Gaziantep’in bazı mahallelerinde faaliyet gösteren sözde kasapların kuzu kıyma yerine ucuz fiyatla vatandaşlara taşlık sattığı iddia edildi. Vatandaşın sağlığıyla oynandığını söyleyerek ihbar alınan mahalleleri değerlendirerek vatandaşlara dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunan Gaziantep Kasapçılar Odası Başkanı Eyup Maydanozoğlu, “Ucuz kıyma alıyoruz derken sağlığınızdan olmayın” dedi.

VATANDAŞLARIN BİLİNDİK KASAPLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMASINI ÖNERİYORUZ

Gaziantep’te bazı kasaplarda hayvanların taşlıklarının makinada çekilerek kıyma diye satışlarının yapıldığını dile getiren Maydanozoğlu, “Gaziantep’te şu günlerde önemli ihbar aldık ve özellikle kırsaldaki adı sanı bilinmeyen sözde kasaplar et yerine vatandaşa taşlık satıyorlar. Makineden kıyma olarak geçirilen taşlıklar vatandaşa kuzu kıyma diye veriliyor. Vatandaşların bunu anlamasına pek de imkan yoktur. Et almak isteyen vatandaşların bilinmedik kasaplardan alışveriş yapmamalarını öneriyoruz. Vatandaş yıllardır bildiği tanıdığı kendi kasabından etini alsın” ifadelerine yer verdi.

BU MAHALLELERDE KASAPLARA DİKKAT!

Kasaplardan alınan şikayetlerin Gaziantep’in hangi mahallelerinde olduğunu açıklayan Maydanozoğlu, “Aldığımız bu şikayetler Emek Mahallesi’nde, Yukarıbayır Mahallesi’nde, Cinderisi Mahallesi’, Güneş Mahallesi, Cumhuriyet Mahallelerinde alınan etlere dikkat edilmesini öneriyoruz. Oda olarak bizlere gelen şikayetler bu yönde. Oda olarak ceza verme yetkimiz olmadığı için sadece vatandaşları uyarmak durumunda kalıyoruz. İşin hakkıyla yapmayıp milletin sağlığı ile oynayan sözde esnaflara biz gerekli cezaları yetki dahilinde vermek istiyoruz” diye konuştu.

23.90 KURUŞA KUZU KIYMA DİYE TAŞLIK SATILIYOR

Et yerine taşlık satışı yapan sözde esnaflarda 60 liralık kuzu etinin kilogramının 23.90 kuruştan vatandaşa satıldığını söyleyen Maydanozoğlu, “Bahsettiğimiz bu mahallelerde bazı kasaplarda etin kilogramı 23.90 kuruştan satılıyor. Kuzu etinin kilogramı 60 lira. 23 liraya satılan kuzu kıyma denilirse içinde araştırılsın tamamına yakını taşlık çıkacaktır. Bu esnaflık dışı satışı yapılan sözde kuzu kıyması olan taşlıklar aynı zamanda vatandaşa bir çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor” dedi.

DENETİM YAPILMASINI ÖNGÖRÜYORUZ

Alınan ihbarlar doğrultusunda kasapların denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Maydanozoğlu, “Kasapların denetimlerinin arttırılması gerekiyor. Bu denetim işlerine tarım il müdürlükleri bakıyor. Denetim hususunda biz bir sonuç alamadık. Yine bu konuda zabıta ekipleri de yetkili. Gaziantep’te biz aldığımız şikayetler hususunda denetimlerin yapılmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

İTHAL ET ÇÖZÜM ASLA ÇÖZÜM DEĞİL

Yerli hayvanların az miktarda beslendiğini ve çoğunluğun ithal et getirilerek sorunun çözülmeye çalışıldığını söyleyen Maydanozoğlu, “Tarım girdileri fazla olduğu için kimse kendi hayvanını yetiştiremiyor. Bu oran yüzde 50 oranında düşüş gösterdi. Çünkü yemler aşırı pahalı. Bu yüzden tarım için girdiler yükselince insanlar hayvancılık yapmıyor. Devlet kendi eliyle hayvan ithalatı yapıyor. İthal et alınması Türkiye için çözüm değildir. Kendi hayvancılığımıza yeniden dönüş yapmamız gerekiyor. Özellikle vatandaşlara çağrım Ramazan Bayramı öncesinde alacakları etlere çok dikkat etsinler. Bizzat kendi gözleri ile etleri kestirip kullansınlar” dedi. (AHMET ATMACA)