Gaziantep’in kalbi konumunda olan Balıklı Meydanı, eski canlı günlerini arıyor. 30 yılı aşkındır aynı alanda esnaflık yapan ve yıllar öncesinin hareketliliğini arayan esnaflar, meydanın canlandırılması için destek bekliyor. 30 yıl öncesinde işyerini açan ve dükkanının kapanmaması için zamana direnen esnaflar, yıllar öncesinin ve bu günün Balıklı Meydanı’nı değerlendirdi.
HARMAN: 30 YIL ÖNCESİNİ ARIYORUZ
30 yıl önce Balıklı Meydanı’nda esnaflığa başladığını ve 30 yıl önceki hareketliliğin bu gün yakalanamadığını ve çoğu esnafın da bu yüzden çekilmeye başladığını açıklayan Balıklı Meydanı esnafı İbrahim Harman, “30 yıl oldu Balıklı Meydanı’nda ayakkabı tamiri ve boya işleri yapıyorum. Esnaflığa ilk başladığım 30 yıl öncesinde burada adliye faaliyetteydi ve biz o zamanlar esnaf olduğumuzu hissediyorduk. O zamanlar her yerimiz ağaçlık ve adliyeden dolayı çok sayıda insanların oturacağı alanlar vardı. Adliye dolayısı ile burada çok sayıda asker, ve mahkemeye gelen vatandaşlar olurdu. Doğal olarak bu bir ayakkabı tamiri de olsa ayakkabı boyamak da olsa işimize yansırdı. Şimdi her yanımız boş yıllardır da batmamak için direniyoruz. O yılların hareketliliği ile geçimini sağlayan çoğu esnafımız bugün işi ya bıraktı ya da genç nesillere devretti. Şimdi esnaf sadece günü kurtarma derdinde. O zamanki kazançlarımıza bakıyoruz bir de şimdiki kazançlarımıza bakıyoruz arada büyük bir uçurum var” dedi.
10 LİRAYA AYAKKABI SATIYORLAR
Ucuz ve sağlıksız fabrikasyon ayakkabılarının da küçük esnafı yok ettiğini belirten Harman, “30 yıl önce bu mesleği yaparken fabrikasyon ayakkabılar yoktu. Herkes ayakkabıcının değerini bilirdi. Çok sayıda ayakkabı yapardık. Ama şimdi 10 liraya 20 liraya sağlıksız ve ucuz ayakkabılar üretiliyor. Vatandaşın da alım gücü zayıf olduğu için onları tercih ediyor. Artık işimiz ayakkabı yapıp satmak değil tamamen ayakkabı tamiratı ve boya üzerine kuruldu” şeklinde konuştu.
SURİYELİ UCUZ İŞ GÜCÜ DE İŞLERİ DÜŞÜRDÜ
Suriyeli ucuz iş gücünün küçük esnafın işine de yansıdığını söyleyerek esnafın ayakta kalması için Balıklı Meydanı’nın canlandırılması gerektiğine değinen Esnaf Harman, “Suriyelilerin ucuz iş gücü bizim gibi küçük esnafı da vurdu. Suriye’den gelip bu işi yapan çok sayıda insan var. Yerli esnaf yok olmanın eşiğinde. Suriye’den gelen ucuz ayakkabılar da mevcut Suriyeli ucuz çalışan işçiler de mevcut. Bu küçük esnafa işsizlik olarak yansıdı. Balıklı Meydanı bu şehrin kalbidir. Meydanın biraz daha canlandırılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
SOYYİĞİT: KAFELER ÇAY EVİ KÜLTÜRÜNÜ BİTİRDİ
Balıklı Meydanı’nda 21 yıl önce çaycılık yapmaya başladığını ancak 21 yıl önceki esnaf hareketliliğinin şimdilerde bulunamadığını ve kendilerini özellikle kafe kültürünün yok ettiğini söyleyen Esnaf İlhan Soyyiğit, “Balıklı Meydanı’nda 21 yıldan beri çaycılık yapıyorum. 21 yıldır küçük esnaf olarak dükkanımı kapatmamak için direniyorum. Şu anda Gaziantep’te nüfus 2 milyonun üzerine çıktı ama ben halen 21 yıl öncesini arıyorum. Çünkü o zamanlarda iş vardı. İnsanlar sohbet etmek için Balıklı Meydanı’na gelirdi çay içerlerdi. O zamanlar buralar hep ağaçlıktı ve her yerde vatandaşların oturması için oturaklar vardı. Şimdi ne oturaklar kaldı ne de yeşillikler. Vatandaşlar sadece geliyor ve geçip gidiyor. Yıllar önce kahve ve çay evi kültürü vardı. Şimdi ise bu kültür kafe kültürüne dönüştü. Balıklı Meydanı yıllar oldu canlılığını yitireli. Esnaflar da bu cansızlıktan payına düşeni aldı. 20 yıl önce 2 saatte sattığım çayı şimdi günün sonuna kadar satamıyorum” şeklinde konuştu.
KÜLTÜR SANAT MERKEZİ ÇEKİM ALANI HALİNE GETİRİLMELİ
Eski Adliye Binası’nın şimdilerde Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürüldüğünü ancak mevcut alanın vatandaşlar için çekim alanı haline getirilerek esnafın da kazandırılması gerektiğini söyleyen Soyyiğit şu ifadelere yer verdi, “21 yıl önce adliyeye çay servisini ben yapardım. O zaman gerek Gaziantep’ten gerekse çevre illerden o kadar çok vatandaş gelirdi ki bu meydana. Şimdi ise vatandaşlar birbirini tanımıyor. Bir alışveriş çılgınlığı var ama bu küçük esnafa yansımıyor. Yaptığımız tek şey çay isteyen esnaf olursa onlara çay götürmek. Adliye o zamanlar çalışırken işlerimiz gerçekten çok iyiydi. Ancak o zamanda da çok huzurumuz yoktu. Sürekli suçlular gelirdi, askerler gelirdi, kavgalar olurdu. Şimdi huzur var ancak para yok. Yetkililerden tek isteğimiz Balıklı Meydanı’nın çekim alanı haline getirilmesidir. Eskiden adliye olan şimdi kültür sanat merkezi olarak kullanılan bina vatandaşlar için çekim merkezi haline getirilebilir. Vatandaş gelirse yılların esnafları olan bizler de evimize ekmek götürebiliriz”. AHMET ATMACA