Gaziantep’te sokak hayvanlarına verilen eziyetlerin ve hayvanların sokaklara atılmasının önüne geçmek için şehir genelinde 100 kişilik bir doğal hayatı koruma görevlileri ekibi oluşturuldu. Konu hakkında bilgi veren Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, “Hayvanını sokağa atana ve ona eziyet edene cezalar yazılacak” dedi.

ÖZDEDE: 100 FAHRİ MÜFETTİŞ SAHADA

Gaziantep’te sokak hayvanlarına verilen eziyetlere ve hayvanların sokaklara atılmasına karşı şehir genelinde 100 tane doğal hayatı koruma görevlisinin oluşturulduğunu ve denetimlerle cezai işlemlerin de başlatılacağını vurgulayan Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yunus Emre Özdede, “Doğal hayvanları koruma görevlisi diye bir uygulamaya geçtik. Daha önce Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Başkanlığı tarafından verilen bir eğitimle kent genelinde 100 civarında doğal hayvanları koruma görevlisi oluşturuldu. Bu görevlilerden bir tanesi de benim. Bu kişiler sokaklarda, sokak hayvanlarına eziyet edenlerle ilgili, onları sokağa bırakanlarla ilgili denetim gerçekleştirecek. Bu görevlilerin cezai yetkileri de bulunmaktadır. Bu kişiler doğal hayatı koruma müfettişi gibi görev yapacaklar. Bakanlık tarafından da yetkilendirilmiş kişileriz. Fahri trafik polisleri gibi bir uygulama olacak” açıklamalarına yer verdi.

GAZİANTEP’İN BUNA ÖNCELİKLE İHTİYACI VARDI

Gaziantep’te sokak hayvanlarına karşı duyarlılık yaratılmasının zorunlu hale geldiğini söyleyen Özdede, “Şu anda Gaziantep’in bu uygulamaya acil ihtiyacı vardı. Şehrimizde gerçekten çok fazla sayıda sokak hayvanına eziyetler ediliyor. Ya da hayvanlar sokaklara bırakılıyor. Hedefimiz bu anlamda bir farkındalık oluşturmaktır. Her yıl gördüğümüz sokak hayvanlarına eziyeti bu yıl da görmek istemiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan da duyarlılık bekliyoruz” diye konuştu.

“RİSK EN FAZLA ÇOCUKLARI İLGİLENDİRİYOR”

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte evcil hayvanlarında büyük bir risk altında olduğunu ve bu risklerin özellikle evlerde küçük çocukları yakından ilgilendirdiğini belirten Özdede, “Veteriner Hekimler Odası olarak şuna da dikkat çekmek istiyoruz. Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte evlerimizde beslediğimiz kedi ve köpeklerin bir veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Mevsimsel olarak kene ve bit, pire gibi insan sağlığı için zararlı hayvanlar evcil hayvanlarımızın üzerinde bulunabilir ve bu yolla bizlere özellikle de küçük çocuklarımıza geçerek çok önemli hastalıklara hatta ölümcül tehlikelere dahi yol açabilir” dedi. (AHMET ATMACA)