Genel Müdür Acu’ya Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Aydın, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı, Mehmet Alp, DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, İçmesuyu Dairesi Başkan Yardımcısı Uğur Dal ve Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkan Yardımcısı Semih Vural ile eşlik ettiler.

Gaziantep Programı kapsamında ilk olarak DSİ Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Genel Müdür Acu burada düzenlediği ‘Koordinasyon Toplantısında’’ 2018 yılı bütçe durumu, devam eden etüt, planlama, proje, küçük su işleri ile büyük su işleri kapsamındaki yapım işlerinin gerçekleşme durumları, 2018 yılında bitirilecek işler, ek program teklifleri, ilave ödenek talepleri ve 2019 yılı yatırım programına teklif edilmesi planlanan büyük su işleri masaya yatırıldı.

Toplantının ardından Gaziantep iline geçen Genel Müdür Acu Türkiye’nin en büyük 2. İçmesuyu projesi olan Gaziantep Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı çalışmalarının koordine edildiği şantiyeyi ziyaret ederek düzenlenen Koordinasyon Toplantısında çalışmalarda gelinen seviye hakkında bilgi aldı. Toplantının ardından arziya çıkan Genel Müdür ACU Düzbağ İçmesuyu İsale Hattında devam eden çalışma alalarında incelemelerde bulundu.

 

İncelemelerinin ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat ACU;

 ‘’Bugün ekibimiz ile birlikte ilk olarak Türkiye’nin en büyük 2. İçmesuyu projesi olan Gaziantep Düzbağ İçmesuyu İsale Hattında incelemelerde bulunduk.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Gaziantep ilimize yaptığımız yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projelerinden Gaziantep ilimizde nasibini aldı.

Gaziantep’e Menba Kalitesinde içmesuyu verdik…

Son 15 yılda tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile Kartalkaya Barajı’ndan Gaziantep iline yıllık toplam 94,6 milyon m3 içmesuyu temin ettik. Bu suyun 47,3 milyon m3’ünü tamamladığımız 47 km’lik isale hattı vasıtasıyla Mizmilli mevkiindeki YAS kuyularından sağladık.

,

Gaziantep’in içmesuyu meselesine köklü çözüm getiriyoruz…

Gaziantep gibi büyük ve sanayisi gelişmiş bir şehrimizin içmesuyu sıkıntısı çekmesini asla kabul edemeyiz. Gaziantep’in uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılamak için
Düzbağ Barajı, Düzbağ Regülatörü ve İçmesuyu İsale Hattını inşa ediyoruz.

Proje ülkemizin en büyük içmesuyu projelerinden birisidir. Düzbağ regülatörü ve 105 km uzunluğundaki dev isale hattı ile şehrin 2027 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile beraber karşılanacaktır.

Daha sonrasında ise Düzbağ Barajını inşa ederek, barajdan alınacak yıllık 173 milyon m3 su temini ile Gaziantep’in 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile birlikte karşılanacaktır.

Proje kapsamında 60.000 m İsale Hattı (%73), 9.400 m İletim hattı ve Kartalkaya terfi yenileme 12.078 m olmak üzere toplamda 81.478 m boru hattı döşenmiştir.

Boru hattı imalatlarında ilerleme % 60 mertebesine ulaşmıştır. Düzbağ tüneli kazı ve iksa işleri tamamlanmış olup invert ve kemer beton imalatları devam etmektedir.

Projede yer alan su alma yapılarına ilişkin olarak ise; Derivasyon kanalı tamamlanmış olup su derive edilmiştir. Regülatör, Terfi Merkezi ve Yükleme Havuzu kazı imalatları %95 mertebesinde tamamlanmış olup Regülatör ve Yükleme Havuzunda beton işleri devam etmektedir. Kısacası Gaziantep’e ne kadar hizmet etsek azdır, Gaziantep her zaman yatırımın
en iyisine layıktır.

 

Gaziantep’e 4 Baraj ve 2 Gölet İnşa Ettik,

Gaziantep’in hasretle beklediği Kayacık Barajını tamamlamak bize nasip oldu.
2006 yılında hizmete aldığımız bu baraj, 120.000 dekar arazinin sulanmasını sağlamaktadır. Sulanan bu arazinin 51.000 dekarı Gaziantep’te, 69.000 dekarı ise Kilis’tedir.

Değerli Gaziantepli kardeşlerim, Yarım asırdır hasretle beklenen Ardıl Barajını inşa ettik ve hizmete aldık. 2016 yılında tamamladığımız bu önemli baraj ile 25.330 dekar zirai arazi sulanmaktadır.

Hizmete aldığımız diğer barajlar ise İslâhiye Bayraktepe Barajı ile Nurdağı Kuzoluk Barajlarıdır. Bu iki barajın açılışını 29.11.2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden 375 tesisin toplu açılış merasimi ile Ankara’dan hizmete almıştık.

Ayrıca Şahinbey Alleben Göleti ile Şehitkamil Yamaçoba Göletleri tamamlanarak hizmete alınmıştır.

İnşaatı Devam Eden 3 Baraj ve 2 Gölet…

Gaziantep’te baraj ve gölet çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 55 metre yüksekliğinde ve 80.000 dekar münbit araziyi sulayacak Doğanpınar Barajı inşaat çalışmalarında sona gelinmiştir.

Ayrıca İslahiye Güneş Barajı, İslahiye Yesemek Barajı, Nurdağı Hamidiye Göleti ve Şahinbey Burç Çamlık Göletinin inşaatları devam etmektedir.