Letonya, Litvanya ve Almanya üniversitelerinde bakır kültürü ve işleme sanatı anlatacak olan Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık ve ekibi, Avrupa’da Gaziantep’in güvenli bir şehir olduğunu da vurgulayarak turizme artı değer katacaklar.

AVRUPA’NIN KAPILARI ARALANACAK

Gaziantep Bakırcılar Odası olarak Letonya, Litvanya ve Almanya’da üniversitelerde Gaziantep kültürünü ve bakır işlemesini öğretmek için Avrupa’ya açılacaklarını dile getiren Açık, “Bakırcılar olarak ikili ilişkiler kapsamında Letonya, Litvanya ve Almanya da üniversitelerde bakır işlemesi üzerine ders vermek için Ramazan Bayramı sonrası yola çıkıyoruz. Bakırın patenti bizde. Bu işi en iyi yapan ülke Türkiye, Türkiye’de ise Gaziantep. Dolayısı ile bu görev de bize verildi. Şehrimizi ve ülkemizi temsil edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP’İN GÜVENLİ OLDUĞUNU ANLATACAĞIZ

Gaziantep’in güvenli şehir olduğu algısını vermek için Avrupa’da kültürel sunumlar yapacaklarını ve turistleri Gaziantep’e çağıracaklarını dile getiren Açık, “Gaziantep’in bakırcıları Avrupa’da istihdam rekoru kırdı. Avrupa’da istihdam yüzde 5 biz yüzde 50 istihdam verdik. Üzerimizdeki terör algısının tamamen kalkması sağlanırsa sektörün ve şehrin asıl atılımı bu zamanda ortaya çıkacaktır. Bizler de bu algıyı daha kolay kırmak için Avrupa’ya açılıyoruz” dedi.

GAZİANTEP’İN BAKIR KÜLTÜRÜ AVRUPA’YA TAŞINACAK

Avrupa’nın hayran kaldığı bakır kültürünün Avrupa’da üniversitelerde tanıtılacağını aktaran Açık, “Biz öyle bir el sanatı gerçekleştiriyoruz ki Avrupa bu sanata hayran. Hâlbuki teknolojisi bizden çok daha ileride. Ama onlar el sanatlarına özen gösteriyorlar. Bu sanatın yüz yıl sonrasını düşünerekten tüm yatırımlarını sanatsal yönde harcamaya da özen gösteriyorlar. Bu kapsamda Antep’in bakır kültürüne de Avrupa büyük özen gösteriyor” diye konuştu.

BAKIRCILAR OLARAK FEDAKÂRLIK YAPIYORUZ

Gaziantep’e Avrupa’dan daha çok turist çekebilmek ve kültürlerinin tanıtımı yapmak için maddi fedakârlıklarda bulunduklarını söyleyen Açık, “Bakırcılar Odası olarak kültürel etkileşimi gerçekleştirmek için tüm bu masrafları biz oda olarak cebimizden harcıyoruz. Bu tür çalışmaların projelendirilmesini bekliyoruz. Biz ülkemize daha çok turist gelmesi için elimizi taşın altına sokuyoruz” dedi.

AVRUPA’YA BAKIRI ÖĞRETTİK

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası tarafından yetiştirilen Avrupalı öğrencilerin ülkelerinde kültür elçiliği görevleri üstlendiklerine değinen Açık, “Bugün Amerika’da bizim yetiştirdiğimiz bir öğrencimiz kültür elçiliğimizi üstlendi. Bakırın Avrupa’daki en büyük temsilcisi oldu. Avrupa’da kendi öz kültürümüz olan bakıra olan ilgiyi kendi ülkemizde de kendi memleketimizde de yaratmak istiyoruz” diye konuştu. AHMET ATMACA