Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’nde bir berber esnafında Covid-19 salgınının pozitif çıkması ile birlikte sağlık ve emniyet yetkilileri filyasyon uygulamasını gerçekleştirerek karantina uygulamasını başlattılar. Tüm berber esnafını uyararak yapılan her tıraşta müşteri bilgilerinin berber tarafından alınması gerektiğini söyleyen Berberler Odası Başkanı Hacı Darıcı, “Müşterinin adı, soyadı, TC’si, adresi, telefonu berber esnafı tarafından not alındıktan sonra tıraş yapılacak” dedi.

BERBERLER MÜŞTERİ BİLGİLERİNİ NOT ALACAK

Berber esnafına çağrıda bulunarak salonlarda tıraşların devam edebilmesi için berberlerin müşteri bilgilerini not alması gerektiğini söyleyen Darıcı, “ Şu anda ilimizde Şehitkamil Bölgesinde bir berberimizde koronovürüs tespit edilmiş olup iş yeri kapatılmıştır. Berberimizin faaliyet gösterdiği günlerde temas ettiği kişiler filyasyon sistemi ile belirlenerek karantina sistemine geçilmiştir.  Tıraş edilen müşterinin isim soy isim, TC’sini telefonunu adresi için mutlaka kayıt defteri tutulması gerekiyor. Bu kriterleri yerine getirmeyen vatandaşların tıraş edilmemesi gerekiyor. Bu hususta tüm berber esnafı arkadaşlarımızın da duyarlılık göstermesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

BU ÇARŞAMBA TÜM BERBER ESNAFI DENETLENECEK

Gaziantep’te Şehitkamil İlçesi’nde bir berber esnafının Covid-19 salgınının pozitif çıkması üzerine tüm esnafların oluşturulacak kurul tarafından denetleneceğini söyleyerek denetim gününü açıklayan Darıcı, “Çarşamba günü valilik belediye İl Sağlık Müdürlüğümüz ve odamız tarafından denetimler acilen yapılacaktır. Bu kurallara uymayan iş yerlerine cezai işlem uygulanacak işyerleri de kapatılacaktır” diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZ GEREKLİ TÜM MADDELERİ ESNAFIMIZA İLETTİ

İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenerek valilik kanalı odaya ve esnafa ulaştırılan genelge ile istenilen şartları sıralayan Darıcı, “İçişleri Bakanlığının 06.05.2020 tarihli ve 7647 sayılı genelgesi gereği uyulması ve uygulanması gereken kurallarımız şu maddelerden oluşuyor: “1- Bu işyerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecektir.  2- Müşterilere randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacaktır. 3- Bir koltuk dolu bir koltuk boş olacak şekilde hizmet verebileceklerdir. 4- İşyeri içinde en fazla bir müşterinin beklemesine müsaade edilecektir. 5- Randevusuz gelen müşteriler iş yeri dışında ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmek, maske takmak şartı ile bekleyebileceklerdir. İş yerlerinde hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum müşteri sayısını işyerinin giriş kısmına herkes tarafından görünebilecek şekilde asacaklardır. 6- İşyerinde çalışanlar muhakkak surette maske kullanacaktır. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak ancak yapılacak işlemin özelliğine göre maskeyi çıkarabileceklerdir. 7- Müşterinin temas edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği/dezenfeksiyonu yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işleminin tekrarlanması sağlanacaktır. 8- Müşteriye yönelik işleme başlanmadan önce çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecekler ya da her müşteri için ayrı olmak üzere steril eldiven kullanacaklardır. 9- Tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan önce temizlik, dezenfeksiyon/sterilizasyon işlemi uygulanacaktır. Bu işlem her müşteri için tekrarlanacaktır” ifadelerinde bulundu.

KURALLARA UYMAYANLARA 3 BİN 150 TL CEZA KESİLECEK

Belirtilen kurallara uymayan berber ve kuaför esnafına işletme başı 3 bin 150 TL cezai işlem uygulanacağını  söyleyen Darıcı, “Yukarıya çıkarılan ilgi genelge maddelerine riayet edilmesi, aksi takdirde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği 3,150 TL para cezası ve faaliyet durdurma cezaları uygulanacağı tebliğen rica olunur” dedi. (AHMET ATMACA)