Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, Gaziantep’te emlak sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyleyerek sektöre moral verilmesi gerektiğini söyledi. Aytaç, “Gaziantep’te  konut satışları yüzde 20 oranında düştü. Ekonominin lokomotifi sektörümüzün canlandırılması gere. Emlak sektörü moral bekliyor” dedi.

SIFIR VE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ARASINDAKİ MAKAS AÇILIYOR

Emlak sektöründeki durağanlık hakkında bilgi vererek sıfır ve ikinci el konutların satışları konusunda açıklamalarda bulunan Aytaç, “Emlak sektöründe piyasalar hem Ramazan Ayı dolayısıyla hem de genel olarak ekonomik şartlardan dolayı iyi durumda değil. Bu durgunluk yalnız Gaziantep’te değil Türkiye’nin her yerinde var. Özellikle sıfır konut fiyatlarının tavan yapması sektörü olumsuz derecede etkiledi. İkinci el konut ile sıfır konutlar arasında yüzde 50’den fazla fark var. Bugün İbrahimli Bölgesi’nde üç artı bir konutlar 750-800 bin lira arasında, dört artı bir konutlar ise 1 milyon 250 bin civarında. Aradaki bu fiyat çıtasının bu denli yüksek olması da sektörü derinden etkiliyor. Temennimiz bayramdan sonra bir nebze de olsa açılması yönünde” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEP’TE KONUT SATIŞLARI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Gaziantep’te içinde bulunduğumuz ay itibariyle yüzde 20 bandında konut satışlarının durduğunu aktaran Aytaç, “Konut satışları Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yüzde 20 seviyelerinde düşüş yaşadı. Dövizin yükselişi ve özellikle de banka faizlerinin yüksek olması konut satışlarını önemli oranda durdurdu. Vatandaşın peşin parası yok ister istemez banka kredilerine girecek ve krediler normalden çok daha yüksekler. Bugün 100 bin kredi çekse vatandaş 200 bin liraya yakın geri dönüşleri oluyor. Kimse bu rakamlara da cesaret edemiyor” dedi.

BANKA FAİZLERİNİN VE DOLAR KURUNUN DÜŞÜRÜLMESİ GEREK

Sektörün canlandırılması için banka faizlerinin ve döviz kurlarının hükümet kanadı ile düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Aytaç, “Emlak sektörünü canlandırmak için de hükümet kanadında girişimlerimiz devam ediyor. Bizim için önemli olan banka faizlerinin düşürülmesi ve dövizin de bir nebze düşmesidir. Sektörümüz durursa ekonominin kalbi durur. Her zaman dediğimiz gibi emlak sektörü ekonominin lokomotifidir. Şu anda emlak sektörü durgun geçiyor takip edecek olursak bizim sektörümüze bağlı onlarca sektör durgunluk yaşıyor. Sektörümüzün hareketlendirilmesi ve ekonomiye can katılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

MÜTEAHHİTLERİN FİYATLARI DÜŞÜRMESİ GEREK

Müteahhitlere seslenerek konut satış fiyatlarının düşük tutulması gerektiği yönünde çağrıda bulunan Aytaç, “Müteahhit firmalar elindeki stok konutları satamayınca ister istemez yeni konut inşaatlarını aksatmaya uğrattı. Müteahhitlerin biraz aslında kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor. Fiyatların bu denli yüksek de tutulmaması gerekiyor. Birinci el konut ile ikinci el konut arasındaki çarkın daraltılması gerekiyor. Vatandaşlara tavsiyem ikinci el konutları tercih etmeleri yönünde. Genel olarak satışlar düşük olmasına karşın satışların yine önemli kısmını ikinci el konutlar oluşturuyor. İkinci el konut alım satımının hızlandırılıp piyasa şartlarının canlandırılması gerekiyor” dedi.

 (AHMET ATMACA)