Dolar bazlı yükselmelerden dolayı elektronikçi esnaflarının büyük zararlar ettiğini söyleyen Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Mehmet Kaplan, “Dolar bazlı yükselmeler en çok elektronik piyasasını etkiledi. Bugün Çin üretimi elektronik ürünler olmasa esnafımızın durumu iç açıcı değil. Gaziantep’te oda kaydı olmadan çalışan esnafların da önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.


ODA KAYITLARININ YAPILMASI ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ


Oda kaydı bulunmadan esnaflık yapan işletmelerin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Kaplan, “Gaziantep’te telefon satışı yapan çok sayıda oda kaydı olmadan kaçak çalışan esnafımız var. Biz esnafımızla kötü olmak istemiyoruz. İstiyoruz ki esnafımız gelsin oda kaydını yaptırsın. Ama bu işin asıl muhatapları tabi ki belediyeler ve zabıta ekipleridir. Oda kaydı olmadan esnaflık yapılması hemen hemen her meslek gurubunda var. Bu sorunu çözecek olan da yine resmi kurumlarımızdır. Oda kayıtlarının yapılmasının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Odalarımızın bir yaptırım gücü bulunmuyor” açıklamalarında bulundu.
DOLAR BAZLI YÜKSELMELER ESNAFI VURDU
Dolar bazlı yükselmelerden dolayı elektronik eşya satıcılarının büyük zararlara uğradığını söyleyen Kaplan, “Dolar piyasasındaki sürekli dalgalanma ve yükselişler en çok elektronik ürünlere yani bizim meslek gurubumuza yansıdı. Esnaflarımız dolar bazlı yükselmeden dolayı çok fazla zarar etti. Esnafın şu anda en çok sattığı ürünler Çin mallarıdır. Dolar bazlı yükselmeden dolayı ortalama bir esnaf yılda 50 bin lira gibi bir zarar boyutuna girdi. Esnaf kredilerle borç ödüyor. Esnafımızın çok fazla borcu var. Esnaflarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmak için ne kadar başvurdu ise esnaf kedi payına düşen desteği bulamamıştır” diye konuştu.


ESNAF ODALARININ GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR


Esnafların meslek odalarının güçlenmesi gerektiğinin altını çizen Kaplan, “Meslek odalarının elinin güçlenmesi için odalara destek verilmesi gerekiyor. Odaların bütçesi olmadığı için esnaflara gerekli projeler oluşturulamıyor. Etkinliklerin yapılmasında bile zorlanılıyor. Gaziantep’te şu anda 100 civarı televizyon tamircisi esnafımız kaldı. Malzeme satışı yapan da 25-30’u geçmiyor” dedi.
(AHMET ATMACA)