Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çeliktürk, meclisten geçen Devir Tasviye Kararnamesi ile inşaat sektörünün çıkmaza girdiğini söyledi. Müteahhitlerin işlerini tasviye yoluna götürmek zorunda kaldığını söyleyen Çeliktürk, alanda çalışan müteahhit, mühendis ve işçi kesimlerinden binlerce kişinin işsiz kalacağına da dikkat çekti.

KARARNAME SEKTÖRÜ ÇIKMAZA SOKTU

Meclisten geçen tasviye/ Devir Kararnamesi’nin inşaat sektörünü zora soktuğunu ve çıkmazda olan sektörün daha da kötü duruma gittiğini belirten Çeliktürk, “18 Ocak 2019 tarihinde Meclis’ten geçen Tasviye/Devir kararnamesi çıkmazda olan İnşaat sektörünü daha da zor durumda bırakmıştır. Tüm Müteahhit meslektaşlarımız fiyat farkı kararnamesi beklerken karşılarına devir/tasviye kararnamesi çıktı. Fiyat artışlarından ve kur farklarından çok ciddi etkilenen kamu müteahhitlerinin büyük bir kısmı işlerini tasviye yoluna gidip işi bırakmak için başvuruda bulundu” diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 500 BİN KİŞİ İŞSİZ DURUMDA

Sektörde binlerce çalışanın işsiz kalacağını söyleyen Çeliktürk, “Bizler İnşaat sektörünün bu kararname ile korunacağını düşünürken Maliye bakanlığının kararını bekleyen meslektaşlarımıza işleri için kurumlara birer birer red görüşü gelmesi, sektörümüzün daha da kötü günleri göreceğinin göstergesidir. Arada geçen süre de müteahhitler aleyhine işlemiş olup kalan sürede işlerini bitirmeleri (Fiyat farklarından dolayı zarar etmeyi göze almasına rağmen), teslim etme imkanları kalmamıştır. Sonuçta Teminat mektupları yanıp bakanlığa gelir kaydedilecek ve sektörümüz büyük bir darbe daha alıp birçok İnşaat Mühendisi meslektaşım daha işsiz kalacaktır” dedi. (AHMET ATMACA)