Şehirlerde yöresel mimarinin canlandırılması kapsamında verilecek olan kentsel dönüşüm desteklerini değerlendiren Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Bakanlık kentsel dönüşüm alanlarında yöresel mimari için yıllık yüzde 1 faizle ilk 2 yılı geri ödemesiz kredi desteği sağlayacak. Vatandaşın bu fırsatı değerlendirmesi gerek” dedi.

GAZİANTEP’İN YÖRESİL MİMARİSİNİ CANLANDIRIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşa verilecek desteğin Gaziantep’in yöresel ev mimarisini canlandıracağını söyleyen Çeliktürk, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yöresel mimariye uygun yapılacak konutlar için vatandaşlara, yıllık yüzde 1 faizle ilk 2 yılı geri ödemesiz kredi desteği sağlayacağını belirtti. Gaziantep açısından bu desteği düşündüğümüzde özellikle kentsel dönüşüm alanlarındaki konut sahibi insanların binasını yıkıp da kendisi yapmaya teşvik eden bir durum söz konusu. Gaziantep’in kendisine ait yöresel konut kültürü vardır. İnsanlarımız evlerin damlarında salça yaparlar, biber kuruturlar. İki katlı olarak evlerini inşa ederler. Gaziantep’te de bunun olumlu etkilerini göreceğiz. Sit alanı olan ya da yıkık Antep evlerinde bu desteğin de uygulanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

VATANDAŞIN BU FIRSATI DEĞERLENDİRMESİ GEREK

Kendi imkanı ile kentsel dönüşüm yapacak vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu dile getiren Çeliktürk, “Devlet bu desteği vatandaşa veriyor. Depreme dayanıksız kentsel dönüşüm olan evlerde yıkıp yeniden yapabilmesi için 2 yıl ödemesiz faizi de çok düşük kredi imkanı sağlıyor. Kendi imkanı ile kentsel dönüşüm yapacak vatandaşlarımız için kaçırılmayacak bir fırsattır” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YALNIZ DEVLET ELİYLE OLMAZ

Kentsel dönüşümün yalnız devlet eliyle olmayacağına dikkat çeken Çeliktürk, “Kentsel dönüşüm yalnızca devlet eliyle olmaz. Devlet o bölgeyi planlar, imarını yapar yerel müteahhitler de bu işi kendi eliyle yapar. Gaziantep’te TOKİ’nin yaptığı çalışmalar amacının dışına doğru çıkmaya başlamıştır. Devlet imarını yapar yollarını genişletir inşaatın ise yerel müteahhitler ya da konut sahibi vatandaşlar tarafından yapılması gerekiyor” açıklamalarına yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YEREL MÜTEAHHİDE VERİLİRSE GAZİANTEP KAZANIR

Kentsel dönüşümlerde yerel müteahhitlere iş verilmesinin hem mimari yapıda çeşitliliği hem de şehir ekonomisine artı değer katacağını vurgulayan Çeliktürk, “Kentsel dönüşüm yapılıyor ancak Türkiye’nin her yerinde tek tipleşme söz konusu oluyor. TOKİ de bu durumdan muzdarip vatandaş da muzdarip. Çünkü şehir dışından gelen müteahhitler şehir dışından ürün alıyorlar şehir dışından usta ve ekipman getiriyorlar. Bu durum da Gaziantep ekonomisine katkı sunmuyor. TOKİ’de yapılacaklar yerel müteahhit eliyle yapılmış olsa daha kaliteli yapılar ortaya çıkacaktır. Çünkü müteahhit kendi kalitesini göstermek ve tanınmak zorunda. Aynı zamanda yerli müteahhit şehirdeki malzemecileri ve kendi şehrinin işçisini kullanacağı için ekonomiye de artı değer katacaktır diye düşünüyoruz. Şehir dışından gelen müteahhitler şehir dışından alışveriş yaptıklarında her zaman görüyoruz mağdur oluyorlar. Çekleri ödenmiyor. Müteahhit işini yapıp gidiyor sonra yaptığı işe sahip çıkmıyor” dedi.

(AHMET ATMACA)