13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısı ile bir araya gelen il sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanları sepsis hastalığına dikkat çekti.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla 25 Aralık Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen farkındalık seminerine Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Aykut, 25 Aralık Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Emin Türk’ün yanı sıra çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

SEPSİS TANISI HER GEÇEN GÜN ARTIŞ GÖSTERİYOR

Sepsis enfeksiyonuna yakalanan hasta sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini söyleyen TYBD Sepsis Eğitmeni Uzm. Dr. Emine Al, “Sepsis enfeksiyonları vücuttaki organların fonksiyonlarını bozmakta ve organlarda hissizlik oluşturmaktadır. Her yıl dünya genelinde 31 milyon 500 bin sepsis tanısı konulduğunu görüyoruz. 2016 yılında yapılan sepsis tanımına göre veriler yenilenmiş ve bu rakam 19 milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu demektir ki yılda yüzde 8 ila 13 arasında bir artış söz konusu.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN BAŞINDA GELİYOR

Sepsis’in dünyada en ölümcül hastalıkların başında geldiğini ve tedavisinin en pahalı hastalıklar arasında yer aldığını dile getiren Dr. Al, “Dünyada bu en az maliyet ayrılan, en hızlı ilerleyen ve en az bilinen hastalıktır sepsis. Hastaların tedavi edilmesi için hastaneye yatırılıp taburcu edildikten sora tekrar hastaneye yatırılma oranı çok yüksektir. Hastanedeki ölümlerin yarısı sepsis ve sepsis ilişkili hastalıklardır. Baktığımızda iki ölümden birisi sepsisten kaynaklanıyor. Sepsisi verilere baktığımızda dünyada ölümcül hasalıkların başında sayabiliriz. 3 Milyon denek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre hastanın geriye dönük yapılan taramalarında ve otopsilerde ölümlerin yüzde 35’inin Sepsis kaynaklı olduğu belirtiliyor” ifadelerine yer verdi.

100 HASTADAN 60’I BİR YIL İÇİNDE ÖLÜYOR

Sepsis hastalığından kaynaklı ölüm oranlarını değerlendiren Dr. Al, “Sepsis tedavisi alan ve taburcu olan hastaların ilk 30 günde yüzde 27’si hayatlarını kaybediyor. İlk doksan günde hastaların yüzde 41’i, ilk bir yıl içinde de hastaların yüzde 63’ü hayatlarını kaybediyor. Ölüm oranlarına baktığımızda bu kadar ölüm oranı olan başka bir hastalık yok. 100 hasta tedaviden sonra taburcu oluyor ve bir yıl içinde bu hastaların 60’ı hayatlarını kaybediyor. Sepsis hastalığı için önem arz eden en önemli durum ise hastalık teşhisinin erken konulmasıdır” diye konuştu. (AHMET ATMACA)