DOLAR ÜRETİMİ DE SATIŞI DA DÜŞÜRDÜ

Dolarda yaşanan yükselmeden dolayı ayakkabı üretim ve satış oranlarının düşüş gösterdiğini ve çoğu sektör gibi ayakkabıcıların da beklemede kaldığını açıklayan Buğur, “Ayakkabı üretiminde kullanılan tüm ürünler tamamen dolara endeksi olarak yükseliyor. Dolar oranları yükselince ister istemez ayakkabı fiyatları da yükseldi. Deriye önemli oranda zam geldi. Dolardaki bu yükselme işlere de olumsuz olarak yansıyor. Kış sezonu olması dolayısı ile üretimde bir düşüklük yaşıyoruz” dedi.

BANKALAR SORUN YARATIYOR

Türkiye’nin toplam ayakkabı ihracatının yüzde 18’ini karşılayan Gaziantep üretici firmaların bankalar ile sıkıntılı günler yaşadığına değinen Buğur, “Gaziantep’te üretilen ayakkabılar gerek Türkiye içinde gerekse ülkeler arasında satışı gerçekleştiriliyor. Gaziantep, Türkiye’nin toplam ayakkabı ihracatının yüzde 18’ini tek başına karşılıyor. Bu satış ve ihracat oranları ile Türkiye’ye hitap eden sektörümüz ne yazık ki bankalar ile büyük sorun yaşıyor. Daha sene başına kadar iş yerlerimizi tek tek gezip kredi vermek isteyen bankalar işlerin şu aralar kötü gitmesi ile birkaç günlük geç ödemeyi kabul etmedi. Bu durumdan dolayı çoğu ayakkabıcı esnafı bankaların kara listesine girdi. Piyasanın iyi olduğu günlerde dost olan bankalar şu günlerde bizi kara listeye almak için fırsat arıyor. Üretici olarak bankalara büyük sitem içindeyiz” ifadelerinde bulundu. 

SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN UCUZ AYAKKABI ALMAZ

Vatandaşları 15-20 lira gibi ucuz fiyattan satılan sağlıksız ayakkabılara karşı uyaran Buğur, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz ucuz ayakkabılara rağbet gösterilmesin. O ayakkabılar hiçbir şekilde sağlıklı ortamlarda üretilmiyor. Kaliteli ayakkabının zaten belli bir maliyeti vardır o maliyetin altında satış yapamazsın. Kaliteli ayakkabının ham maddesi bile ucuz ayakkabıların fiyatından fazla olduğunu biliyoruz. Vatandaş sağlığını düşünüyorsa ucuz ayakkabılara yönelmesin” şeklinde konuştu.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

İnsan sağlığına zararlı hammaddeden üretilen ucuz ayakkabılar ile ilgili takiplerin bakanlık ile sıkı bir şekilde devam ettirildiğine değinen Buğur, “İnsan sağlığına zararlı olan ayakkabı üretim ve satışları ile ilgili takiplerimiz halen devam ediyor. Bakanlık bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Oda olarak bize bu tür şikayetler gelmesi durumunda bakanlık ile istişareli olarak hemen müdahil oluyoruz. Riskli görülen ayakkabılar laboratuarlarda incelemeye alınarak karar çıkartılıyor” açıklamalarına yer verdi.

AHMET ATMACA