Eğitimin koca çınarları eğitim sistemi hakkında önemli tavsiyelerde bulunarak tecrübelerini bizimle paylaştı. Ömürlerini eğitime adayan öğretmenler sürekli sistemsel değişimlere ve okullardaki serbest kıyafet uygulamasına dikkat çekerek öğretmenlerin her zaman hatırlanması gerektiğini dile getirdiler.

ALTINSOY: SÜREKLİ DEĞİŞEN SİSTEM BAŞARIYA ENGELDİR

Türkiye’de eğitim sisteminin önündeki en büyük engelin sürekli ve köklü sistemsel değişikliklere ihtiyaç duyulmasından kaynaklandığını söyleyen Emekli Matematik Öğretmeni Hüseyin Altınsoy, “70 yaşındayım 20 yıl oldu emekli olalı. 30 yıl öğretmenlik yaptım.  Öğretmenlik en kutsal mesleklerden birisidir. Ben matematik öğretmeniyim. Öğretmenlerimiz yılda bir gün hatırlanmamalı. Bir öğretmen demek bir öğrenci için aile demektir aynı zamanda. Öğretmenlere tavsiyem sabırlı olmaları ve kesinlikle şiddetten uzak durmalarıdır. Öğretmen öğrenciye ne yaptıracaksa sevgi ile yaptırmalıdır. Türkiye’de sürekli eğitim sistemi değiştirilmesin. Eğitimin eksiklikleri giderilebilir düzeltmeler yapılabilir ancak sürekli olarak eğitim sistemi kökten değiştirilemez. Gelişmenin önündeki en önemli etken budur. Öğrencimiz de öğretmenimiz de bir sisteme adapte olmadan yeni bir sistem geliyor. Bugün profesör olan öğrencilerim var ve halen beni sağ olsunlar hatırlarlar. Öğretmen öğrencinin hayatında iyi bir iz bırakırsa dostluk da baki kalır” ifadelerine yer verdi.

GÜNER : Öğretmenlik bana verilmiş en güzel hediyeydi

Yıllarca öğrenci yetiştiren ve onları geleceğe hazırlayan öğretmenlerin daha çok hatırlanması gerektiğini ve emekli öğretmenlerin şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Emekli Matematik Öğretmeni İsmet Güner, “30 yıl öğretmenlik yaptım ve 15 yıl önce emekli oldum. Öğretmenlik bana verilmiş en güzel hediyeydi. Binlerce öğrenci yetiştirdim. Bugün yüzlerce öğrencim doktor, hakim, öğretmen. Ben bizim zamanımızdaki eğitim sistemi ile şimdiki sistemi karşılaştırdığımda bir eksiklik görüyorum. Şimdi eğitim sistemi sürekli değişiyor. Bu eğitimi aksatır onu ilerletmez. Öğretmenlerimiz ne yazık ki yılda bir gün hatırlanıyor. Halbuki bu ülkenin bürokratlarını da bir öğretmen yetiştirdi. Şimdi emekli öğretmenlerin durumuna bakıyorum da elindeki emekli maaşı ile ay sonunu nasıl getiririm diye düşünüyor” diye konuştu.

DEVECİ: ÖĞRETMEN KIYAFETİ İLE ÖĞRENCİNİN GÖZÜNDE İZ BIRAKIR

Eğitim sistemindeki serbest kıyafet uygulamasının öğrencilere  olumsuz izlenim kazandırdığını ileri süren  Emekli Sınıf Öğretmeni Ahmet Deveci, “69 yaşındayım ve emekli olalı dört yıl oldu. Halen emekli olmaya alışamadım. Halen öğrencilerimle vakit geçiriyorum. Ben eski bir öğretmen olarak serbest kıyafet uygulamasına dikkat çekmek istiyorum.  Bugün ne yazık ki okullarda öğretmenlerin de öğrencilerin de kıyafeti pek benimsenilecek derecede değiller. Bana göre öğretmen giyindiği kıyafeti ile öğrencilerin gözünde bir izlenim bırakır. Sık sık değişen eğitim sistemi öğretmeni de öğrenciyi de başarıdan alı koyuyor. Öğretmenlerimize daha çok değer verelim. Bir öğretmen yeri gelir bir ülkenin kaderini değiştirir. Emekliyim ve şu an yüksek kademelerde olan çok sayıda öğrencim var hepsiyle de görüşürüm. Her zaman beni hatırlarlar. Tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenler gününü kutluyorum” açıklamalarında bulundu.

ARSLAN: EMEKLİ OLDUM AMA ÖĞRETMENİMİ UNUTMADIM

Öğretmenlere başarılı bir eğitim için disiplin ve düzeni tavsiye eden Emekli Sınıf Öğretmeni Aziz Arslan, “70 yaşındayım ve öğretmenlikten emekli olalı beş yıl oldu. Emekli bir öğretmen olarak genç nesil öğretmenlere en büyük tavsiyem hiçbir zaman disiplin ve düzenden taviz verilmemesidir. Başarı disiplin ile sağlanır. Emekli bir öğretmen olarak şimdiki eğitim öğretim sistemine baktığımda önemli bir eksiklik görüyorum. O da art arda değişen eğitim sistemidir. Daha çocuk yaştaki öğrencilerimiz her sene bir sistem için ter döküyorlar. Başarının ölçümü yalnız sınav da değildir. Ben 70 yaşındayım ama halen öğretmenimle telefonlaşırım gidip elini öperim. Belediye başkanından doktora hakime kadar bir yok mevkide öğrencim var. Hepsiyle de gurur duyuyorum” dedi.

ADIBELLİ: ÖĞRETMENLER SİSTEME ADAPTE OLMAYA ÇALIŞIYOR

Öğretmenlerin öğrenciler için rol model olduğunu söyleyerek öğretmenlerin kendisini donanımlı olarak yetiştirmesi gerektiğinin altını çizen Emekli Sınıf Öğretmeni Hasan Adıbelli. “65 yaşındayım ve öğretmenlikten emekli olalı bir yıl oldu. Ben yeni nesil öğretmenlerimize her alanda donanımlı olmalarını tavsiye ediyorum. Bir öğretmen sadece bir branşta kendisini yetiştirmemeli. Bir öğretmen binlerce öğrenci yetiştirir ve onların ilerikide yaşamlarının haritasını çizer. Onlara rol model olur. Donanımlı bir öğretmen demek kaliteli bir öğrenci demektir. Öğretmenlerimizin en önemli sorunu sürekli değişen eğitim sistemidir. Öğrencileri bir sisteme adapte edemeden başka bir sistem için çalışıyorlar. Sürekli değişen bir sistem aksaklıkları da beraberinde getiriyor. Öğrenci öğretmen o sisteme alışana kadar yeni bir sistem daha geliyor. Bu köklü değişimlerin önüne geçilmesi gerekiyor. Şu anki değişim eğitim sisteminin ihtiyacından kaynaklı bir değişim değil” şeklinde konuştu. (AHMET ATMACA)