20 Şubat’ta ilaçlara getirilen yüzde 10’luk zammın beş gün içinde tüm ilaçlara uygulanması için Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir yönetmelik çıkarıldı. Bazı ilaç depolarının zamlardan faydalanmak için ilaçları ellerinde tuttuğunu belirten Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Eczaneler ilaç zamları durumunda depolardan artık ilaç temin sıkıntısı yaşamayacak” dedi.
ZAMLAR 5 GÜN İÇİNDE UYGULANACAK
İlaçlara getirilen zamlardan bazı ilaç depolarının art niyet gözetmesinin önüne geçilmek için zam uygulama sürecinin 45 günden 5 güne çekildiğini açıklayan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “İlaçlara verilen zamların 45 gün içinde uygulanmasını içeren yönetmelik değiştirilerek zammın bakanlık kararı ile 5 gün içinde uygulanmasına karar verildi. Daha öncelerinde Türkiye’nin değişik illerinde ilaçlara zam gelmesi durumunda eczanelerin ilaç temini ile ilgili sorunlar yaşanıyordu. Bazı ilaç depoları zammı tüm ilaçlara yansıtmak için ilaç yok diyebiliyordu ve eczaneler bekletiliyordu. Artık bu uygulama ile hiçbir deponun ilaç saklaması diye bir durum söz konusu olmayacak” dedi.
BAKANLIK RİSKİ FARK ETTİ
20 Şubat tarihinde ilaçlara getirilen yüzde 10’luk zammın baz ilaç depoları tarafından art niyetli olarak kullanılmasının önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamaya gittiğini söyleyen Demirci, “Türkiye’de uzun zamandır ilaç zammı olmadığı için uygulama ilk defa gerçekleşti. Türkiye’de 2011 yılından beri ilaç zammı yapılmamıştı. Yapılan bu zamlarda böyle bir risk fark edilince de bakanlık zammın uygulanma süresini kısalttı. Zamlar 20 Şubat’ta yüzde 10 olarak gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yapılacak ilaç zamları beş gün içinde tüm ilaçlara uygulanacak” ifadelerine yer verdi.
AHMET ATMACA