Tek liste ile gidilen seçimde açık oylama usulü ile mevcut başkan İbrahim Apa yeniden başkan olarak görevlendirildi. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü üzerine çok önemli açıklamaların gerçekleştirildiği kongreye şehrin birçok bürokratından da yoğun katılım sağlandı.

YERLİKAYA: GAZİANTEP MÜTEAHHİTLERİ İLE ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATTI

Gaziantep’te inşaat müteahhitleri ile hem okul yapımlarında hem de sınırda duvar yapımlarında önemli işler gerçekleştirildiğine değinen Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya; “Şu anda 117 şantiyemizde 90 okul inşaatımız var. Sizlerle Suriye’deki iç savaştan sonra birlikte okullarımızı yaptık, 13 kilometre duvar yaptık. Türkiye’deki en kaliteli, en estetik, en sağlam duvarı yaptık. Biz sizlerle birlikte yıllardan beri masum duran 3 bin 300 metrekarelik alanda hizmet veren Karkamış Kapısı’nı 4 buçuk aylık süre içerisinde prefabrik ama görenleri hayrete düşürecek nitelikte yaptık. Biz sizlerle beraber bir tanesi Soylu’da olmak üzere kahraman Mehmetçiğimize üs bölgeleri yaptık. Geldiğimden itibaren şunu söyledim; ‘bir işe girip de para kazanmayan, başı eğik müteahhitle karşılaşmak istemiyorum’. İnsanlar rızkını temin etmek için ortaya çıktıysa para kazanması lazım” ifadelerine yer verdi.
ŞAHİN: MÜTEAHHİTLERİN YASAYA İHTİYACI VAR
Müteahhitlerin mesleki yasaların çıkmasına büyük ihtiyaç duyduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; “Bu ülkede müteahhit tanımının yapılması gerekiyor. Tüm yüreğimle diyorum ki, bu yasanın hızlı bir şekilde çıkması gerekiyor. Yasa hazırlanırken bizim yapmamız gereken bilimsel ve akli olarak birlikte olmamız gerekiyor. Bu meslek örgütüyle ilgili acil eylem planı yapmamız gerekiyordu. Bu noktada İmar Master Planı ile Ulaşım Master Planı’nı aynı anda başlattık. Eğer o gün bu planı başlatmamış olsaydık, bugün hala ‘yapacağız, edeceğiz’ diyor olurduk. Alt yapıya yapılan yatırım sağlık gibidir, kaybetmeden anlayamazsınız” açıklamalarında bulundu.
APA: İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR
İnşaat sektörünün önemine değinen Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa; “İnşaat, 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan, şehrimizde 70 bine yakın istihdam sağlayan, ekonomiye hareketlilik getiren, Türkiye ve Gaziantep ekonomisi için lokomotif bir sektördür. Şehrimizde inşaat faaliyetlerinin yüzde 60’ını konut, yüzde 40’ını ise kamu ve özel işler olarak kabul ettiğimizi söyleyebiliriz. Bütüncül olarak baktığımızda inşaat sektörünün çok ciddi problemleri mevcut. 2017 yılı satış rakamlarına baktığımızda Türkiye’de 1 buçuk milyon konutun satıldığını okuyabiliyoruz. Bundan sonra da ülkemiz için, şehrimiz için üretmeye, istihdam yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
GAZİANTEP’İN HEDEFİ YILDA 40 BİN KONUT
“2017 yılında 29 bin 700 konut satış rakamı yakaladık. Hedefimiz 40 binleri yakalamak. 4 belediyemizin 2017 yılında verdiği ruhsat rakamı 4 milyon küsur metrekare. Diğer illere oranla 4. konumdayız. İnşaat ruhsatı almak demek ciddi bir rakam. Bunun yaratacağı katma değeri düşünürsek şehrimizde önümüzdeki süreçte inşaat sektörünün daha da hareketli olacağı kanaatindeyim. Kredi faizlerinin birin altına inmesi, yeni teşvik yatırımlarının yapılması ve en önemlisi bankaların inşaat sektörlerine bakış açısını değiştirmesi gerekmektedir” diye konuştu.
ŞİRKET EVLİLİKLERİNE HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR
Gaziantep’te yakın zamanda şirket evliliklerinin yaşanacağına dikkat çeken Apa, “Belediyelerimizin yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu süreci götüremeyeceğimiz maalesef ki gerçek. Çünkü kamulaştırma ile maddi para ödeyerek bunu gerçekleştirmek çok zor görünüyor. Yüz metrelik arsada 3-4 katlı konutlar mevcut. Onların çıkardığı sonuç, bu işin belediyeler ve kamu eliyle olması gerektiği, devamında rezerve alan üretmek gerektiği ve yerel müteahhitlerle çalışmak gerektiği bir gerçek olarak önümüzde. Bu birçok ilde başlamış durumda. Bu artık 10-20 daireli bir işten çıkmış durumda. Belki yakın zamanda şirket evlilikleri yapacağız. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çıkacak projeler belki bin, 2 bin dairelik projeler” şeklinde konuştu.
BİR YILDA 5 DEFA ZAM YAPILDI
İnşaat sektöründe demir ve betona gelen zamların işe yansıma oranlarını değerlendiren Apa, “Ticaret+konutlarda ciddi sıkıntılarımız vardı. Bu ay meclisten bir kısmı geçti. Kamu müteahhitlerinin yaşadığı sıkıntılar var. Fiyat farkları, demir ve beton fiyatları artışı işlerin sakinleşmesine sebep oluyor. Betona Gaziantep’te bu sene 5’inci defa zam yapıldı. Bunlar bizi gerçekten çok etkiliyor. Daire fiyatlarına zam yapılabilir. İnşaat malzemelerinin bütün kalemlerinde ciddi artışlar var” ifadelerine yer verdi.
TELLİOĞLU: TÜRKİYE’DE CİDDİ ORANDA KENTSEL DÖNÜŞÜMLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
İmar konunu ve özellikle büyükşehir belediyelerinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu; “Sadece Gaziantep Büyükşehir Belediyesi değil, diğer şehirlerde bu İmar çalışmasını bakanlığa yeni ulaştırmaya başladı. Yeni İmar Kanunu da tüm büyükşehirlerin önerileri dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu planda revizyona gidilerek sektörün hareketlenmesi gerekiyor. Bir taraftan Türkiye’de ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. 1milyona yakın dönüşüm oldu ama Deprem Risk Kuşağı açısından değerlendirdiğimizde Deprem riski olduğunu kabul etmemiz gerekiyor” dedi.
SEVEROĞLU: MÜTEAHHİTLİK KANUNUNA İHTİYAÇ VAR
GAİMDER ailesinin çok güçlü bir yapı olduğunu söyleyerek inşaat müteahhitlerin sorunlarının çözülmesi için yeni bir kanuna ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sıtkı Severoğlu, “Gaziantep Valisi, Müteahhitlerin sorunlarıyla yakından ilgileniyor. Bunu Mimarlar Odası Başkanlığı yaptığım dönemde çok net ve yakından görme şansına sahip oldum. Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanımız ve meslek odamız kentte yapı sektörünün gelişmesi için olağanüstü çaba sarf ediyorlar. İnşaat Müteahhitlerinin sorunları arasında ülkemizde Müteahhitlik Kanunun olmaması gibi bir sorunu vardır. İnşaat Müteahhitlerinin mevzuat ile ilgili ciddi sorunları var. GAİMDER olarak bir dernek çatısı altında güçlü bir grubuz fakat bir Müteahhitler Odası ilerleyen yıllarda kurulabilir mi?” diye konuştu.
APA GÜVEN TAZELEDİ
Tek liste ile gidilen İnşaat Müteahhitleri Dernek seçiminde yeniden başkan olarak seçilen İbrahim Apa’nın asil yönetim kurulu listesinde ise şu isimler yer aldı: “İbrahim Kamil Apa, Turgut İhsan Tan, Cem İbrahim Özdil, Bora Kanevetçi, Davut Yüksel, Ali Kılınç, İsa Ensari, Halil Durmaz, Mehmet Alper Özdemir” (AHMET ATMACA)