Üretim Reform Paketi’nde yer alan ve önemli tartışmalara konu olan zeytinlik alanları düzenlemesi meclis gündeminden yedinci defa kaldırıldı. Düzenlemenin kaldırılma sebebini açıklayan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, “ Zeytinlik alanları üzerinde de Gezi Olayları gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Biz bu hassasiyetle zeytinlikleri düzenleyen kanunun geri çekilmesi kararını aldık” dedi.

ERDOĞAN :ZEYTİNLİK ALANLARI KORUMA ALTINA ALINACAKTI

Zeytinlik alanlarının korunması ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek kararı geri çekme sebeplerini açıklayan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, “Gündemimizde olan karar eğer kabul görmüş olsaydı zeytinlik alanlarını koruma kurulu oluşturulacaktı ve çeşitli bakanlıkların katılımı ile toplamda 11 üyesi olun bir kurul gerçekleşecekti. Zeytinlik sahalarının korunması geliştirilmesine yönelik tüm çalışmaları bu kurul denetleyecekti. Yatırım yapanlar kurum ve kuruluşlar yatırımlarını çevredeki zeytinlik alanlarına zarar vermeyecek bir şekilde yürüteceklerdi. Olası zararların da telafisi yapılacaktı. Bu yükümlülükler yatırım yapacak kişilere verilecekti. Bu kanun içinde zeytinlik alanları daraltılamayacak ve yerinden sökülemeyecekti. Ağaç kesenler için ağaç başı 4 bin lira ceza geliyordu. Ancak bütün bu çalışmalara rağmen bugün bu çalışmamızı geri çektik” açıklamalarında bulundu.

“KANUNUN GERİ ÇEKİLMESİ KARARINI ALDIK”

Daha öncesinden ağaç meselesi ile meydana gelen Gezi Olaylarını hatırlatarak zeytinlikler için de algı operasyonu yapılmaya çalışıldığını aktaran Erdoğan, “Bu konuda bir algı oluşturulmaya çalışıldığını gördük. Biz o algının yanlış bir manaya gelmesini önlemek için bu kararı gündemden çektik. Çünkü AK Parti Hükümeti zamanında ağaçların sayısı azalmadı arttı. AK Partiden önce Türkiye’de 100 milyon zeytin ağacı varken şu anda 172 milyon zeytin ağacı var. Desteklerimizle 72 milyon ağaç dikmiş. AK Parti bir ağaca bu kadar önem verirken belli bir kesim bunu kötüye yorumladı algı oluşturdu ve kamuyu da buna inandırmaya çalıştı. Daha öncesinden 11 tane ağaç meselesinden Gezi Olayları meydana gelmişti. Bazı kesim yine Gezi Olaylarına benzetmeye çalıştılar. Biz de bu hassasiyeti göz önüne alarak bu kanunun geri çekilmesi kararını aldık” dedi.

“ZEYTİNLİKLER YEDİNCİ DEFA MECLİSTEN ÇIKTI”

Zeytinliklerin daha öncesinde de altı defa mecliste kabul görmediğini söyleyerek yedinci defa zeytinliklerin meclisten kaldırıldığını aktaran Erdoğan, “Biz yeşile aykırı değiliz. AK Parti dönemi boyunca 3 milyar ağaç ve fidan dikildi. AK Parti’nin en başarılı olduğu alanlardan bir tanesi de yeşil alanlar ve ağaçlandırmadır. Bu konuda ciddi yatırımlar yapıldı. Buna gölge düşürmek istediler biz de aldığımız bir kararla muhalefetle de birlikte uzlaşarak bu maddeyi gündemimizden çektik. Daha önce altı defa gündeme getirilmeye çalışıldı olmadı. Bu yedinci defadır yine gündemimizde. Fakat bizim güvence altına almaya çalıştığımız alanlar sıkıntı oluşturacak yerler değillerdi. Ama bir algı oluşturulmaması için bunu yapmak zorundaydık” ifadelerine yer verdi. AHMET ATMACA