Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, Gaziantep’te hububat hasatlarının başladığını söyleyerek, “Altı defa büyük kuraklık yaşayan Gaziantep’te bu yıl hububat hasadında çiftçinin yüzü güldü” dedi. Seçkin, çiftçileri, doğru zamanda doğru ilaçlama hususunda da uyardı.

HUBUBAT HASATLARI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Gaziantep’te hububat hasatlarının başladığını ve alınan verimlerin yüksek olduğunu söyleyerek çiftçinin rahatlayacağını söyleyen Seçkin, “Bu yıl hasat dönemi başladı. Çiftçilerimiz şu anda arpa ve buğday hasatları için uğraşıyor ve sonuçlardan da memnun. Fiyatlar da çok düşük değil. Verim de yüksek olunca çiftçimiz bu yıl geçtiğimiz yıllara göre yüzü biraz gülecektir. 2004 yılından bu yana altı tane büyük kuraklık yaşadık. Her yıl bankadan kredi kullanıldı ve kuraklıktan dolayı borçlar hep ertelendi. Bu yıl verimin iyi olmasıyla tamamı olmasa da borçlarının önemli bir kısmını ödeyecektir çiftçi. Gaziantep’te hububatta özellikle bu yıl önemli bir hububat rekoltesi artış gösterecek” açıklamalarına yer verdi.

VAR YILINDA YOK VERİM ALMAYALIM

Verimin çok iyi olduğu bu yılda ilaçlama hususunda teknik destek alınmaması durumunda ürün kayıplarının yaşanacağına dikkat çeken Seçkin, “Bu yıl verim çok iyi ancak çiftçinin yine de çok dikkat etmesi gerekiyor. Doğru zamanda doğru ilaçlarla bitkilere müdahale edilmesi gerekiyor. Yanlış ve bilinçsizce yapılan ilaçlama ürün kaybına sebep olacaktır. Geçen yıl üzüm bağlarımızda ve kiraz ağaçlarımızda çiftçi bu hatalara düştü maalesef. Meyve ve sebzede rekolte kayıplarının önlenmesi için il ve ilçe tarım müdürlüklerinden, Ziraat Mühendisleri Odasından, Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliğinden, ziraat odalarından teknik bir destek alınması gerekiyor. Aksi takdirde var yılında yok verim alabiliriz” ifadelerinde bulundu.

(AHMET ATMACA)