Un, maya ve yakıta gelen zamlar dolayısı ile Gaziantep’te ekmek fiyatlarının yükseltildiğini söyleyen Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, “Türkiye’de 1 liranın altında ekmek satışı yok. Gaziantep esnafı artık zarar ediyor. Fiyatlar bugünden itibaren tüm satış noktalarında geçerli” dedi.

EKMEĞE A’DAN Z’YE ZAM GELDİ

Ekmek üretiminde kullanılan ürünlere A’dan Z’ye zam gelmesinden dolayı ekmek fiyatlarının 1 liraya yükseltildiğini söyleyen Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, “ Ekmek fiyatları bugünden itibaren Gaziantep genelinde 1 liradan satışa sunulacak. Ekmek üreticileri artık ürettiği ekmekten kar değil zarar eder duruma gelmişlerdi. Ekmek üretmek için gerekli olan tüm ürünlere A’dan Z’ye zam geldi. Un fiyatları arttı, maya fiyatları attı. Ekmeğin pişirilmesi için kullanılan yakıt fiyatları arttı. Esnaf artık bu zamları karşılayamaz duruma gelmişti. Uzun zamandır direndik ancak esnaf zarar etmeye başlayınca mecburen ekmek fiyatlarında artışa gitmek zorunda kaldık” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’DE 1 LİRANIN ALTINDA EKMEK YOK

Türkiye’de somun ekmeklerinin satış fiyatının 1 liranın üzerinde olduğunu ve Gaziantep’in uzun süredir bu rakamın altında satış yaparak esnafın zarar eder duruma geldiğini açıklayan Sevimli, “Türkiye’de 1 liranın altında ekmek satan iki il vardı. Bunlardan bir tanesi Gaziantep diğeri ise Kahramanmaraş’tı. Türkiye genelinde ekmek fiyatları ya 1 liradır ya da bir liranın üzerindedir” açıklamalarında bulundu.

PROMOSYON EKMEK KONUSU MAHKEMEDE

Marketlerdeki promosyon ekmek satışları ile haksız rekabet yaratıldığını ve konuyu yargıya taşıdıklarını belirten Sevimli, “Marketlerin ucuz ekmek satmasından dolayı Gaziantep’te kaç tane fırıncı esnafı ya fırınını kapattı ya da fırınlarda esnaf değişikliği yaşandı. Sebebi de açık ve net. Fırıncı esnafı zarar ediyor. Gaziantep’te en büyük fırınlarımız bile bugün işyerini kapatmanın eşiğinde. Marketlerin promosyon ekmekleri için de mahkemeye başvurduk. 45 kuruşa kadar ekmek satan marketler var. Akşam belirli bir saatten sonra bir ekmek alana ikinci ekmek bedava diyen marketlerimiz var.  Biz bu sorunu mahkemeye taşıdık. Konu Yargıtay’da çözüm bekliyor. Rekabet kurulu’na bu konuda yazılı beyanda bulunduk. Yargıtay’dan çıkacak kararı bekliyoruz. Karar lehimize çıkarsa marketler promosyon ekmek satışı yapamayacak” dedi.

KARAR GESOB İLE BİRLİKTE VERİLDİ

Gaziantep’te somun ekmeğinde fiyat artışına Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği gerekçeleri ile karar verildiğini söyleyen Sevimli, “Fiyat artışını Gaziantep Esnaf ve Sanakarlar Odası’na bildirdik. Zam isteme sebeplerimizi de sunduk. Esnaf Odaları Birliğimiz ekmek üretimi için gerekli olan ürünlere gelen zamları kontrol etti. Harcanan maliyetlere kontrol etti ve ekmek fiyatlarının şehir genelinde 1 liradan satışa sunulmasına karar verdi” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA