TASARI ÖNEMLİ DETAYLAR İÇERİYOR
Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırılıyor. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.Bu tasarı ile 6736 sayılı kanun kapsamına giren alacak türleri ve alacaklı idarelere esas alınarak bu idarelerin 31/03/2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacakları yine anılan kanunda düzenlenen şartlara uyumlu olarak yapılandırılacak. Yeniden yapılandırma hükümleri, esasen 01/07/2016 tarihinden sonraki dönemleri kapsamakla birlikte 6736 sayılı kanun kapsamında başvuru yapmamış borçlulara da yeni düzenlemeden yararlanma imkanı getiriyor. Bununla birlikte 6736 sayılı kanundan yararlanmış olan ve taksit ödemeleri devam eden borçluların anılan kanun kapsamında yapılandırılan borçları kanun kapsamı dışında tutulmuştur.

MİLLETVEKİLİ KOÇER : GENİŞ ÇAPLI BİR YAPILANDIRMA OLACAK

Çok geniş kapsamlı bir yapılandırma gerçekleştirileceğini söyleyerek plan bütçe komisyonunda görüşmelere başlanılacağını aktaran Koçer, “Çok geniş kapsamlı bir yapılandırma geliyor. Son bir yılı yeniden yapılandıracağız. Bunun içerisinde motorlu taşıt vergisi, araç vergisi gibi her türlü kamu alacağı ele alınacak. Plan bütçe komisyonunda Salı günü tüm bu detaylar görüşülecek. Kapsamı çok geniş olan bir yapılandırma söz konusu. Daha önce yapmış olduğumuz vergisel boyutta bir yapılandırmaydı. Bu çalışma çok fazla kişiyi ilgilendirecek. Tüm devlet kurumlarına olan vatandaşın borcu bu yapılandırma kapsamına alınacak” dedi.

“SEÇİM POLİTİKASI DEĞİL”

Borçların yapılandırılmasının referandum sonrasına ertelenmesinin seçim politikası olmadığına işaret ettiğine değinen Koçer, “Referandum sonrasında bu geniş kapsamlı yapılandırmanın oluşturuluyor olması bir seçim yatırımı olmadığını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu anlamda da çok önemli bir durum söz konusu. milyonlarca insanımızı ilgilendiren karar 31 Mart 2017 tarihine kadarki tüm borçları kapsayacak” dedi.

VATANDAŞ İÇİN KAÇIRILMAYACAK FIRSAT

Borcu olduğundan dolayı devlete işini yaptıramayan vatandaşların gerçekleştirilecek yapılandırma ile rahat bir nefes alacağını söyleyen Koçer, “Devletin vatandaşı ile barışmasıdır bu yapılandırma. Borcundan dolayı devlete işini yaptıramayan çok sayıda insan bulunuyor. Artık bir çöp borcu dahi olsa vatandaş borcu yok belgesi almadan hiçbir işini yaptıramıyor. Böyle bir yapılandırmada tüm borçlar sıfırlanacak. Vatandaş devlet ilişkisi daha hızlı gelişecek. Örneğin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi su borçlarını yapılandırmak istese bu tek başına yapılandıramaz. Bunun için bir yasaya gerek duyuluyor. Bu kapsamda devlet kuruluşlarının da önü açılmış oluyor. Gerçek olan şu ki vatandaş borçları konusunda rahat bir nefes alacak. Bu fırsat büyük bir fırsat. Vatandaşımızın da kaçırmayacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

HURDA ARAÇLARDA DA ÖNEMLİ DÜZENLEMEYE GİDİLECEK

77 model altı olan araçlarda da önemli bir yapılandırma gerçekleştirileceğini söyleyen Koçer, “Hurda araçlarla ilgili de önemli bir düzenlemeye gideceğiz. 77 model altı araçlarda araç devlete teslim edilse dahi bazen aracın fiyatından çok daha fazla alacak çıkabiliyor. Devlet bu manada o alacakları da sıfırlayacak” açıklamalarında bulundu.