Gaziantep’te sayıları hızla çoğalan Suriyeli berber esnaflarının mesleğe ve yerli esnaflara vermiş olduğu zararı değerlendiren Gaziantep Berberler Odası Başkanı Hacı Darıcı, “Belediyelerimizden esnaflarımız için çözüm bekliyoruz. Böyle giderse Gaziantep’te birçok meslek alanında olduğu gibi berberlik mesleği de değer kaybedecek” dedi.
ÇÖZÜM MERCİİMİZ BELEDİYELERDİR
Gaziantep’te esnaflık kültürünün giderek yok olmaya başladığını söyleyerek belediyelerden meslek guruplarının beklentilerini sıralayan Başkan Darıcı, “Berber esnafının en büyük beklentisi belediyelerdendir. Sekiz yıldır oda başkanlık dönemimde belediyelerimize seslendim. Her esnaf kendi mesleğini yapmalı. Bakıyoruz inşaatçı adam berber dükkânı alıyor üzerine. Bütün kayıtların tüm belgelerinin yanında her meslek gurubunda ustalık belgesinin istenmesi şart olmalı. Bu sistem böyle giderse Gaziantep’te esnaflık kültürü yok olur. Küçük esnaf ölür. Şu anki sistem küçük esnafı bitirmeye götürüyor” diye konuştu.
SURİYELİ BERBERLERİN DENETİM ALTINA ALINMASI ŞART!
Suriyeli berber esnafları yönünden Gaziantep’te ciddi sorunlar olduğunun altını çizerek Suriyeli berber esnaflarının denetim altına alınmasının zorunluluğundan bahseden Başkan Darıcı, “Suriyeli berberler konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var. Suriyeli esnafların gecesi yok gündüzü yok. Tarifesi yok fiyatı yok. Hijyeni yok kuralı yok. Suriyeli berberlerin sektörümüzde hızla çoğalmasından sonra Gaziantep’te berberlerde yüzde 20 hijyen kaybı oldu. Gece geç saatlere kadar dükkân çalıştırıp sonra da aynı dükkan içinde otel gibi konaklıyorlar. Suriyeli berberlerin açmış olduğu berberlerin kesinlikle denetim altına alınması gerekiyor. Yıllardır Suriyeli esnafları berber esnaflarını bir bir gezip uyarılarda bulundum. Ben 2 bin esnafımın adına bu takipleri yaptım. Esnafım bizden görev bekliyor bizler de üst kurumlardan görev bekliyoruz” dedi.
ESNAF ODALARIMIZ YETKİ İSTİYOR
Odaların yetkisinin kısıtlı olmasından dolayı sorunların çözüm aşamasında geç kalındığını söyleyen Başkan Darıcı, “Odaların en büyük sıkıntısı yetkilerinin bulunmaması. Kurallara uymayan oda kaydı bulunmayan esnaflara yaptırım uygulayamıyoruz bu yüzden de kurallara uymadan çalışan çok fazla esnaf bulunuyor. Odamız yetki istiyor. Yeni maliye kanunu çıktı başımız üstüne. Çıkan kanun yalnızca şehir merkezlerindeki berberlere geçerli olup da kırsal yerlerde uygulanmıyorsa olmaz. Kanun kaçak işyeri çalıştırmanın önüne geçmek zorunda.”ifadelerine yer verdi.