Üreticisine önemli getirileri olan Antepfıstığı ağaçları risk altında. Son günlerde ortaya çıkan ve çiftçileri de tedirgin eden Antepfıstığı psillidi (Yaprak zararlısı) bölgede birçok ağacın yapraklarını dökmesine sebep oldu. Fıstık ağaçlarının riskini ve alınması gereken önlemleri Fıstık Araştırma Müdürü Nevzat Aslan gazetemize değerlendirdi.

ASLAN :BÖLGENİN SORUNU

Antepfıstığı psillidi ile bölgede çok sayıda ağacın zarar gördüğünü ve mücadelenin de giderek zorlaştığın söyleyen Aslan, “Antepfıstığı psillidi bölgemizde son yıllarda antepfıstığında ciddi zarar meydana getirmiş, zamanında yapılmayan ilaçlamalar zararlının kontrol atına alınmasını güçlendirmiştir. Bu durum yoğun yaprak ve karagözlerin dökülmesine sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.

ISINAN HAVADA DAHA ÇOK ZARAR VERİYORLAR

Havaların ısınmasıyla birlikte risk faktörü olan zararlıların fıstık ağaçlarına daha çok zarar vermeye başladığını aktaran Aslan, “Zararlı bölgemizde 7-8 nesil vermekte, havaların ısınmasıyla birlikte nesiller birbirine karışmaktadır. Yaprakların üzerinde ergin yumurta ve nimfler bir arada olmakta bu durum mücadelede zorluklarla karşılaşılmasına neden olmaktadır. Kullanılan ilaçların çoğunluğu kontak etkili ilaçlardır. Bunlar yumurta ve erginlere karşı etkili olmamaktadır” dedi.

ERKEN İLAÇLAMA FISTIĞI KURTARIYOR

Fıstık ağaçlarında oluşan bakteriyel canlılara karşı erken ilaçlamanın kurtarıcı olabileceğini dile getiren Aslan, “Bu nedenle zararlı ile mücadelede özellikle kışlayan erginlerin bıraktığı yumurtalardan çıkan nimflere karşı ilaçlamanın yapılması ilaçlamalarda geç kalınmaması, tatlımsı madde yaprak yüzeyini kaplamadan ilaçlamanın yapılması zararlı ile mücadelede başarı şansını artırmaktadır” diye konuştu.

ANTEPFISTIĞI PSİLLİDİ’NE DİKKAT!

Fıstık ağaçlarında bu yılın haziran ayında yoğun şekilde yeşil yaprak dökülmesi yaşandığını ve bu konunun araştırıldığını dile getiren Aslan, “ Ayrıca son günlerde çiftçilerimizden ve teknik elemanlardan yeşil yaprak dökülmeleri ile ilgili şikâyetler gelmektedir. Yapılan incelemeler sonucu özellikle birkaç yıl üst üste Antepfıstığı dal güvesi zararına uğramış sürgünlerde bulunan yaprakların döküldüğü gözlemlenmiştir. Zarar görmüş sürgünlerde bulunan yapraklara bitki besin elementi akışı olmadığı için yaprak sap kısımları sararmış ve dökülmeler haziran ayı içerisinde yoğun bir şekilde görülmüştür. Ayrıca Antepfıstığı psillidi yapraklar üzerinde varsa bu dökümler daha şiddetli olmuştur” açıklamalarına yer verdi.

DAL GÜVESİ VE SÜRÜNGENLER ZAYIFLATIYOR

Dal güvesi ve ağaç yaprakları üzerinde yer alan diğer sürüngenler için alınması gereken önlemlerden bahseden Aslan, “Dal güvesi olan bahçelerde derin kuruyan, zayıf gelişen sürgünlerin budama döneminde iyice temizlenmesi ve nisan ayında zararlının yoğun çıkış yaptığı dönemler feromon tuzaklarla takip edilerek bir insektisit uygulanması etkili olmaktadır” diye konuştu. (AHMET ATMACA)