. Enerji kimlik kartı çıkarılmayan binaların ya da konutların tapu dairelerinde alım ya da satışları gerçekleştirilemeyecek. Yasal sürecin yaklaşması kapsamında Gaziantepli vatandaşları uyaran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, zorunlu uygulamanın detaylarını Gaziantep Denge Gazetesi’ne değerlendirdi.

HER BİNANIN BİR ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLACAK

7 Mayıs 2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de binalar için enerji kimlik kartlarının zorunlu hale getirileceğini söyleyen Çeliktürk, “Artık her binanın bir kimlik kartı olacak. Bu kimlik kartı ile her binanın ne kadar enerji harcadığı ne kadar karbon gazı saldığı ortaya çıkacak. 7 Mayıs tarihinde bu uygulama başlayacak. Binaların bu kapsamda en az C sınıfı belge alması gerekiyor. Tapu dairelerinde alım satımlarda bu belge zorunlu hale gelecek” dedi.

YENİ UYGULAMA İÇİN UZMANLIK KURSLARI VERİLİYOR

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası olarak enerji kimlik kartları uzmanları yetiştirdiklerini söyleyerek vatandaşları uygulamanın zorunlu hale gelmeden belgelerin alınması yönünde uyaran Çeliktürk, “Oda olarak bize düşen görev enerji kimlik uzmanları yetiştirmekti.  Bu kapsamda kurslarımı bu ay içinde açıyoruz. Şimdiden sayımız uzman olarak 50’ye yaklaştı. Bu uygulama zorunlu hale geldiğinde uzman sayısı yeterli olmayacağı için biz şu andan itibaren önlemlerimizi alıyoruz. Enerjinin yüzde 80’i binalarda ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. O yüzden ısıtma konusunda binanın verimliliği çok önemli. Binaların ısısının içinde kalması gerekiyor. Binaların dış cephelerine izolasyon yapılması yaklaşık iki üç tane nükleer enerji santralinin gücüne denk geliyor. Bu kapsamda yapılan bir kanun mevcut. Türkiye’de yaklaşık 22 buçuk milyon konut bulunmakta ve 2002 yılından bu yana yaklaşık 6 milyon konutun yalıtımı yapıldı” ifadelerine yer verdi.

TOKİ DAR GELİRLİ AİLELER İÇİN KONUT ÜRETMELİ

Gaziantep’te düşük ve orta sınıf ekonomiye sahip ailelerin konut sıkıntısı çektiğini ve TOKİ’nin dönüşüm yaparak ucuz yollu konutlar oluşturması gerektiğini söyleyen Çeliktürk, “Beni en çok endişelendiren şey düşük ve orta gelir seviyesindeki insanların konut sahibi olamayacak durumda olmasıdır. Konut fiyatlarını yükselten ana unsur arsalardır. TOKİ artık bir dönüşüm yaşamalı. TOKİ artık kültüre yönelik yapılar oluştursun sosyal donatı olanları fazla yeşil alanı fazla konutlar üretsin. Özellikle dar gelirli ailelerin acil olarak ev ihtiyacı var. TOKİ’nin Gaziantep’teki önceliği düşük gelir seviyesindeki insanlar için 2+1 konut üretmek olmalı. Yapılacak olan bu konutlar maksimum 90 bin civarında olmalı ve yapılacak olan konutlarında inşaatını da yerel müteahhitlere yaptırmak gerekiyor. Dışarıdan gelen müteahhitlere iş verildiğinde vatandaşın başına gelenleri de gördük” açıklamalarında bulundu.

İNŞAAT FİYATLARI DAHA DA YÜKSELECEK

Dolarda yaşanan yükselme ile inşaat sektöründe fiyat artışlarının yaşanacağına dikkat çeken Çeliktürk, şu ifadelere yer verdi“Doların yükselmesi ile inşaat sektöründe iğneden ipliğe her kaleme büyük oranda zam geldi. Bu zamları en çok da inşaatın ana unsuru olan demir aldı. Demir geçtiğimiz beş altı ay içinde yaklaşık yüzde 50 ila 60 arasında zam aldı. Önümüzdeki yaz aylarında inşaat maliyetlerinin daha da yükseleceğini görüyoruz. Yeni başlayan inşaatların fiyatları müteahhitler için yüzde 20 gibi bir oranda daha yüksek olacaktır” .

KUZEY ŞEHİR DEĞİL YEŞİL ŞEHİR PROJESİ OLMALI

Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa projesi olan Kuzey Şehrin heyecan verici olduğunu ancak yeşil alan konusunda fikir birliğine varılmadan inşaat sürecinin başladığını belirterek çekincelerini dile getiren Çeliktürk, “Kuzey Şehir Projesi heyecan verici bir proje. Sıfırdan planlanan bir proje olmasına rağmen yeterli bir proje değil. Yeşil alan donatılarının her zaman maksimum seviyede olmasını öngördük ancak yine minimum düzeyde gerçekleştiriliyor. Tam fikir birliğine varılmadan inşaatlar başlatıldı. Bu konuyu TOKİ başkanına ilettik. Kuzey Şehir Projesi değil yeşil şehir projesi olmasını istedik. Metro’nun ikinci aşaması da belediyenin onayından geçti. Bu duruma itiraz ettik itirazımız değerlendirilmediği takdirde yine mahkeme yoluna gideceğiz. Oda olarak bu bizim sorumluluğumuzdur. Yeşil alanlara sahip çıkmak zorundayız” dedi.

GAZİANTEP’E POZİTİF AYRICALIK VERİLECEKTİR

Suriye’deki iç savaşın bitmesi durumunda ülkenin yeniden yapılandırılmasında Gaziantep’in aktif rol alacağını ve bu durumun da inşaat sektörünü canlandıracağını vurgulayan Çeliktürk, “Suriye’de savaş ortamının durması ile birlikte Gaziantep inşaat sektörünün daha da canlanacağını düşünüyorum. Bu kapsamda Gaziantep çimento fabrikasını da Kilis tarafına inşa etti. Bu durum yatırımların Gaziantep eli ile yapılacağının da bir göstergesidir. Dış ülkelerde Türkiye mimarisinin ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz. Gaziantep Suriye’nin yükünü en fazla çeken illerden birisi. Bu kapsamda da hükümetin Gaziantep’e pozitif ayrıcalık vereceğini de düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu. AHMET ATMACA