Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu, geleneksel mesleki deneyim paylaşımı programı kapsamında Gaziantep’in yetiştirdiği ve dünyaya ismini duyuran Casper Bilgisayar Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı’yı ağırladı. Tecrübelerini paylaşan Fakılı, genç girişimcilere başarının püf noktalarını açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu’nun geleneksel hale getirdiği mesleki deneyim paylaşım programına Casper Bilgisayar Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı, Gaziantep Ticaret Odası  (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, TOBB Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı İbrahim Yetkinşekerci ve çok sayıda genç girişimci katıldı.

YETKİNŞEKERCİ: GENÇ GİRİŞİMCİLER MERKEZİ OLUŞTURULACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Genç Girişimciler Merkezi açılacağına dikkat çekerek tecrübe paylaşım toplantılarına verdikleri önemden bahseden TOBB Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı İbrahim Yetkinşekerci, “Dünya dördüncü sanayi devrimine girdi. Şehir olarak girişimciliğimizde katma değeri yüksek olan yatırımlara yönelmek durumundayız. Biz gençler bu sanayi devrimini örnek alıp icatlar çıkarmamız gerekiyor. Bu hususta deneyimleri de geleneksel toplantılarımız ile kulağımıza küpe yapmamızı gerekiyor. Bu bağlamda daha önceki tecrübe paylaşımları gibi bu gün de Casper Bilgisayarın da başarı hikayelerini kendimize yol gösterici olarak göreceğiz. 2017 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği kapsamında gençlerimize girişimci merkezi kurulması yönünde çalışmalarımız var. Proje girişimciler için ücretsiz ofisler ve melek yatırımcılarla genç girişimcileri bir araya getirmeyi planlamaktadır. Bu projeye kurul olarak çok büyük önem veriyoruz. Bu merkezin kurulması yönünde de 2017 yılı içinde büyük yol alacağız. Son olarak da Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından milli seferberlik çağrısını duyduk. Genç girişimciler olarak biz de her türlü desteğe hazırız” dedi. 

HIDIROĞLU: BAŞARIYI SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMALIYIZ

Gaziantep’in ihracat konusunda önemli atılımlar yapmasına karşın daha alınacak çok yol olduğunu vurgulayan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “GTO olarak genç girişimcilere liderlik yapmaktan öncelikle büyük gurur duyuyoruz. Özellikle tecrübe paylaşımları ile sadece genç girişimcilerin değil bizlerin de ufku açılıyor. Biz ülkenin en fazla ihracat yapan 5. Kentiyiz. Neredeyse dünyanın her yerine ürün satıyoruz. Halının üretim merkeziyiz. Dünyanın en rekabetçi 7. Şehriyiz. Bu rakamlara rağmen kişi başı düşen gelirde 41. Sıradayız. Yaşam endeksi sıralamasında 67. sıralardayız. 6.2 milyar ihracat yapan ilimiz ileri teknoloji konusunda yüzde 0.1 oranına sahip. Bu nedenle kentimizin başarısını arttırmak istiyoruz. Başarıyı ve yaşam kalitesini sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Kalkınma için değer yaratmamız gerekiyor” diye konuştu.

HERKES KENDİ İŞİNİN SANKOSU OLMALI

Gaziantep’te en iyi idolün SANKO olduğunu belirterek herkesin kendi işinde SONKO olması gerektiğini belirten Hıdıroğlu, “İmkan ve beceriler dahilinde herkes her şeyi yapabilir. İmkan yaratmak da sizlerin elinde. Hiç kimsenin kendi ailesini seçme imkanı yok. Fakat arkadaşlarımızı kendimiz seçiyoruz. Bunları daha iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İşini aşkla taşıyan dünyayı taşır. İşini aşksız taşıyan ceset taşır. Bizlerin idolü SANKO idi. Gaziantep’in Türkiye’nin SANKO’su olmaktı hep hedefimiz. Herkes kendi işinin SANKO’su olursa başarı beraberinde gelecektir. Şirketlerin en dikkat etmesi gereken şey itibar meselesidir. Genç girişimciler Gaziantep’in geleceğidir. Bizler artık görevimizi devredeceğiz. Bize deryaları geçen değil deryalara dalan, dalıp da geçen girişimci gerek” açıklamalarında bulundu.

FAKILI: BAŞARIYI TARİH KİTAPLARINDA YAKALADIM

Başarıyı tekerrür eden tarihten dolayı okuduğu tarih kitaplarından yakaladığını açıklayan Casper Bilgisayar Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı, “Bir hayalimiz vardı ve hayalimizin peşinden koştuk. İş adamı nasıl olunur nasıl yönetilir bu konuda bir eğitim görmedim. Fakat 28 yıllık iş hayatım boyunca birçok durumla karşılaştım. Binlerce toplantıya katıldım ve yüzlerce milletten temsilcileri ile bir araya gelme fırsatı buldum. Gözlemledim tecrübe ettim. Buradan elde ettiğim tecrübelerim ile şirketlerimi yönetmeye çalıştım. Ama eğitim imkanınız varsa mutlaka bu yolu eğitimle tamamlayın. İş ya da strateji kitapları da okumadım onun yerine tarih kitapları okumayı tercih ettim. Çünkü aradığım tüm soruların cevaplarını tarih kitaplarında buldum. Bunun için haftada en az iki tane kitap okurum. Şu an bilgisayar mühendisiyim fakat ekonomi okumak istedim. Ama kısmet bilgisayar mühendisliğindeymiş” ifadelerine yer verdi.

EN FAZLA SATAN BİLGİSAYAR ŞİRKETİ OLACAĞIZ DEDİM BANA GÜLDÜLER

Dünyanın en çok satan bilgisayar şirketi olmak için hedef koyduğunda iş ortaklarının dahi güldüğünü belirterek hedefinden vazgeçmediğini sözlerine ekleyen Fakılı, “Başarıya giden en kısa yol önemlidir fakat insanlıktan, etikten asla taviz vermemek gerekir. Bu değerlere sadık kalarak başarıya ulaşmak gerekiyor. Üniversite üçüncü sınıfa geldim hayallerim var kendi şirketimi kurmak istiyorum. Ailemin ekonomik durumu iyiydi ancak ben öğrenmeye açtım. Ne iş kurabilirim diye düşündüm. Önce bir bilgisayar öğretmenliğine başvurdum. Dershane vasıtasıyla bir teknisyene ihtiyaç duyuldu o alanda çalışmaya başladım. Zamanı yönetmeyi öğrendim. Bana altın değeri kattı. Zaman en büyük kazançtır. Zamanınızı çok iyi yönetin. Üniversitenin son sınıfında iken hayalim Türkiye’nin en büyük bilgisayar firmasını kurmaktı. Tek başıma da yapamazdım. Beş arkadaş bir araya geldik ve firmamızı kurma kararı aldık. Firmamızın ismini yıldız olarak düşündük. Üç ay uğraştık firmanın isminin Casper olmasına karar kıldık. Casper’i kurduğumuzda diğer dört arkadaşıma dedim dünyanın en çok satan bilgisayar firması olacağız dedim hepsi gülmekten yerlere düştü. Çok inanmadılar. İşe başladık ilk hafta oldu hiç iş yapamadık. Sonra bir arkadaş kazanamıyoruz diye ortaklıktan ayrıldı ve dört arkadaş kaldık. Ortaklarımızdan birisi de tabi Gaziantepliydi. Hem Gaziantep’te Casper’i açtık hem İstanbul’da Casper’i açtık ve çalışmaya başladık. Müşterilere gidiyorduk satmaya çalışıyorduk ama herkesin kafasında bir marka vardı. bir bir müşteri ikna ettik ve büyümeye başladık. Sonra diğer şehirlere gitmeye başladık ve bayilikler kurmaya başladık. Bunları yaparken  en büyük sermayemiz para değildi insanların bize olan güveniydi. Bir şirket ve insan için en önemli kazanç para değil güvendir” şeklinde konuştu.

EKONOMİK KRİZLER KORKUTMASIN

Yaşanılan ekonomik krizlerde çabuk pes edilmemesi konusunda genç girişimcileri uyararak zarar da edilse iş hayatına devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Fakılı, “Büyümenin ilk aşamasında ekonomik kriz ile karşılaştık. Kendimize bir yol çizdik ve hayatımız boyunca kullandık. 94 yılında ilk ekonomik krizimizde hükümet enflasyonu düşürmek için faizleri düşürme kararı aldı. Öyle çılgınca bir hata yapıldı ki. Döviz ile alıyorduk TL ile satıyorduk. Krize rağmen satmaya devam ettik. Zarar etmişiz önemli değil önemli olan çarkın dönmesiydi. Kısa vadede zarar etseniz de uzun vadede kar elde edersiniz. Yeter ki çalışmanızı durdurmayın. Yetişmiş insan gücünüze gözbebeğiniz gibi bakın” dedi. AHMET ATMACA