Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, çiftçilere uyarılarda bulunarak zirai uygulamalarda hatalara düşülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Seçkin, “Bitki hastalıkları için koruyucu ilaçlamaya önem verilmeli. Doğru ilacı doğru zamanda ve miktarda uygularsak ürün kaybı yaşamayız” dedi.

KORUYUCU İLAÇLAMA OLMAZSA ÜRÜN KAYBI YAŞARIZ

Bu yıl yaşanan aşırı yağışların bitkilere yansımasını değerlendiren Seçkin, “Rutubetin ve yağışın bol olduğu yıllarda meyve, sebze, bakliyat ve toprak kökenli ürünlerde hastalıklar meydana gelir. Bu yıl aşırı yağış nedeniyle kök çürüklüğünden dolayı bazı bölgelerde nohutlar söküldü. Ama bu çare değil. Ekstra yıllarda hastalıklarla mücadele etmemiz gerekiyor. Kızıl, kızamık, tifo gibi hastalıklara karşı çocuklara nasıl aşı yaptırıyorsak, meyve ve sebzeyi de koruyucu ilaçlama ile koruyabiliriz. Geçen yıl koruyucu ilaçlama yapılmadığından bir günde kirazın ve üzümlerin büyük bir çoğunluğunu kaybettik” dedi.

YAĞIŞLI HAVALARDA BİTKİYE İLAÇ ATILMAZ

Çiftçileri ilaçlama konusunda uyaran Seçkin,  “Havanın yağışlı olduğu zamanlarda ilaç atılmaz. Çünkü ilaç atıldığında üzerinden en az 6-12 saat geçmesi gerekiyor. Ayrıca çok sıcak havalarda da ilaç atılmaz. Çünkü ilaçlar zerrecikler halinde yaprağın üzerinde kaldığından güneş vurduğunda yanıklar meydana geliyor. O yüzden akşam ve sabah serin saatlerde atılması daha uygundur ”diye konuştu.

(AHMET ATMACA)