Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara mavi tişört dağıtıldı, otizme dikkat çekildi, down mehteran takım gösterisi ilgiyle izlendi.

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, UNİCEF, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) işbirliğindeki otizm farkındalık etkinliği, Demokrasi Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Protokol ve katılımcılardan oluşan kortej, Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.

TOLAY: OTİZMİN FARKINDALIĞINI ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün farkındalığını ortaya koymak için bir araya geldiklerini söyledi.

Otizm hastalığını kısaca beynin gelişimsel bir hastalığı olarak tanımlanan Tolay, şöyle konuştu: “Hastalığın oluşmasında birçok etken vardır, uzmanlarca genetikten tutun da çevresel birçok faktöre kadar çok sayıda etken suçlanmaktadır. 68 kişiden birisinde otizm görülüyor. Çok yaramaz, çok haylaz olan çocuklar, modern ismiyle otizm hastalığına yönelik bulgular taşıyor. Artık bu nitelikteki kişilerin farkındalığını ortaya koymamız lazım. Bu farkındalığı ortaya koymak için kurumlar arasındaki işbirliği çok önemlidir. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapan Fatma Şahin, ilimiz için büyük bir şans, büyük bir avantajdır. Yeni dönemimizde artarak devam edecek, engelsiz kent çalışmaları olacağını müjdelemek istiyorum.

OTİSTİK ÇOCUKLARI BİZE BİLDİRİN

Yaklaşık bir ay önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesince hizmete alınan Türkiye’nin en büyüğü, Avrupa’nın sayılı merkezlerinden olan Engelsiz Yaşam Merkezi; işitme, konuşma ve zihinsel engellilere yönelik özel eğitim bölümleriyle farkındalık oluşturdu. Merkezde, hastalıkların tedavisinde atların ve suyun kullanılacağı terapi yöntemlerinin yanı sıra otizm ve demans hastaları için dizayn edilen odalar var. Vatandaşların mutlaka çevresindeki otizm hastalığı belirtisi gösteren kişilere karşı daha duyarlı olmasını istiyorum, hastalık hakkında bilinçlendirerek onları eğitmemiz gerekiyor, mutlaka bizlere başvurun biz de onları bilgilendirelim.”

Tolay, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinde Sekizinci Renk Otizm Farkındalık Projesi kapsamında ilk kez Gaziantep Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu hatırlattı.

Gaziantep Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Yıldırım da otistik çocukların çok özel olduğunu vurgulayarak, otistik çocuklara sahip ailelere sosyal yardımların yapılmasının önemine değindi.

GAZİANTEP KALESİ MAVİ IŞIKLA AYDINLATILDI

Konuşmaların ardından protokol, gökyüzüne mavi balon bıraktı, el baskısı etkinliğine katıldı.

Öte yandan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizme farkındalık oluşturmak için “Mavi Işık Yak Projesi” çerçevesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı, Gaziantep Kalesi’ni mavi ışıkla aydınlattı.