Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, yüzde 14.9 oranında gelen enerji zamlarının çiftçiyi zora soktuğunu söyleyerek çiftçilerin mağduriyetlerine dikkat çekti. Çolak üst üste gelen zamların çiftçiye etkisini değerlendirerek, “Çitçi çaresiz, çiftçi çıkmazda. Enerjiye, gübreye, tohuma, mazota gelen zamlar çiftçiyi tarlasına küstürecek” dedi.

ENERJİ ZAMLARI ÇİFTÇİYİ TARLASINA KÜSTÜRECEK

Enerji maliyetlerine gelen son zamlar hakkında açıklamalarda bulunarak çiftçilerin tarlasını sulama problemi yaşadığını söyleyen Çolak, “Son enerji zamları olan yüzde 14.9 çiftçilerin belini büktü diyebiliriz. Çiftçi enerji ücretlerinden dolayı zaten çıkmazdaydı son zamlarla birlikte artık tamamen çıkmaza girdik. Çiftçi üretmek için can atıyor ancak her ne hikmetse çiftçinin elindeki imkanlar alınmak için nerdeyse fırsat aranıyor. Zaten çiftçi sondajın düğmesine elini atamıyor. Çünkü korkuyor enerji zamlarından dolayı. Enerjiye bu kadar zam gelmesine bir anlam veremiyoruz. Üretmek isteyen çiftçi destek bekliyor zam verilsin istenmiyor. Yer altı sularını koruyalım diye sürekli toplantılar yapılıyor ancak artık bu konunun da üzeri kapanacak gibi. Çünkü artık yer altı sularını çıkartacak enerji maliyetleri çiftçinin boyunu çoktan aştı. Çiftçi zorla üretmeyi bırak durumunda bırakılıyor. Çiftçi üretmezse hiçbir şey olmaz Türkiye’de” diye konuştu.

ÜST ÜSTE GELEN ZAMLAR ÇİFTÇİYİ ÇARESİZ BIRAKTI

Çiftçinin üst üste gelen zamlardan dolayı ekonomik olarak çıkmaza girdiğini söyleyerek yetkililere seslerini duyurmak istediklerinin altını çizen Çolak, “Çiftçinin akaryakıtına zam geliyor, gübresine zam geliyor, tohumuna zam geliyor, enerjisine zam geliyor ancak çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Çiftçinin bu mağduriyetinin artık kalıcı reform hareketlerle görülmesi gerekiyor. STK olarak biz bu zorlukları sürekli dile getirsek de çiftçiye uzanan bir el ne yazık ki yok. Böyle giderse tarlasına ekim yapacak çiftçi bulunamayacak. Çiftçi tarlasına bir defa küserse kimse çiftçiyi artık tarlasına döndüremez” açıklamalarına yer verdi.

BORÇLAR BEŞ YIL VADE İLE FAİZSİZ OLARAK YAPILANDIRILMALI

Çiftçi  borçlarının beş yıl vadeyle faizsiz olarak yapılandırılmasının zorunlu bir durum olduğunu söyleyen Çolak, “Çiftçi borçlarının ertelenmesini de sürekli gündeme getiriyoruz ancak bir çözüm alamadık henüz. Bu konuda genel başkanımız da açıklamalarda bulundu. Çiftçilerin borçları beş yıla uzatılarak faizsiz olarak yapılandırılması gerekiyor. Aksi takdirde çiftçiler hacizlik olacak. Çiftçi traktörlerini satıyor. Tarlasını ekecek bir traktörü bile kalmayacak çiftçinin. Faizler ertelendikçe çiftçi çıkmaza giriyor. Şu anda Gaziantep’te çiftçilerimizin yüzde 60’ı hacizlik durumda. Çiftçilerimiz sesini duyuramıyor. Artık traktörlerimizi alıp belediyelerin önüne mi bağlayalım. Çiftçi üretmek istiyor artık yeter diyor. Organize sanayide üretim yapan sanayiciler indirimli elektrik kullanırken bu indirimler neden çiftçiye uğramıyor” diye konuştu.

ANTEPFISTIĞININ BEKLENİLENDEN DÜŞÜK REKOLTE ÇIKMASI DA ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETTİ

Antepfıstığında tahmin edilenden çok daha düşük rekolte çıkmasından dolayı da çiftçinin büyük ekonomik kayıplarla karşılaştığını söyleyen Çolak, “Bu yıl zaten fıstık üretiminde yok yılı yaşıyoruz. Yüzde 10 üretim bile sayamayız bu yıl Gazianetp’te. Birçok çiftçimiz hasat için tarlasına bile girmedi. Yok yılı dedik ancak bu kadar yok olduğunu tahmin etmiyorduk. Geçen yıldan yaşanan iklim şartlarından dolayı fıstık ağaçları büyük zarar aldı. Antepfıstığının olmaması çiftçinin belini tamamen büktü” dedi. (AHMET ATMACA)