İlk hasatlarında 400 ton bal üretimi yapan arı yetiştiricileri ikinci hasatlarla birlikte 500 tonun üzerine çıkmayı hedefliyor. Bal üretiminde geçtiğimiz yıllara oranla beş kata yakın artış gerçekleştirildiğini söyleyen Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, “Bal üreticisi bu yıl kazandı” dedi.
YÜZDE 50 HASAT FAZLASI VERDİK


2015-2016 yıllarında umduğunu bulamayan arı yetiştiricilerinin bu yıl iklimin de etkisiyle geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 hasat fazlası verdiklerini vurgulayan Koca, “Bal hasatlarının Gaziantep’te yüzde 80’inden fazlasını gerçekleştirdik. Şu anda net rekoltenin hesaplanması için ikinci hasat dönemini bekliyoruz. Bu seneki hasatlar yağışların ve sıcakların fazla olması dolayısı ile geçtiğimiz yıl ile kıyaslanmayacak kadar iyi. Geçen sene arı yetiştiricileri çok büyük olumsuzluklarla karşılaştı. Üretimimiz önceki sene de yine düşük denilecek orandaydı. 2015- 2016 yıllarına göre kıyaslama yaptığımızda bu yıl bal üretiminde yüzde 50’ye yakın hasat fazlası var” açıklamalarında bulundu.

GAZİANTEP 500 TON BAL REKOLTESİNE ULAŞACAK

Gaziantep’te bu yıl 500 tonun üzerinde bal rekoltesi beklediklerini söyleyen Koca, “Hasadın iyi olması dolayısı fiyatlarda da bir artış beklemiyoruz şehrimiz için. Bu yıl toplam bal rekoltesi için 500 ton gibi bir üretim bekliyoruz. İlk hasatlarda 400 civarında bal üretimi gerçekleştirdik. İkinci hasatlarda da 150 tona yakın hasat bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.


BAL ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLDÜ


Gaziantep’in bal üretiminde geçtiğimiz iki yıla oranla üretimini beş kat arttırdığını söyleyerek çiftçilerin bu yıl yüzünün güldüğünü söyleyen Koca, “Türkiye ortalamasında bal üretimi sıralamasında yüzde 27’.sıradayız.Kovan başı bal üretimi düşünüldüğünde Gaziantep’in bal üretimi çok iyi denilebilecek seviyede. Şu anda Gaziantep’te 80-100 TL arasında zahter balı satışları var, yayla balları da 60-70 TL arasında. Hasatlarımızda geçen yıla göre beş kat daha iyi üretim yaptık. Bal kovanları sayımızda da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40’lık bir artış söz konusu. Bal üreticilerinin bu yıl yüzü güldü ve çiftçi de kazandı” dedi. (AHMET ATMACA)