0.60 kuruş olan tırnaklı ekmek önümüzdeki hafta itibariyle vatandaşa 0.70 kuruştan satılacak. Ekmek fiyatlarında zamma gidilmesinin sebeplerini Gaziantep Pideciler Odası Başkanı Abdullah Sarı değerlendirdi. 

UN FİYATLARI EKMEĞİ ZAMLANDIRDI

Un fiyatlarına gelen yüksek zamların ardından ekmeğe zam yapılmasının kaçınılmaz hal aldığını söyleyen Sarı, “Gaziantep’e has olan tırnaklı ekmeğimize bu hafta itibariyle zam yapılacak. Tarifelerimiz önümüzdeki hafta fırınlarımızda uygulanmaya başlayacak. Zam almamızda en büyük sebep un fiyatlarındaki hızlı yükselmeden kaynaklanıyor. Fırıncı esnafının zamlar karşısında dayanacak gücü kalmadı. Unun torba fiyatı 62 liradan 73 liraya yükseltildi. Bu zamlar yalnızca unla da kalmadı. Kullandığımız hamur mayasına kilogram başı on lira zam geldi. Elektrik, su, kira, vergi zamlarının hepsi bir arada düşünüldüğünde ekmeğe yapılacak zam kaçınılmaz oldu” ifadelerinde bulundu.

TIRNAKLI EKMEK 10 KURUŞ ZAMLANIYOR

Gaziantep’te oda kaydı bulunan bin civarı pide fırınının önümüzdeki hafta itibariyle ekmeği on kuruş zamlı olarak satacağını vurgulayan Sarı, “Önümüzdeki hafta itibariyle Gaziantep’teki tırnaklı ekmeklere10 kuruş zam gelecek. 60 kuruştan satılan tırnaklı ekmek şehir genelinde tüm fırınlarda 70 kuruşa yükseltilecek. Ekmeğe gelecek zam beraberinde lokanta sektöründe dürüm olarak kullanılan ekmek fiyatlarına da yansıyacaktır” dedi.

ESNAF ÜRETTİĞİNDEN ZARAR EDİYORDU

Geçtiğimiz 15 aylık süreçte tırnaklı ekmek için zam almadıklarını söyleyerek fırıncı esnafının dayanacak gücünün kalmadığını belirten Sarı, “Son 15 aydır tırnaklı ekmek için biz zam almamıştık. 15 aydır un fiyatlarına karşı direniyorduk. Ancak fırıncı esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Zam keyfi alınan bir durum değildir. Esnafın gider tablosu hesaplandı gerekli yerlerden izinler çıkarıldı. Esnafın zararına satış yapmasının önüne geçilmek için cüzi bir zam kararı alındı” açıklamalarına yer verdi.

FIRINLARDA HİJYEN İÇİN SEFERBER OLDUK

Pide fırınlarında hijyen çalışmalarının tarım il müdürlüğü, halk eğitim müdürlükleri ve zabıta ekipleri tarafından yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Sarı, “Tarım İl Müdürlüğü ve belediyelerimiz şehrimizde kaliteli ekmek yiyebilmek için çok güzel çalışmalara imza atıyor. Tüm fırınlarımız hijyen denetimlerinden geçirildi. Hijyene uymayan bir fırınla karşılaşmamız durumunda oda olarak biz de tarım il müdürlüğü de zabıta ekipleri de gerekli yaptırımı uyguluyor. Amacımız şehrimize kaliteli ekmek sunmak. Artı belediyelerimiz hijyene engel olacak küçük metre kareli fırınların açılması için ruhsata izin vermiyor. Belediyenin şart koştuğu genişlikte fırınlarımız açılıyor” ifadelerine yer verdi.

TIRNAKLI EKMEĞİN DE TESCİLLENMESİ GEREKİYOR

Gaziantep’te lahmacuna coğrafi işaret alınmasının ardından yöresel tırnaklı ekmek için de coğrafi işaret çalışmasına başlanıldığını söyleyen Sarı, “Gaziantep’te lahmacunun coğrafi işareti alınıyor. Lahmacundan sonra da sırada yöresel ekmeğimiz olan tırnaklı ekmeğin de coğrafi işaretlerinin çıkarılmasıdır. Tırnaklı ekmeğe coğrafi işaret almak için gerek oda olarak biz gerekse Gaziantep Ticaret Odası yoğun çalışma içerisindedir” dedi. (AHMET ATMACA)