Gaziantep Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu ortaklaşa projesi ile gerçekleştirilen ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler” konferansında ekonomi piyasalarını değerlendiren FED eski Ekonomisti ve Ekonomi Yazarı Erkin Şahinöz, “2018 yılının ikinci yarısında ve 2019 yılında dünyada önemli bir ekonomik kriz süreci yaşanabilir. Yatırımların ve piyasaların bu risk doğrultusunda hesaplanması gerekiyor” dedi.

YETKİNŞEKERCİ: YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR İŞLER YAPMAK ZORUNDAYIZ

Genç girişimcilerin babadan ikinci nesile kalan mesleklerin dışında yeni girişimler bulmak zorunda olduğunu vurgulayan Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Başkanı İbrahim Yetkinşekerci, “Genç girişimcilerin babadan ikinci nesile kalan mesleklerin dışında yeni girişimler bulmak zorundayız. Bunun altını çizdiğimiz şey yükte hafif pahada ağır işler olmalıdır. Gaziantep’in ekonomik olarak atılımlar yapmasının önemli bir sebebidir bu. Gaziantep bunu başarırsa İstanbul’un bile ekonomik olarak önüne geçebilir. Katma değerli ürünlere önem vermemiz gerekiyor. Sanayi 4,0’a uygun teknolojilere önem vermemiz gerekiyor. Cari açığa yönelik ürünlerin üretilmesi gerekiyor” dedi.

2018 YILINI ÇOK İYİ OKUMAMIZ GEREKİYOR

Finansal okur yazarlık konusundan bahsederek zorlu geçmesi tahmin edilen 2018 yılında yapılması gerekenleri değerlendiren Yetkinşekerci, 'Çağımızda çok hızlı ceyran eden gelişmeleri işin uzmanlarıyla konuşarak hakim olabiliriz. Finansal okur-yazarlık hepimizin üzerinde durması gereken bir konu. Bölgemiz 2018 ekonomisinden nasıl etkilenecek ve bunlar için neler yapılabilecek? Bunları değerlendireceğiz. Bugün burada kripto paraların kullanılma amacı, çıkma sebebi gibi konular da ele alınacak' şeklinde konuştu.

HIDIROĞLU: GAZİANTEP 2018 YILINDA DAHA ÇOK MÜCADELE VERECEK

2018 yılının ticari olarak zorlu bir yıl olacağı tahminlerinde bulunmasına rağmen özellikle Gaziantep’in bu süreçte çok daha dirençli davranacağını açıklayan Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “Ekonomi ile ilgili kimsenin geleceğe dönük net rakam vermesi mümkün değil. Gaziantep Ticaret Odamızda 20 bine yakın kayıtlı üye var. Hepimizin arzusu 2018 yılının Türkiye açısından daha güçlü bir büyümenin devam etmesi ve risklerin daha aşağıya indiği, ihracatın ve istihdamın daha istikrarlı bir şekilde artmaya devam edeceği bir yıl olmasını temenni ediyorum. 2018 yılının zorlu bir şekilde geçeceği görülüyor. Emin olduğum şey ise Gaziantep iş dünyasının zorluklar karşısında yılmayacağı. Benim öngörüm ve beklentilerim bu yönde. Yeni gelen genç neslin okuyor olması, konulara vakıf olması bunlar güzel şeyler. Bunlardan bir şeyler çıkacak diye umutlanıyorum. Umudumuz siz gençlersiniz. Ben sizlerden güzel şeyler bekliyorum. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu yıl 120. Yılımızı kutluyoruz' açıklamalarında bulundu.

ŞAHİNÖZ: 2018 YILININ İKİNCİ YARISINDA BÜYÜK BİR KRİZ YAŞAYABİLİRİZ

2018 yılının ikinci yarısında ve 2019 yılında dünya genelinde önemli bir ekonomik kriz sürecinin yaşanabileceğine dikkat çeken Şahinöz, “2018 yılının ikinci yarısında dünyada büyük bir mali krizin yaşanma riski çok yüksek. Bu etki 2019 yılında da devam edecek. Dünya genelinde büyük hareketlilikler var. Kuzey Suriye’de, Kore gerilimi, katar krizi, Kudüs Meselesi, ABD’nin attığı şahin adımları dünyada kriz oluşturacak gerçekler. Dünya en son ağır krizi 2008-2009 yıllarında yaşadı. Küresel piyasalarda aşırı bir iyimserlik havası var artık bu balon etkisi yaratmaya başladı. Bu balonun 2018 yılının ikinci döneminde patlama ihtimali var” diye konuştu.

SÜREÇTEN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ZARAR GÖRÜR

2018 yılının sonunda dünya piyasalarını etkilemesi düşünülen iki önemli olaydan bahseden Şahinöz, “2018 yılının sonunda dünyada iki önemli risk var. Bunlardan birincisi İngiltere ile Avrupa Birliği’nin boşanma süreci. Bu süreç hem İngiltere’yi hem Avrupa’yı ciddi oranda etkileyecek. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler bu durumdan en çok etkilenen ülkeler olacak” dedi.

TÜRKİYE ZORLU SÜREÇLERİ ATLATMASINI BİLİYOR

Türkiye’nin zorluklara karşı önemli bir direnme gücünün olduğuna vurgu yapan Şahinöz, “Türkiye 2013 yılından bu yana epey zorlu bir süreçten geçti. Buna rağmen Türk insanı farklı bir yapıda. Ben 9 yıl Amerika’da yaşadım. Şu yaşadıklarımızın onda birini yaşasalar muhtemelen sokağa çıkmazlardı ama Türkiye’nin farklı bir yapısı var. Ben hep şöyle diyorum akşam 38 derece ateşle yatağa girip sabah top oynamaya çıkan bir çocuk gibi” ifadelerine yer verdi.

DÜNYÜDA KULLANILAN PARANIN YÜZDE 66’SI DOLAR

Dünya genelinde kullanılan para biriminin yüzde 66’sının dolar olduğunu söyleyerek dünyaya yön veren ülkenin bu gücünden dolayı  Amerika olduğunu vurgulayan Şahinöz, “Artık savaşlar finansal piyasalarla oluyor, artık savaşlar ekonomide oluyor. Türkiye en fazla ekonomik hasarı kurda görüyor. Türkiye’de kur çok önemli. Reel sektör firmalarının 200 milyar dolar kılçıksız döviz borcu var. Dünya’nın yüzde 16’sı ABD’nin. Çin’de dünyanın iki numaralı ekonomisi. Onun da dünya içindeki payı yüzde 14. Çin uluslararası siyasete ayar verebiliyor mu? Yoksa bu işi yapan ABD mi?  Tabi ki ABD. Demek ki hadise ekonomi değil. Dünya’da dolaşımdaki paranın yüzde 66’sı dolar. Bu da üçte ikisine denk geliyor. İran sattığı doğalgazı dolar ile satıyor. Venezuela ABD ile iyi geçinemiyor olsa da ürettiği altını, petrolü dolarla satıyor. Uluslararası siyasette hegemonya bu. Bunu kırmak için uğraşanlar oldu” diye konuştu.  (AHMET ATMACA)