Gaziantep Turist Rehberleri Odası Başkanı Murat Tekeoğlu, meclis gündeminden geçerek turizm sektörüne aktarılacak olan destek paketinin turist rehberlerini kapsamadığını söyleyerek yetkililere destek için çağrıda bulundu. Tekeoğlu, destek paketinin turizmin tüm birimleri için geçerli olması gerektiğine dikkat çekerek, “Turizme verilecek en büyük destek  yine yerel yönetimler kanalı ile oluşturulabilecek çalışma sahalarıdır ”dedi.

SALGIN SÜRECİ EN ÇOK TURİZMİ VURDU

Turizmin pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektör olmasıyla birlikte sektör adına verilen destek paketlerinin can simidi olabileceğini söyleyerek destek sürecinde turist rehberlerinin de unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Tekeoğlu, “Turizm malum pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldı. Sektör temsilcilerimiz olsun esnafımız olsun aylardır hiçbir şekilde iş yapamadı ve bu durumu da sürekli dile getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine yansıyan bu durum turizmde bir destek paketi olarak kendisini buldu. Açıklanan pakette Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacak. Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Bu destek turizmin geneli açısından bakıldığında önemli bir destek” ifadelerinde bulundu.

DESTEK PAKETLERİ TURİST REHBERLERİNİ DE KAPSAMALI

Meclisten geçerek turizm sektörüne verilecek olan destek paketinin turist rehberlerine sunulamayacağını söyleyerek sektörde rehberler için de farklı bir desteklemenin söz konusu olması gerektiğini dile getiren Tekeoğlu, “Ancak turist rehberleri bazında bakıldığında bizlere sunulan bir destek söz konusu değil. Öncelikle firmalarda geçmiş ciro isteniyor. Turist rehberlerinin geçmiş cirosunu belgeleme şansı yok. Bu destek sürecinde turist rehberlerinin mutlak suretle unutulmaması gerekiyor. Daha öncelerinde turist rehberlerine 10 bin lira gibi bir destekleme paketi sunuldu ancak turist rehberleri için bu çok cüzi bir meblağ. Türkiye genelinde 8 bin aktif rehberimiz var. Bu rehberlerin yarısına destek verilmesi sözüne karşın başvuranların sayısı 2 bin 500 oldu ve bu başvuru yapanların da sadece 800 tanesine destek verildi. Türkiye genelinde 800 kişiye verilen destek de çok düşük bir rakam” diye konuştu.

TURİZMİN HER KADEMESİNDE DESTEK SAĞLANMALI

Turizmde tüm birimlerin birbirine entegre olduğunu söyleyerek desteğin de yine entegre şeklinde dağıtılmasının gerekliliğine dikkat çeken Tekeoğlu, “Salgın sürecinde en fazla zararı bizler gördük. Turizme destek sunuluyorsa turizmin her kademesine destek verilmesi gerekiyor. Turizmde tüm birimler birbirine entegredir. Acente olmaz ise otel çalışmaz, otel çalışmaz ise rehber çalışmaz, otobüsler çalışmaz, restoranlar çalışmaz” dedi.

TURİZME EN BÜYÜK DESTEK YEREL YÖNETİMLER TARAFINDAN SAĞLANABİLİR

Turizme sunulan destek paketlerinden ziyade yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen turların sayısının arttırılarak firmalara eşit bir şekilde dağıtımının sağlanması ile esnafa daha çok destek çıkılabileceğini söyleyen Tekeoğlu, “Bu tarz desteklerden turizm sektörünün çok fazla fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Özellikle bizim alanımız rehberlerde bizlere iş alanı çıkarılması çok daha büyük destek olacaktık. Şehrimizde belediyelerimiz başka şehirlere çok sayıda turlar düzenliyor. Bu tür organizasyonların sayısını arttırarak firmalara dağıtılabilirse her firma iş yapabilir. Belediye kanalı ile tur yapılan şehir sayısını arttırarak tüm firmalara da eşit bir şekilde dağıtımı yapılarak çok daha önemli destekler sunulabileceğini düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)