Kaybolan ahilik değerleri hakkında söyleşi yapan Mıhçıoğlu, “Bugün baktığımızda Kopenhag Kriterleri’nin yüzde doksanı ahilik kültürünü içeriyor. Esnaf sahresi eski anlamını yitirdi. Bizim bu kültürü yeniden canlandırmak için çalışmamız gerekiyor” dedi.

ESNAF SAHRESİ ANLAMINI YİTİRDİ

Ahilik haftasında esnaflığın tanımını yaparak esnaf saherelerinin anlamını yitirdiğine değinen Mıhçıoğlu, “Biz Anadolu’ya geldiğimizde burada Romalılar vardı. Onlar yerleşikti ve esnaftılar biz esnaf değildik. Yerleşik düzen bize tavsiye edildi. Esnaflıkta çıraklıktan dükkân açmaya kadar bir düzen kurulsun denildi. Çırak olur, orta çırak olur, yarım kalfa olur, sonra kalfa, sonra yarım usta olur sonra ise tam usta olur. Çıraktan kalfalığa kadar sınav yoktur. Kalfa, yarım usta ve usta olurken sınava tabi tutulur. Esnaflıkta sınavı yapan yine esnafın kendisiydi. Esnaf saharemiz vardı bugün o da anlamını yitirdi. Sahareyi tatile girmek olarak görüyoruz. Esnaf saharesi yeme içme, eğlenme değildir sadece. Sahareler usta olmanın sınavlarının yapıldığı andır. Bu esnaf saharelerinde usta olan kişi tüm esnaf ve ustalar tarafından da tanınırdı. Ahilikte kuşak bağlama diplomadır. Usta olmuş ve dükkan açmıştır” ifadelerinde bulundu.

ESNAFIN SORUNU ESNAF ENFLASYONUDUR

Esnafın en önemli sorununun esnaf enflasyonu olduğunu dile getiren Mıhçıoğlu, “Bugün bizim en önemli sorunumuz esnaf enflasyonudur. Sokağa giriyorsun on iki tane bakkal var. Aslında o sokağın hakkı zaten iki bakkaldır. İşler nasıl diye sorarsın on ikisinin de işleri kırıktır. Kopenhag Kriterleri kriterlerinden bahsetmek istiyorum. Kopenhag Kriterlerine baktığımızda maddelerin yüzde 90’ı ahilik kriterdir. Bu kriterlere baktığımızda bir sokakta aynı işi yapan dört esnaf varsa beşincisi açılmak isteniyorsa diğer dört ustadan da izin alınır” diye konuştu.

ESNAFIN İŞYERİ AÇMASI DA KAPATMASI DA SORUN

Esnafların işyeri açmak ve işyeri kapatmak için ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Mıhçıoğlu, “Esnafımızın diğer bir sorunu ise bir iş yeri açacakken ya da işyerini kapatacakken kırk yer gezip işyeri açabiliyoruz ya da kapatabiliyoruz. Esnafın esnaflık yapması için gerekli tüm kurumlar bir çatı altında toplansın artık. Bunu devlet yetkililerimizden talep ediyoruz. Kopenhag Kriterlerinde de bu durum böyle” dedi.

KOPENHAG KRİTERLERİ AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN KENDİSİDİR

Yüzyıllardır yaşatılmaya çalışılan ahilik kültürünün Kopenhag Kriterleri’nde yüzde doksan oranında yer aldığını söyleyen Mıhçıoğlu, “Esnaflık için Gaziantep’te bir AR-GE merkezi kurulması gerekiyor. Ahiliğin yeniden bu şehirde canlandırılması gerekiyor. Esnafı piyasada az gezdirip çok iş yaptırmak gerek. Esnaf işine gücüne baksın. Ahilikte bir diğer husus da yetiştirilen ustanın sorumlusu öğrencisi olduğu ustaya aittir. Pubucu dama atılma deyimini hepimiz biliriz. Bu ahilik kültüründen gelme bir sözdür. Ahilikte bir esnafın pabucu dama atılmışsa o dükkan kapanmış demektir. Soruyorum bugün hangi odamızın dükkan kapatma yetkisi var? Hiçbir odanın bu yetkisi yoktur. Devlet bile zor kapatıyor. Pabucu dama atılan esnafın cezası nedir? Bir sene gidecek tekrar ders aldığı esnaf ustasından yine ders alacak işini doğru yaptığı anlaşılınca yeniden işyeri açabilecek. Kopenhag Kriterlerine bakın bir berber üç sene yeni kurslara gitmezse tarifesi aşağıya düşürülüyor. Bu düzeni yapmaya alışık değiliz. Hile yaptığımız yanımıza kalıyor. Ahilik kültüründe siftah etmeyen bir esnafa başka bir esnaf siftah ettirirdi. Şimdi bunu bırakın esnaf birbirinin üzerine basıyor.  Ahilik yeniden getirilsin ve eğitim verilsin.

UYUMAZ: AHİLİK DÜNYANIN ARAŞTIRMA KONUSU

Ahilik kültürünün dünyada araştırma konusu olduğunu söyleyerek ahilik kültürünün önemine değinen Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, “Ahilik haftamızın tüm esnaf kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Ahilik, dünyanın hayranlıkla üzerinde durduğu ve üzerinde çalışmalar yaptığı bir konudur. Esnafın en önemli özelliği verdiği sözde durmasıdır. Esnafın sözü senet gibi olmalıdır.  Esnaf doğru sözlü olursa bizleri top bile yıkamaz. Esnaflığın en güçlü olduğu şehirlerden birisi de Gaziantep’tir. Gaziantep kuşaklar boyunca esnaflığını koruyabilmiştir” diye konuştu.

KÜSBEOĞLU: AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ GAZİANTEP’E YENİDEN KAZANDIRACAĞIZ

Gaziantep’te ahilik kültürünün yeniden canlandırılması için esnaf ve kent yöneticileri ili birlikte hareket edilerek bu kültürün yeniden canlandırılması için çalışılacağını söyleyen Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Esnafımızın özgeçmişine sahip çıkması gerekiyor. Biz çok şeyler gördük çok şeyler yaşadık. Esnaf saharesinde küskün olan ustalar küskün olan esnaflar barıştırılır. Dara düşmüş bir esnaf varsa esnaflar bir araya gelip onun kalbi kırılmayacak şekilde desteği sağlanır. Biz bunları gördük. Esnaf saharesi aslen buydu. Gaziantep’te esnafımızla oda başkanlarımızla kent yöneticilerimizle bu kültürü yeniden yaşatacağız” dedi.

(AHMET ATMACA)