Yüzlerce besici ve çiftçinin katıldığı kurulda besicilerin sorunları dile getirildi. Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Veteriner Hekim Ömer İrfan Çetiner sektörde yapılan çalışmaları ve çözüm bekleyen sorunları üyeleri ile paylaştı.

BİRLİĞE DEĞER VERDİK

Birliği devraldıkları günden bu yana yaptıkları faaliyetlerden bahseden Çetiner, “Türkiye’de alın teri ile katma değer üreten bu memleketten çöpü otu samanı paraya kıymete, ete dönüştüren besici arkadaşlarımıza mali kurulumuza geldikleri için teşekkür ediyorum. 2013 yılında bu birliği devraldığımızda yaklaşık 165 üyemiz vardı. Bu birliği devraldığımızda kasasında parası yoktu. Eksi beş bin lira borç ile aldığımız birliği 670 üyeye ulaştırdık bir araç satın aldık. İki personel çalışır duruma getirdik. Kasamızda da paramızla devam eden bir bütçemiz var” ifadelerine yer verdi.

BESİCİLERİN KREDİ SORUNUNU ÇÖZDÜK

Besicilerin kredi konusunda çektiği sıkıntıları bankalar ile görüşerek çözüme kavuşturduklarını söyleyen Çetiner, “Bizlerin neler yaptığını öncelikle sizlere arz edeyim. Ziraat bankası 2012 yılında üretici arkadaşlardan kredi çektiği için yüzde 2 komisyon almaktaydı. Ankara’da Ziraat Bankası ile yapmış olduğumuz toplantıda yüzde 2 komisyonun haksız bir oran olduğunu devletin bu sektörü baypas etmek için kredi verdiğini ve dile getirdik ve alınan yüzde 2 komisyondan kurtulduk. Verdiğimiz bu mücadele ile oran binde 5’e düşürüldü. Besicilerin kredilerinin vadesi  12 aydı. Ziraat Bankası’na söylediğimiz şuydu “Besici 12 ayda size krediyi geri ödeyemez” çünkü besi üretiminin yaklaşık 8-10 ayda üretiminin olduğunu kesim sıkıntılarının yaşanabileceğini söyledik. Ve bu vadelerin 18 aya çıkarılması gerektiğini söyledik. Ve bunu 18 aya da çıkarttık. Birlikler sizlerin haklarını ve hukuklarını savunan mücadele eden ve bunun sayesinde sıkıntılarınızın dile getirildiği yerlerdir” açıklamalarında bulundu.

YEMLERDE KDV’Yİ YÜZDE 1’E DÜŞÜRDÜK

Üç yıllık mücadele sonucunda besi yemlerinden alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürüldüğünü ve besicilerin rahatlatıldığını kaydeden Çetiner, “Tüm bunları göze aldığımızda mücadele etmemiz gerekiyor. Yemin KDV’sinin yüzde 1’e düşürülmesi için teklif verdik. Söylediğimizde buna bir hayal dediler. Üç yıl önce yemin KDV’sinin düşürülmesi için her toplantıda dedik ki KDV’nin düşürülmesi lazım. Çünkü bizim mutfağımıza direk gelen ve bu KDV’nin düşürülmesi güzel bir şey. Hükümetimiz bu sektöre el attı. KDV’mizi yüzde 1’e düşürdü. Yem fabrikalarına yemlerin bizlere yüksek fiyattan satıldığını söylememiz gerekiyor. Gerekirse sizlerin fenni yemlerini yedirmeyeceğiz diyeceğiz. Bu kadar yüksek maliyetlerle üreticiye yem satılmaz diyeceğiz. Hakkımızı arayacağız” açıklamalarına yer verdi.

CANLI HAYVAN BORSASINA İHTİYAÇ VAR

Avrupa Birliği ülkelerde canlı hayvan borsalarının bulunduğunu ve Türkiye’ye de bu uygulamanın getirilmesi ile birçok sorunun çözüleceğini vurgulayan Çetiner, “Avrupa Birliklerinde canlı hayvan borsaları bulunuyor. Canlı hayvan borsalarında hayvanın satışı esnasında borsada canlı hayvan getiriliyor ve üretici tarafından getirilen canlı hayvanın fiyatı borsada üreticiler tarafından satılıyor. Ne pahasına olursa olsun Türkiye’nin imkanlar dahilinde canlı hayvan borsalarına geçmek zarureti vardır. Ani fiyat artışlarının ortadan kalkması için üretici ile tüketiciyi canlı hayvan borsasında buluşturmak gerekiyor. Sizlerin evraklı, kimlikli, küpeli hayvanlar almanızı sağlayacaktır borsa” diye konuştu.

ŞAP HASTALIĞI YOK EDİLECEK

Şap hastalığı ile ilgili Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri’nin mücadele verdiğini ve hükümetin de destekleri ile 2023 yılına kadar hayvanlarda şap hastalığının tamamen yenilebileceğini dile getiren Çetiner, “2023 yılına kadar bu devletin imkanları dahilinde şap hastalığı bitirilecektir. Bu hastalığın ortadan kaldırılması için hedef konuldu. Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği de şap hastalığı ile mücadele hususunda üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır. 2023’de kısmetse bu memlekette şap hastalığını kaldırıp atacağız. Bu hedef hem Tarım Bakanlığı’nın hem tarım müdürlüklerinin hedefidir” dedi.

GAZİANTEP’E ETCİ KARAKTERDE HAYVAN GETİRECEĞİZ

Gaziantep’te etci karakterdeki hayvan sayısını arttırmak için çalışmalarda bulunulacağını dile getiren Çetiner şu açıklamalarda bulundu, “Kongremizden sonra etci karakterde olan düve hayvanlarımızı getirip üyelerimize dağıtacağız. Yaklaşık 2 ya da 3 ay içinde boğa altı gebe düve ya da etçi karakterizede hayvanları Gaziantep’te yaygınlaştıracağız. Bu bize şunu kazandıracak. Dış ülkelerden çeşit çeşit hayvan getirmeye çalışan besicilerimizin işini kolaylaştırıp bu konularda da eğitim vereceğiz. Et randumanı en iyi olan hayvanları besleyeceğiz. Bizim yapacağımız en önemli işlerden biri de küçük üreticilerimize bu hayvanları besletmektir”. AHMET ATMACA