Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, şu günlerde etkili olan hava şartlarının ekinlere zarar vermeyeceğini söyleyerek çiftçilere seslendi. Yaşanan zorluklara da değinen Çolak,  çiftçilerin borçlarına ve elektrik tüketim bedellerinin yüksekliğine dikkat çekerek yetkililere çözüm için çağrıda bulundu.

YAĞIŞLI HAVA ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Hava şartlarının çiftçinin istediği şekliyle gittiğini söyleyerek olası don olaylarının şu anda ekinlere bir zararının dokunmayacağını söyleyen Çolak, “Hava şartları Şubat ayında da çiftçinin istediği gibi gidiyor. Şahinbey İlçemizde metrekareye 390 metreküp yağış aldık. Bu çok güzel bir oran. Bu yağışlar çiftçimizin yüzünü güldürecektir. Çiftçimizin yüzü uzun süredir asık durumdaydı. Çiftçimiz çok uzun süredir borçlarından dolayı sürekli üzgün bir durumdaydı. Çiftçinin borcu sadece bankaya değil. Çiftçimiz ilaç bayilerine, gübre bayilerine, tohum bayilerine, petrollere borçlu. Çiftçinin banka borcu bunların daha gerisinde. Çiftçimiz bu borçlarını ödeyebilmek için ne yapacağını şaşırmış durumda” açıklamalarında bulundu.

YAĞIŞLAR ÜRETİME ÖNEMLİ BİR KATKI SUNACAK

İklim şartlarının ve yağışların çiftçinin istediği şekliyle gerçekleştiğini söyleyerek yağışların hem hububatta hem üzüm bağları ve Antepfıstığı üretiminde de olumlu etki göstereceğini belirten Çolak, “Yağan yağmurların üretime önemli bir katkısının olacağını düşünüyorum. Bu yağışlar mutlaka iklim şartları da istenildiği gibi giderse hasatta kendisini gösterecektir. Hububatta olduğu kadar bölgemizde yetiştirilen üzüm bağlarında olsun fıstık ağaçlarında olsun yine verim olarak kendisini gösterecektir” diye konuştu.

YAĞIŞLAR YER ALTI SULARINI DA CANLANDIRDI

Yağışların beklenilen oranda olması ile yer altı sularında da önemli oranda canlanma yaşandığını kaydeden Çolak, “Yer altı sularımızın canlanması kapsamında da yağan yağmurların büyük önemi var. Bölgemiz genel olarak kural bir il olduğu için yer altı sularında da bir çekilme söz konusu oluyor. Bu yıl geçen yıllara oranla çok daha etkili ve dolu bir yağış aldık. Böylelikle yer altı sularımız da dolmaya başlayacak ve çiftçinin su temini kolaylaşacak” dedi.

ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK SORUNU GİDERİLMELİ

Çiftçinin en önemli sorunlarından birisinin elektrik tüketim bedelleri üzerine olduğunu söyleyerek elektrik tüketim bedellerinin çiftçi için düşürülmesi ve ödeme şartlarının da yine hasat dönemlerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Çolak, “Ancak burada şunu hatırlatmakta büyük önem görüyorum. Yer altı sularımız dolacak ancak bu hususta çiftçinin en büyük sorunu yine elektrik tüketim bedellerinin çok yüksek olmasıdır. Çiftçi elektrik kullanmaya çekiniyor. Bu hususu biz bütün ziraat oda başkanlarımızla birlikte meclise taşıdık. Çiftçi için elektrik tüketim bedellerinin düşürülmesi ve ödeme şartlarının da hasat dönemlerine getirilmesi gerekiyor. çiftçinin her ay ödeme yapabilecek bir bütçesi de yok. Çiftçilerimiz son iki yıl çıkarsak son on yılda çok büyük kuraklıklar yaşadı. Üretim kapasiteleri de düştü. Tüm bu zorluklar göz önünde bulundurularak çiftçiye mutlaka devletin yardım elini uzatması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. (AHMET ATMACA)