığı çiftçisi ilerleyen dönemlerde mağduriyet yaşayacak. Bu yüzden biran önce yeni Pazar sahalarına ihtiyacımız var” dedi.

ANTEPFISTIĞI REKOLTE BEKLENTİMİZ 180-200 BİN TON

Bu yıl Antepfıstığı rekoltesinde önemli bir artış gözleneceğini söyleyen Seçkin, “Geçtiğimiz yıl 96 bin ton civarında fıstık rekoltesi gerçekleştirilmişti. Bu yıl rekolte tahminimiz 180-200 bin ton arasında bir rekolte olacağını öngörüyoruz. Bu rakamlar Türkiye geneli. Gaziantep’in rekoltesi de bu yıl 100 bin ton civarında olacağını öngörüyoruz” diye konuştu. (AHMET ATMACA)