Gaziantep’te denetimleri özel şirketler tarafından yürütülen asansör kontrolleri hususunda açıklama yapan Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ovayolu, denetimlerin kamu görevi yürüten Makine Mühendisleri Odasına verilmesi gerektiğini söyleyerek , “Kamuoyunun talebi denetimlerin odamız tarafından yapılması yönünde. Bu konuda belediyelerimizden bir çözüm bekliyoruz” dedi.

TALEPLERİMİZİ BELEDİYELERİMİZE BİLDİRDİK

Asansör denetimlerinin kamu adına makine mühendisleri odası tarafından yapılması gerektiğinin altını çizerekten diğer illerdeki uygulamanın bu yönde yapıldığını söyleyen Ovayolu, “Asansörlerin periyodik bakımları ilçe belediyeler uhdesinde yapılıyor. İlçe belediyeler de kendilerinin yapması gereken bu kontrolleri şirketlerle sözleşme imzalamak suretiyle özel şirketlere veriyor. Akredite şirketlere veriliyor bu denetimler. Kamu adına yapılan bu denetimler aslında özelleştirme gibi düşünülüyor. Kamu adına yapılan bu denetimlerin mutlaka yine kamu adına görev yapan kurumlara verilmesi gerektiğini biz belediyelere bildirmiştik. Talebimiz halen karşılık görmedi. Hali hazırda merkez ilçelerde bu denetimler özel firmalar tarafından denetleniyor. Biz denetimlerin Makine Mühendisleri olarak kurumumuzun yapması gerektiğini gerek Büyükşehir Belediye Başkanımızla gerekse de Şahinbey ve Şehitkamil Belediye Başkanları ile görüştük. Bu hususta personellerimizin tam donanımlı olduğunu da bildirdik. Şu an bu denetimleri yapan firmaların çalışanlarının bile akreditesini biz veriyoruz. Tabiri caiz ise bu işin okuluyuz biz. Buna rağmen denetimler bugün odamıza bağlı değil. Bugün Kahramanmaraş denetimler hususunda bize bağlı ve tüm şehri biz kontrol ediyoruz. Gaziantep’te ise halen bu talep karşılık görmedi” açıklamalarında bulundu.

KIRMIZI ETİKETLERE DİKKAT!

Asansörlere vurulan etiketlerin anlamlarından bahsederek kırmızı etiketli asansörlere dikkat çeken Ovayolu, “Denetim yetkilerinin belediyeler bünyesinde özel firmalar verildiğini söyleyen Ovayolu, “Bu şirketler belediyeler adına gidip asansörleri kontrol ediyorlar. Kırmızı etiket verilecekse 60 günlük süreç verilip bu süreç içinde ya bakımı yapılmalı ya da tamamen kapatılması gerekiyor asansörlerin. Sarı etiket varsa bu etiketin sarı ve mavi etikete dönüştürülmesi gerekiyor sistemi var. Mavi etikette çok fazla aksaklık yoktur ancak yıllık bakımları yapılması gerekir belli süre sonra yeniden etiketin yeşile dönüştürülmesi gerekiyor. Teknik şartnamelere tam uygunsa yeşil etiket yapılıyor” ifadelerinde bulundu.

KAMUOYUNUN TERCİHİ ODAMIZIN DENETİM YAPMASINDAN YANA

Kamuoyunda genel kanının asansör denetimlerinin kamu görevi üstlenen Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılması yönünde olduğunu söyleyen Ovayolu, “Kamuoyunda genel olarak şöyle bir kanı var. Bu denetimlerin kamu yararına faaliyet sürdüren bir teknik oda tarafından yürütülmesi gerekiyor. Özel şirketlere biraz daha soğuk bakıldığını kamuoyundan duyuyoruz. İnsanların kafasının daha rahat bir şekilde asansörlerini kullanmaları için kamu kurumu görevi üstlenen Makine Mühendisleri Odası tarafından denetimlerin yapılması gerekiyor. Teknik personellerimizin hepsinin de tam donanıma sahip olduğunu bir kez daha söylüyoruz. Şu ana kadar karşılık bulmayan taleplerimiz umarım belediyeler tarafından karşılık bulur ve şehirdeki asansör denetimleri odamız bünyesine alınır” dedi. (AHMET ATMACA)