Gaziantep Kahvehaneciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, kahvehaneci esnafının pandemi sürecinde yaşadığı ekonomik zorluktan bahsederek süreç içinde çekilen kredilerin ödeme zamanının geldiğini ancak esnafın ödeme gücünün olmadığını dile getirdi. İsabeşe yetkililere seslenerek kahvehanelerde oyun sürecinin başlatılmaması durumunda esnafın kepenk kapatacağını belirtti.

KAHVEHANELERİN HALEN YÜZDE 70’İ KAPALI

Pandemi sürecinde kahvehanelerde oyunların yasaklanması ile esnafın kazanç elde edemediğini ve Gaziantep’teki kahvehanelerin yüzde 70’inin halen kapalı olduğuna dikkat çeken İsabeşe, “Kahvehanelerimizin şu anda sadece ismi açık. Ancak baktığımızda kahvehanelerimizin yüzde 70’inden fazlası kapalı. Mecburiyetten dolayı açamıyor esnafımız. Kahvehanelerde oyun oynamak yasak olduğu için esnafımız işyerini açmış olsa dahi müşteri gelmeyeceği için hep zararına çalışacaktır. Esnafımız çok zorlu bir dönemden geçiyor. Umuyoruz ki kahvehanelerde oyun izni bakanlık tarafından Kurban Bayramı sonrasında verilecektir. Öncesinde izin çıkarsa da esnafımıza bir sürpriz olacaktır” açıklamalarında bulundu.

ÇEKİLEN KREDİLERİN ÖDEME ZAMANI GELDİ ANCAK ESNAFIN ELİNDE PARA YOK

Esnafın pandemi sürecinde çekmiş olduğu kredilerin ödeme zamanı geldiğini ancak esnafın iş yapamamaktan dolayı para kazanamadığını ve borçlarını ödeyecek durumunun olmadığını dile getiren İsabeşe,”Esnafa kredi kullandırıldı ancak şimdi çekilen kredilerin ödeme zamanı geldi esnafın elinde para yok. İşyeri çalışmıyor ki esnafın elinde para olsun. Esnaf ne yapacağını bilmiyor. Zaten korona döneminde kapalı iken borçlar üst üste birikmişti. Şimdi bir de çekilen kredilerin ödeme zamanı geldi. Esnaf bu kredilerini nasıl ödeyeceğini düşünüyor” ifadelerine yer verdi.

ESNAFIN BORÇLARI FAİZSİZ BİR ŞEKİLDE YENİDEN ÖTELENMELİ

Esnafın borçlarının ötelenmesi gerektiğini söyleyen İsabeşe, “Esnafın borçlarının acilen ötelenmesi gerekiyor. Ötelenme yapılması durumunda da kesinlikle faizsiz bir öteleme gerçekleştirilmesi gerekiyor. Esnafın borçları birikti ve esnaf ne yapacağını bilmiyor. Sigorta borcumuz, kredi borcumuz, vergi borcumuz ötelenmeli. Esnafın elinden tutulmalı” dedi. (AHMET ATMACA)