Bir otelde gerçekleşen toplantıya Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım,  Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü M. Bülent Öztürk ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler de katıldı. Toplantının açılışında konuşan TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı Soner Bacaksız, Gaziantep’te turizmin yükselen değer olduğunu belirterek, “Gaziantep, eşsiz tarihi, kültürel mirası ve UNESCO tarafından tescillenen gastronomisiyle bölgeminiz en önemli turizm destinasyonlarından birisidir. Gaziantep geçmişle günümüz arasında kurduğu köprüyle, yediden yetmişe tüm ziyaretçilere farklı duygular yaşatmak için adeta biçilmiş bir kaftan” dedi.

BÖLGE TURİZMİNDE GÖBEKLİTEPE HEYECANI

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’u Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmesi bölgemizde büyük bir heyecan yarattı” diyen Bacaksız, şöyle devam etti: “Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Firuz Bağlıkaya’nın da Göbeklitepe ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı son derece müteşekkir ve mutluyuz. Bölgemizde bulunan Zeugma ve Göbeklitepe’nin bir dünya markası haline gelmesi için elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Sektörümüzle ilgili sorunlarımız var. Uçak biletlerinin pahalılığı, uçak seferlerinin yetersizliği, yatak kapasitemizin daha da artırılması ihtiyacı ve rehber sıkıntısı en başta gelen sorunlarımız arasında yer alıyor. TÜRSAB Genel Merkezimiz ve sektör temsilcileri ile bu sorunları aşacağımıza inancımız tamdır. Uluslararası fuarlarda TÜRSAB olarak bölgemizi tanıtıyor ve çok daha fazla turisti şehrimize ve bölgemize getirmek için emek harcıyoruz. Bu yıldan itibaren tanıtım çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağımıza kuşkumuz yok. Çünkü biz gastronomimize, kültür mirasımıza ve tarihi zenginliklerimize son derece güveniyoruz.”

GAZİANTEP, TURİZMİN HER ALANINDA OLMALI

Turizmin her alanında var olmak ve her alanda istihdam sağlayabilmek ve her alanında istihdam sağlayabilmek Gaziantep olarak en büyük hedefimizdir. Bu anlamda Gaziantep’te 5 Mayıs’ta gerçekleşecek olan enformasyon memurluğu sınavı ve Ramazan bayramından sonra açmayı düşündüğümüz mesleki yeterlilik belgesi sınavı ile de bölgemize bu desteğimizi sürdürerek, mesleğinde kalifiye olmuş genç turizmci arkadaşlarımızı sektörümüze kazandırmak istiyoruz.”

GAZİANTEP’İN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya da, bölge acenteler toplantısında yaptığı konuşmada, Gaziantep’in turizm potansiyeline dikkat çekti: “Dört bir yanı tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu, neresine giderseniz gidin hayran kalınacak, farklı güzelliklerle bezeli cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. Sahip olduğumuz bu zenginliğin içinde Gaziantep ise müstesna bir yere sahip bulunuyor. Hititler döneminden bu yana bir ticaret merkezi olan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, bu ülkenin en önemli ve güzel kentlerinden biri konumunda. Tarihi, kültürü, kent yaşamının zenginliği ve gastronomisiyle sadece bölgenin değil hem ülkemizin hem de dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olan Gaziantep, birçok uygarlığın kültürel mirasını günümüze kadar korumayı başaran özel bir kent. Gaziantep’in sahip olduğu eşsiz kültürel mirası başta, dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Müzesi olmak üzere şehrin dört bir yanında görmek mümkün.”

Her alanda olduğu gibi turizm alanında da hızlı bir değişim yaşandığını, yerel kültürleri tanımayı ve yaşamayı kapsayan, “Yaratıcı Turizm” olgusunun ön plana çıktığını belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, şöyle devam etti:

TURİSTLER YEREL KÜLTÜRLERİ TANIMAK VE YAŞAMAK İSTİYOR

“Dünya değişiyor, dönüşüyor. Turizm de bu değişim ve dönüşümden etkilenen sektörlerin başında geliyor. Günümüzde artık kültürel miras ve sanat, yerel kültür ve bu kültürün deneyimlenmesi gibi eğilimler gündemde. Turistlerin kendilerini gittikleri kentlerin, destinasyonların birer parçası gibi hissedebildikleri, yerel halkın kültürel veya rutin yaşam biçimlerini tecrübe etmelerine olanak sağlayan “yaratıcı turizm” olgusu, dünya ve Türkiye turizminde öne çıkan turizm trendlerinden biri. Farklı kültürleri tanımak isteyen, gittikleri yerde deneyim yaşamayı hedefleyen, yerel halkla bağ kurmak ve o bölgenin yemeklerini tatmak isteyen ciddi bir kesim var artık.  Dolayısıyla kültürel değerleri, tarihi eserleri, yok olmaya yüz tutmuş zanaatları, el sanatlarını koruyarak gelecek kuşaklara taşımak çok önemli. Bunları korumak, gelecek kuşaklara aktarmak kadar bu değerleri turizm ürününe dönüştürerek pazarlamak da önemli. Ne mutlu ki Gaziantep turizmdeki tüm bu değişimleri gören, bu dönüşüme ayak uydurmak için ciddi atılımlar yapan bir şehir.” Bir otelde düzenlenen toplantı, konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.