Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Deprem Master Planı’nın ihale sürecine gireceğini ve oluşturulacak fizibilite çalışmalarına göre birçok bölgede konutlarda sağlıklaştırma ve yine bir çok mahallede de hummalı bir kentsel dönüşüm sürecinin başlayabileceğini söyledi. Çeliktürk, “Deprem Master Planı ile Gaziantep A’dan Z’ye analiz edilecek” dedi.

DEPREM MASTER PLANI İHALE SÜRECİNE GİRECEK

Deprem Master Planı’nın Gaziantep’te ihale sürecinin başlayacağını söyleyerek ihale gerçekleşmesiyle çalışmaların start alacağını söyleyen Çeliktürk, “Deprem Master Planı şu anda ihale sürecinde. Gaziantep şu anda şartnamelerini hazırlıyor. İhaleye açıldıktan sonra Gaziantep için çalışmalar başlayacak. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin de çok kararlı gözüküyor” ifadelerinde bulundu.

İMAR BARIŞI DEPREMİN YIKICI RİSKLERİNİ TETİKLEYEN EN BÜYÜK UNSUR

İmar barışının zararlarından bahsederek olası deprem durumları için büyük risk arz ettiğini belirten Çeliktürk, “Gaziantep’in de Türkiye’nin de genel sorunu depremlere karşı hazırlıksız olmamız. Özellikle imar barışının yanlışlığı konusu bir kez daha gündemde. Yine yaşanan depremlerde gördük. STK olarak biz sürekli imar barışının zararlarından bahsederek uygulamaya karşı çıkıyorduk. Mal sahibinin depreme karşı dayanaklı beyanı üzerine bu işin yapılamayacağını söylemiştik. İstanbul’da yaşanan 5.8’lik depremin şehri nasıl tedirgin ettiğini gördük. Çapa’daki hastanenin durumunu Türkiye izledi. Olası ciddi bir depremde nelerle karşılaşacağımızı gördük. Aynı sorun Gaziantep’te 25 Aralık Devlet Hastanesi için de söz konusu. Hastanenin ihale süreci yapılmadı. Bina 45-50 yıllık hastane. Bu hastanenin yerine şehre yakışır yeni bir hastane yapılması gerekiyor” diye konuştu.

GAZİANTEP OLASI DEPREMLERE KARŞI DAYANIKLI HALE GETİRİLECEK

Deprem Master Planı ile Gaziantep’in olası depremlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için çalışıldığını kaydeden Çeliktürk, “Deprem başımıza gelmeden önce Gaziantep’in hazırlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda Meslek odası olarak bizler elimizden geleni yapıyoruz. Deprem Master Planı ihaleye çıkıp çalışmalar bir an önce başlarsa şehrin olası deprem risklerine karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için start vermiş olacağız” dedi.

DEPREM MASTER PLANININ İÇERİĞİNİ MASAYA YATIRDIK

Deprem Master Planının içeriğinin yapılan çalıştayla belirlendiğini söyleyen Çeliktürk, “Yaptığımız çalıştayda Deprem Master Planının içeriğini masaya yatırdık. İçerikte yapı stokundan zemin haritasına kadar her türlü konuların gözden geçirilmesi gerekiyor. Olaya zeminden başlamamız gerekiyor. Bunun için Gaziantep’in zemin haritasının çıkartılması gerekiyor. Zemini bildikten sonra üst yapıda çalışmalara başlayacağız. Bina envanterlerinin de biran önce çıkarılması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

DEPREM MASTER PLANINA GÖRE HUMMALI BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLAYABİLİR

Deprem Master Planının uygulamaya geçmesiyle birlikte Gaziantep’in depreme karşı dayanıksız mahallelerinin belirlenerek hummalı bir kentsel dönüşüm sürecinin başlayacağını aktaran Çeliktürk, “Yapılan araştırmalar sonucunda sıkıntılı bölgeler acilen kentsel dönüşüme girmesi gerekmektedir. Gaziantep’te çok fazla çarpık yapılaşma söz konusu. Ruhsatsız olmasıyla birlikte imar affıyla iki katlı binalar üç katlı dört katlı hale getirildiler. İmar barışı ülkemizde istismar edildi. Ülke inşaat alanına dönüştü imar affıyla. Yapılan bu yapılar afet alanına dönüşmemesi için acilen deprem master planının yapılması gerekiyor. Bu yapılar güçlendirme yapılacak güçlendirilmeli yoksa da yıkılıp kentsel dönüşümle yeniden yapılmalıdır. Gaziantep’te Deprem Master Planı hayata geçince onlarca mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacaktır. Proje tahminen bir buçuk yıl gibi bir süre alacaktır. Sonuç alması ise yaklaşık 15-20 yılı alacaktır. Ancak gelecek kuşaklara böyle bir borcumuzun da olduğunu düşünüyorum” şeklinde açıklama yaptı. (AHMET ATMACA)