Şahinbey İlçesi’nin birçok köyünde yaban domuzlarının hasat dönemindeki arazilere saldırması çiftçi mağduriyetlerine sebep oldu. Mahalle muhtarları Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’ı makamında ziyaret ederek yaşanan sorunları dile getirdi. Başkan Çolak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çağrıda bulunarak sunulacak bir destekle hem çiftçilerin hem de belediyenin kazanabileceğini söyledi.  

Mahalle muhtarları çiftçilerin sorunlarını Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’a anlattı

Morcalı Mahalle Muhtarı Mahmut Yılmaz, Güllüce Mahalle Muhtarı Doğan Kör, Ufacık Mahalle Muhtarı Şahin Karakeçili ve Kayakent Mahalle Muhtarı Emin Güneş, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’ı makamında ziyaret ederek yaşanan çiftçi sorunlarını dile getirdiler. Mahalle muhtarları tüm çiftçilerin ürünlerinin bu dönemde domuz istilalarına maruz kaldığını söyleyerek yetkili kurumlardan destek beklediklerini dile getirdi. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak da muhtarların taleplerini dikkate alarak konunun yetkili kurumlara iletileceğini ve çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalarda bulunulacağını belirtti. Çiftçilerin yaşanan bu mağduriyete en büyük güvencesi ise yine Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oldu. Çiftçilerin mağduriyetlerini dile getiren mahalle muhtarları çözüm için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e seslendi.

Yaşanan domuz istilaları için çözüm bekliyoruz

Domuz istilalarının bu yıl büyük oranda artış gösterdiğini söyleyerek çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesi için yaşanan soruna çözüm sunulması gerektiğini söyleyen Çolak, “Çiftçilerimizin her yıl yaşadığı sorunu aslında bu yıl da fazlasıyla yaşıyoruz. Doğa koruma ile görüştük ve çiftçinin sorununu yazılı beyanla bildirdik. Yine muhtarlarımız köylerde çiftçilerimizle görüşüp çiftçilerin imzalarını toplayarak ziraat odası olarak bizlere geldiler bizde oda olarak Doğa Koruma’ya onlar da ilçe tarım müdürlüğüne sevk etti. Bundan önceki yıllarda sürek avları vardı. Devlet o dönemlerde sürek avlarında gerek avcılara gerek çiftçilere mermi verip domuzların avlanmasını sağlarmış. Bu yıl gelen şikayetler üzerine tekrar Doğa Koruma ile görüştüğümde bizi ilçe ziraata yönlendirdiler ve onlar da bu yıl ödenek çıkmadığı için mermi dağıtımı yapılamayacağını söyledi. Çiftçinin kendi imkanları ile tarlasını koruması söylendi. Çiftçinin de tarlasını koruyacak imkanı yok. Bu sebeplerden dolayı devletimizden yardım bekliyoruz. Yaşanan bu çiftçi mağduriyetleri karşısında özellikle Büyükşehir Belediyemizden bir destek bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Bu destek ile hem çiftçi mağduriyeti giderilir hem belediyemiz kazanır

Domuz istilalarına karşı çiftçilere sunulacak destek modelinden bahsederek sunulacak destek ile hem çiftçinin hem de belediyenin kazanacağını dile getiren Çolak, “Bugün baktığımızda hayvanat bahçesinde aslan gibi birçok etçil hayvanlar var. Bu hayvanlara dışarıdan her gün et satın alınıyor. Büyükşehir Belediyemiz çiftçimize dese ki hem avlayıp tarlalarınızı koruyun hem de avlanan domuzları hayvanat bahçemize getirip teslim edin karşılığında küçük bir meblağ da para desteğinde bulunalım. Bu destek verilmiş olsa hem çiftçiler hem avcılar domuz avına çıkar. Böylelikle domuz istilalarının önüne geçildiği gibi çiftçinin ürünleri de korunmuş olur. Bu zamana kadar Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, çiftçilerin tüm sorunları ile yakından ilgilendi. Başkanımızın çiftçilerimizin önemli bir sorunu olan domuz istilalarına karşı da önlem alacağından şüphemiz yoktur” açıklamalarına yer verdi.

Çiftçilerimiz büyükşehir belediye başkanı Fatma Şahin’den destek bekliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in çiftçilerin tüm ihtiyaçlarına imkânlar dâhilinde sürekli destek sunduğunu söyleyerek çiftçilerin yaşadığı bu soruna da destek sunacağını öngördüklerini söyleyen Çolak, “Çiftçilerimiz bir yıl boyunca emek veriyor masraf yapıyor ve tam ürünleri olgunlaşıp hasat edeceği dönemde domuz istilalarına uğruyor. Bu domuzlar mısır, nohut, buğday, üzüm, fıstık, zeytin, meyve ve sebze gibi akla gelen her ürüne saldırarak onlara zarar veriyor. Devlet yetkililerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Çiftçimiz maddi destekten ziyade bu domuz saldırılarının önüne nasıl geçilir buna bir çözüm bekliyor. Sürek avları mı başlatılır, avcı timi mi oluşturulur yoksa avlanan her domuz başı küçük bir maddi destek mi sağlanır bilmiyoruz ancak bu konuda acilen bir destek beklenildiği kesin” diye konuştu.