Yaptığı yemeni ayakkabıları ile dünya sinema filmlerinde kendisini gösteren ve kuşaktan kuşağa aktarılarak Antep kültürünü yaşatmaya çalışan Mehmet Orhan Çakıroğlu (Yemenici Hayri Usta) yemeni kültürünün yaygınlaştırılması ve Antep’in tanıtım ürünleri arasında yemeninin de yer alması için yetkililerden destek istedi.

130 YILDIR YEMENİ ÜRETİYORUZ

Yemenici Hayri Usta ismi ile dünya piyasasında söz sahibi olan yılların yemeni ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, “Yemenici Hayri utsa olarak 130 yıllık bir işletmeyiz. Gaziantep’te bu işi en eski yapanız. Tescilli marka ismimiz olan yemenici Hayri usta ismi babamızın ismidir. Büyük dedemden bu yana bu işi yapıyoruz. Yaklaşık olarak 18 yıldır Gaziantep’te önemli bir marka olduk. Bunu da geçmişten gelen deneyimlerimize bağlayabiliriz” açıklamalarında bulundu.

KALİTESİZ YEMENİLER HASTALIK SAÇIYOR

Yemeni alırken sağlık açısında dikkat edilmesi gereken kurullar olduğunu hatırlatarak orijinal yemeni ayakkabılarının alınması dikkatleri çeken Çakıroğlu, “Yemenicilik mesleği unutulmak üzere olan mesleklerin başında yer alıyordu. Hatta unutulmuştu bile diyebilirdik. Hakir görülüyordu. Antep’te yemeni denildiğinde köylülerin giydiği ayakkabı olarak görüyorlardı. Biz bu algıyı kırmak için büyük çaba saffettik. Piyasaya bakınca kırk elli tane yemenici görmek mümkün. Bunların çoğu yemeni yapmayı bilmez. Yemeniye benzer ayakkabı diyorum ben bunlara. Modellerimizin aynısını taklit edip piyasada para kazanmaya çalışanlar var. Müşteri zaten kaliteli orijinal yemeniyi bilmiyor. Yemeni alırken de dikkat edilmesi gereken çok kurul var. Piyasada olan yemeni diye satılan birçok ayakkabı kanserojen bakteriler bünyesinde barındırıyor. Çoğu insan bu yüzde egzama hastalığına yakalanıyor” ifadelerine yer verdi.

SİNEMA FİLMLERİ İLE YEMENİYİ DÜNYAYA TANITTIK

Harry Potter, 300 Spartalı, Truva gibi sinema filmlerinde Antep’in yemeni kültürünü dünyaya tanıttıklarına değinen Çakıroğlu, “Yemeniyi yurt içinde de yurtdışında da önemli oranda tanıttık. Yemeni şu anda elini taşın altına koymadan hazır para kazanılacak sektör olarak görülüyor. Elini taşın altına koyup da kırk elli yıldır bu işi yeniden canlandırmak için ne yaptığımızı bilen birileri yoktur. Biz üretimimizin yüzde 60’a yakınını yurtdışına gerçekleştiriyoruz. Antep kültürünü dünyaya tanıtıyoruz. Yemenici Hayri Usta markası olarak Harry Potter, 300 Spartalı, Truva sinema filmleri için yemeniler ürettik. Dünya sinemalarında yer aldık. Bu birden bire ortaya çıkan bir şey değil. Yılların deneyimi ve birikimi ile biz bu başarıyı yakaladık” dedi.

ANTEP’İN ÖZKÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKILMADI

Yemeni kültürünün Gaziantep’in öz kültürü olmasına rağmen bu zamana kadar tanıtım açısından bir destek sunulmadığını söyleyen Çakıroğlu, “Gaziantep’in tanıtımı için bugün birçok çalışmalar yapıldı. Örneğine bakacak olursak bakırda, sedefte, antepfıstığında, baklavada, halıda. Antep’in en eski kültürüdür yemeni. Buna rağmen bugüne kadar tanıtım ürünleri içine alınmadı. Ne yaptıksa biz kendi emeklerimizle çabalarımızla başardık. Devlet kurumlarımız neden bu tanıtıma yemeniyi kabul etmiyor. Bakır halı hazırda unutulmaya yüz tutan bir meslek değil. Sedefte unutulmaya yüz tutan bir meslek değil. Ama yemeni unutulmuş bir meslek. Biz bunu yeniden hayata kazandırdık. Hem de tüm kesimlere hitap edecek şekilde modern dizaynlarla. Biz tanıtımlar konusunda ne valilikten, ne büyükşehir belediyesinden, ne de kültür turizm müdürlüklerinden bir destek almadık” açıklamalarında bulundu. AHMET ATMACA