400 yıldan bu yana aynı işyerinde bakırcılık mesleğini icra eden Kervancıoğlu Ailesi’nin son ustası Mehmet Yaşar Kervancıoğlu, mesleğin inceliklerini ve bakır kültürünü değerlendirdi. Kervancıoğlu, bakır kültürünün yok olmaması için çağrıda bulundu.

13 NESİLDEN BUYANA BAKIR İŞLİYOR

Dede ve baba mesleği olarak kendisine miras bırakılan bakırcılıkta 72 yıl geçirdiğini ve kendisi ile birlikte 13 nesilden bu yana bakır işlemesi yaptıklarını açıklayan Kervancıoğlu, “Baba mesleği olduğu için gözümü bakırcılıkta açtım. Babamdan öncede 13 nesil bakırcılık mesleği ile ilgili uğraşmış. Aynı işyerinde 13 nesildir aynı mesleği icra ediyoruz. Bakır artık bizimle özdeşleşmiş. Benimle beraber neslim 400 yıldır bakırcılık mesleği ile uğraşıyoruz. Ben 80 yaşındayım. Daha 8 yaşında gözümü bu meslekte açtım 80 yaşına geldim halen bakırcılık mesleğini icra ediyorum. Elim halen çekiç tutuyor” dedi.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM

Antep kültürü olan bakır çeyiz uygulamasının da sona erdiğini söyleyerek kültüre sahip çıkılması hususunda vatandaşlara seslenen Kervancıoğlu, “Şimdilerde makineleşme ne yazık ki bakırcılık mesleğini öldürdü. Çocukluğum zamanında bakırın değeri vardı. Fabrikadan levha alınırdı tamamen elde şekillenirdi. Şimdi presleniyor. Son etap olarak çekiçlemek için bizlere geliyor. Zamanın şartları çok değişti. Bizi daha çok babamızdan, dedemizden tanıyan yaşlı kesimler tercih ediyor. Bizim çocukluğumuzda gelin çeyizleri için bakırcılara liste verilirdi ve tüm ihtiyaçları bakırdan yapılırdı. Bu gelenek artık kalmadı. Gelin çeyizine bakır alan aileler de kalmadı. Şimdi bakır ihtiyaç için değil süs eşyası olarak kullanılıyor” diye konuştu.

ANTEP KÜLTÜRÜ FABRİKASYONA TESLİM OLDU

Antep kültürü olan bakırın şimdilerde fabrikasyon ürünlere teslim olduğunu ve bakırın daha çok süs eşyası olarak kullanılmaya yönelindiğini açıklayan Kervancıoğlu, “Ev hanımları şimdi daha çok teflon ürünleri tercih ediyor. Bakır ürünler birkaç yılda bir kalay ihtiyacı duyduğu için kalayın da fiyatı yüksek bu yüzden ihtiyaç için bakır kullanılmıyor. Halbuki kalaylanmış bakır teflon ürünlerden çok daha sağlıklıdır. Antep’in kültürü bakırdır. Kültürümüze sahip çıkalım. Bakırcılık mesleğini nesilden nesle aktardık ancak şimdi fabrikasyon ürünlerine teslim aşamasına geldik. Günün şartlarına göre artık daha çok ihtiyaç gidermek için değil süs eşyası olarak kullanılmak için bakır ürünler üretiyoruz” dedi.

TEMEL PRENSİP TİTİZ ÇALIŞMAK

Bakır işlemesi için 13 nesilden beri titiz çalışmayı prensip edindiklerini belirten Kervancıoğlu, “Bakır için çok titiz çalışmak prensibimdir.  Halep işi bakır işlemelerini de biz gerçekleştiriyoruz. Şu anda daha çok camilere dekor işlemeli bakır ürünleri üretiyoruz. Dekor için yaptığımız bakır ürünler yüz liradan başlayıp bin liraya kadar yükselebiliyor” ifadelerinde bulundu. AHMET ATMACA